REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nu­teis­tie­ji nu­trau­kė ba­do strei­ką, „su­tau­py­tas“ mais­tas ne­be­bus ati­duo­da­mas lab­da­ros or­ga­ni­za­ci­joms. Prieš paskelbiant ba­do ak­ci­ją, ša­lies įka­li­ni­mo įstai­go­se esan­čios par­duo­tu­vės skai­čia­vo pa­di­dė­ju­sį pel­ną. Ka­li­niai pui­kiai buvo pa­si­ren­gę „lai­ky­tis die­tos“ – pri­si­pir­kę ski­lan­džių, el­nie­nos deš­ros ir ap­va­lią su­me­lę kai­nuo­jan­čių mais­to pa­pil­dų. Ką ir ir už kiek per­ka Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riaus „gy­ven­to­jai“, pa­si­do­mė­jo­me ja­me esan­čio­je mais­to ir pra­mo­ni­nių pre­kių par­duo­tu­vė­je.

REKLAMA
REKLAMA

Mil­ži­niš­ka apy­var­ta, ri­bo­tas asor­ti­men­tas

Pa­gal nau­jas tei­sin­gu­mo mi­nist­ro Re­mi­gi­jaus Ši­ma­šiaus įsa­ky­mu pa­tvir­tin­tas tai­syk­les nuo ba­lan­džio 1-osios nuteistie­siems tu­rė­jo bū­ti ap­ri­bo­tos ga­li­my­bės įsi­gy­ti pra­ban­gos pre­kių, su­griež­tin­ta nau­do­ji­mo­si kom­piu­te­riu tvar­ka ir kt. Ši ži­nia su­kė­lė nu­teis­tų­jų ne­pa­si­ten­ki­ni­mą – da­lis jų ėmė „ba­dau­ti“.

REKLAMA

Ka­lė­ji­mų de­par­ta­men­tui pa­val­džio­se įka­li­ni­mo įstai­go­se nu­teis­tie­siems pa­skel­bus ba­do ak­ci­ją, „su­tau­py­tas“ mais­tas bu­vo ati­duo­da­mas lab­da­ra už­sii­man­čioms or­ga­ni­za­ci­joms. Be­pi­gu ka­lin­tie­siems ba­dau­ti, kai prieš pa­skel­biant ba­do strei­ką ša­lies įka­li­ni­mo įstai­go­se įsi­kū­ru­sio­se par­duo­tu­vė­se pre­kių bu­vo par­duo­ta už re­kor­diš­ką su­mą.

REKLAMA
REKLAMA

Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je esan­čio­je par­duo­tu­vė­je nu­teis­tie­ji ar suim­tie­ji per mė­ne­sį iš­lei­džia dau­giau nei šim­tą tūks­tan­čių li­tų. Pau­lius Žva­liaus­kas, Tar­dy­mo izo­lia­to­riaus di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­jas, tvir­ti­no, kad per ba­do ak­ci­ją kai ku­rie as­me­nys pir­ko par­duo­tu­vė­je, ta­čiau at­si­sa­kė val­diš­ko mais­to, at­seit taip „ba­da­vo“. Vien praei­tą sa­vai­tę, ba­do strei­kui pra­si­dė­jus, tre­čia­die­nį šio­je par­duo­tu­vė­je bu­vo nu­pirk­ta pre­kių už be­veik 11 tūkst. Lt. Ko­vo 12-18 d. prieš paskelb­da­mi ba­do strei­ką Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je esan­čio­je par­duo­tu­vė­je įvai­rių pre­kių pir­ko 325 as­me­nys net už 30 760 Lt. Pa­ba­dau­ti jie bu­vo pa­si­ruo­šę kaip rei­kiant...

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tur­būt pa­gal­vo­si­te, kad įka­li­ni­mo įstai­go­se esan­čios par­duo­tu­vės pikt­nau­džiau­ja sa­vo pa­dė­ti­mi – ka­dan­gi yra savotiškos mo­no­po­li­nin­kės, nes jų tik po vie­ną šio­se įstai­go­se, tad kai­nas ga­li su­kel­ti iki kos­mi­nių aukš­tu­mų. Anot UAB „Nik­li­ta“ par­duo­tu­vės, ku­ri ir yra Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je, ve­dė­jos, jo­je esan­čių pre­kių kai­nos nie­kuo nesiski­ria nuo vi­sų ki­tų mums, lais­vie­siems, skir­tų par­duo­tu­vių. Kaip ir bet ku­rio­je par­duo­tu­vė­je, Tar­dy­mo izoliatoriuje esan­čio­je vie­nos pre­kės kai­nuo­ja ma­žiau, ki­tos – dau­giau, pri­klau­so­mai nuo tie­kė­jo.

REKLAMA

Pa­ly­gin­ti ga­li­te pa­tys: 250 g ka­vos „Ja­cobs“ pa­ke­lis čia kai­nuo­ja 11,40 Lt, ka­va „777“ – 6,20, šo­ko­la­do ba­to­nė­lis „Mars“ – 1,55, avi­ži­niai dribs­niai „Val­do“ – 2,85, o šo­ko­la­di­nis kre­mas „Kid­dy“ – 5,60. Kai ku­rios iš šių pre­kių branges­nės ke­liais ar ke­lias­de­šimt cen­tų, kai ku­rios – pi­ges­nės net ke­liais li­tais. „Ka­li­niai tik šau­kia, kad jiems bran­gu. Taip nė­ra“, – tei­gia par­duo­tu­vės ve­dė­ja.

REKLAMA

Pa­si­ro­do, lais­vės atė­mi­mo vie­tų par­duo­tu­vė­se par­duo­da­mų mais­to pro­duk­tų ir bū­ti­niau­sių reik­me­nų kai­nų kont­ro­lės tai­syk­lė­se nu­ro­dy­ta, kad šio­se par­duo­tu­vė­se par­duo­da­mų pre­kių kai­nos tu­ri bū­ti tik­ri­na­mos ne re­čiau nei kar­tą per mė­ne­sį ir pa­ly­gi­na­mos su mais­to pro­duk­tų ir bū­ti­niau­sių reik­me­nų kai­no­mis par­duo­tu­vė­se, ku­rių pre­kių apy­var­ta yra pa­na­ši ir ku­rios vei­kia to­je mies­to ar ra­jo­no te­ri­to­ri­jo­je, ku­rio­je vei­kia lais­vės atė­mi­mo vie­tos įstai­ga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nus­ta­čius, kad įka­li­ni­mo įstai­go­je vei­kian­čio­je par­duo­tu­vė­je mais­to pro­duk­tų ir bū­ti­niau­sių reik­me­nų kai­nos yra dides­nės nei 10 pro­c., par­duo­tu­vės sa­vi­nin­kui lais­vės atė­mi­mo vie­tos įstai­gos di­rek­to­rius pa­tei­kia raš­tiš­ką įspė­ji­mą. Jei tai dar kar­tą nu­sta­to­ma, spren­džia­mas klau­si­mas dėl nuo­mos su­tar­ty­je nu­ma­ty­tų ne­te­sy­bų tai­ky­mo ar­ba nutraukiama nuo­mos su­tar­tis.

Pa­to­gus gy­ve­ni­mas

Jei, mū­sų aki­mis, pus­tuš­tės par­duo­tu­vės len­ty­nos ir ne­dvel­kia pra­ban­ga, ka­li­niams nė­ra ko nu­si­vil­ti – jie ga­li užsisaky­ti, ko tik šir­dis gei­džia. Aiš­ku, jo­kio al­ko­ho­lio – net ir neal­ko­ho­li­nis alus drau­džia­mas. Te­rei­kia pa­teik­ti pre­kių są­ra­šą, ir jos bus par­duo­tu­vės ve­dė­jos už­sa­ky­tos. Ta­da pre­kės sa­vo­tiš­kuo­se tvir­tuo­se į bul­vių mai­šus pa­na­šiuo­se maišuo­se, tik su ran­ke­no­mis, pri­sta­to­mos ka­li­niams.

REKLAMA

Par­duo­tu­vė­je ga­li ap­si­pirk­ti vi­si Tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je lai­ko­mi as­me­nys, ku­riems už suė­mi­mo vyk­dy­mo re­ži­mo pažeidi­mus nė­ra atim­ta tei­sė pirk­ti mais­to pro­duk­tus iki vie­no mė­ne­sio.

Tur­būt net spė­lio­ti ne­rei­kia, ko­kios pre­kės tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je pa­čios pa­klau­siau­sios – tai ci­ga­re­tės ir juo­do­ji ar­ba­ta. Ir vie­na, ir ki­ta tei­kia sa­vo­tiš­ką pa­si­ten­ki­ni­mą... Ma­lo­nu­mą tei­kia ir ki­ti ka­li­nių „per­dir­ba­mi“ pro­duk­tai. Ne pa­slap­tis, kad iš uo­gie­nės ne tik gai­vių­jų gė­ri­mų ga­li­ma pa­si­da­ry­ti. Ka­li­nių iš­mo­nei ri­bų nė­ra – „aro­ma­ti­zuo­tiems“ gė­ri­mams tin­ka ir le­di­nu­kai, ir bul­vės, ir kon­ser­vuo­ti ku­ku­rū­zai.

REKLAMA

„Kiek bū­na ne­pa­ten­kin­tų, kiek skun­dų pri­ra­šo, kad ne­ti­ko vie­na ar ki­ta pre­kė – at­seit ne­pa­ti­ko šo­ko­la­do spal­va. Pas­kui su­lau­kia­me įvai­rių tik­ri­nan­čių tar­ny­bų vi­zi­tų, – pa­sa­ko­jo par­da­vė­ja. – Pa­gal tai­syk­les už­sa­ky­tus pa­gal są­ra­šą ir nupirk­tus mais­to pro­duk­tus suim­ta­sis pri­va­lo paim­ti.“

Ko tik neuž­sa­ko­ma! Pa­si­ro­do, pra­ban­ga ka­li­niams nė­ra sve­ti­ma. Pa­gei­dau­ja jie ir el­nie­nos deš­ros, ir ski­lan­džių, ir sūdy­tų že­mės rie­šu­tų, jei alie­jaus, tai aly­vuo­gių, jei ba­te­ri­jų, tai tik bran­gių, gar­sių fir­mų. Ne kiek­vie­nas įpirk­tų ir ke­lių ki­log­ra­mų mais­to pa­pil­dų pa­ką, kai­nuo­jan­tį ap­va­lią su­me­lę. Pas­ta­rų­jų už­sa­ky­ta pa­sku­ti­nę sa­vai­tę prieš ap­ri­bo­jant pra­ban­gos pre­kių įsi­gi­ji­mą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pa­ban­dyk neat­vež­ti, tuoj skun­das! Yra ka­li­nių, ku­rie per sa­vai­tę iš­lei­džia po tūks­tan­tį li­tų, – ste­bi­si par­da­vė­ja. – Ne kiek­vie­nas lais­vė­je sau ga­li tiek leis­ti, o čia jiems nei mais­tas, nei šil­dy­mas ar van­duo ne­kai­nuo­ja. Gau­na jie ir būtinųjų hi­gie­nos prie­mo­nių. Ar ga­lė­tu­mė­te sau leis­ti kas mė­ne­sį pa­si­keis­ti dan­tų še­pe­tu­ką? Už­tat ir grįž­ta iš­leis­ti į lais­vę. Pra­bė­ga tre­ji me­tai ir vėl tie pa­tys vei­dai.“

REKLAMA

Ko­dėl pa­leis­tie­ji į lais­vę kar­tais sie­kia su­grįž­ti į įka­li­ni­mo įstai­gą? Il­gi­si drau­gų ar ne­pri­tam­pa lais­vė­je, ne­be­mo­ka pradė­ti ki­taip gy­ven­ti? Ki­ta ver­tus, gy­ve­ni­mas už gro­tų dau­ge­liui jų yra tie­siog pa­to­gus.

Ka­lė­ji­mų de­par­ta­men­to duo­me­ni­mis, iš vi­so ša­lies įka­li­ni­mo įstai­go­se šiuo me­tu yra 10 015 as­me­nų. Vie­no as­mens išlai­ky­mas įka­li­ni­mo įstai­go­je per die­ną kai­nuo­ja apie 47 Lt, iš ku­rių mai­ti­ni­mui ski­ria­ma apie 5 Lt. Dau­ge­liui ša­lies gy­ven­to­jų tai bū­tų tik­ra pra­ban­ga.

REKLAMA

Šiaulių tardymo izoliatoriaus parduotuvė (nuotr. siauliaiplius.lt) (nuotr. Balsas.lt)Ko­vo 12-18 d. prieš pa­skelb­da­mi ba­do strei­ką Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je esan­čio­je par­duo­tu­vė­je įvai­rių pre­kių pir­ko 325 as­me­nys net už 30 760 Lt. Pa­ba­dau­ti jie buvo pa­si­ruo­šę kaip rei­kiant...(nuotr. siauliaiplius.lt)

Vos ne pre­kyb­cent­ris

Tar­dy­mo izo­lia­to­rių par­duo­tu­vė­se ka­li­niams tu­ri bū­ti su­da­ry­ta ga­li­my­bė įsi­gy­ti hi­gie­ni­nių prie­mo­nių: tua­le­ti­nio ir skal­bia­mo­jo mui­lo, dan­tų še­pe­tė­lių ir pa­stos, elekt­ri­nių sku­ti­mo­si prie­mo­nių, vien­kar­ti­nių skus­tu­vų ir sku­ti­mo­si pastos, tua­le­ti­nio po­pie­riaus, veid­ro­dė­lių ir plast­ma­si­nių šu­kų, kre­mo, va­ze­li­no, šam­pū­no, kos­me­ti­nių prie­mo­nių, vatos, mar­lės, hi­gie­ni­nių pa­ke­tų mo­te­rims, pre­zer­va­ty­vų.

REKLAMA
REKLAMA

Par­duo­tu­vė­je ga­li­ma ir ap­si­reng­ti nuo gal­vos iki ko­jų, tie­sa, pre­kių rei­kia už­si­sa­ky­ti.  Čia ga­li­ma nu­si­pirk­ti apa­ti­nių dra­bu­žių, no­si­nių, ko­ji­nių, pirš­ti­nių, ša­li­kų, dir­žų, ska­re­lių, pėd­kel­nių, kor­se­tų, plau­kų seg­tu­kų, šle­pe­čių, sport­ba­čių, ava­ly­nės pa­gal se­zo­ną (!), še­pe­čių rū­bams, ba­tams, ba­tų te­pa­lo, spor­ti­nių kos­tiu­mų.

Kad ne­pra­ras­tų ry­šio su išo­ri­niu pa­sau­liu, tie­sa, se­no­vi­nio, nes da­bar ko­mu­ni­kuo­ti daug pa­pras­čiau, ka­li­niai ga­li įsigyti ra­šy­mo prie­mo­nių, ra­ša­lo, są­siu­vi­nių, po­pie­riaus, vo­kų, pa­što ženk­lų. Aiš­ku, jie ga­li ra­šy­ti ir me­mua­rus, nes visas lai­kas už įka­li­ni­mo įstai­gos sie­nų pri­klau­so jiems. Jei pa­si­da­rė nuo­bo­du, par­duo­tu­vė pa­siū­lys sta­lo žai­di­mų (šaškių, šach­ma­tų, do­mi­no), o jei šiaip no­ri­si pa­tin­gi­niau­ti, ga­li­ma pa­rū­ky­ti – įsi­gy­ti ci­ga­re­čių, pa­pi­ro­sų, ta­ba­ko.

Aiš­ku, pre­zer­va­ty­vais ir ci­ga­re­tė­mis al­kio ne­nu­mal­šin­si, tad yra nu­sta­ty­ta, ko­kių mais­to pro­duk­tų tu­ri bū­ti kiek­vie­no­je tar­dy­mo izo­lia­to­riuo­se esan­čio­je par­duo­tu­vė­je. Tai duo­na, py­ra­gas, kon­di­te­ri­jos ga­mi­niai (šo­ko­la­das, sal­dai­niai, sausai­niai, vaf­liai), svies­tas, sū­ris, mar­ga­ri­nas, sū­dy­ta ar­ba šal­tai rū­ky­ta žu­vis, šal­tai rū­ky­ta mė­sa, deš­ra, ski­lan­dis, laši­niai, žu­vies, mė­sos, dar­žo­vių ir vai­sių kon­ser­vai, kon­den­suo­tas pie­nas, sul­tys, gai­vie­ji gė­ri­mai (tik pra­mo­ni­nės gamy­bos ir tik pra­mo­ni­nė­je pa­kuo­tė­je), alie­jus, švie­ži ar­ba džio­vin­ti vai­siai ir dar­žo­vės, me­dus, uo­gie­nė, dže­mas, arba­ta, ka­va, ka­ka­va, sau­sos sriu­bos, sau­sas sul­ti­nys, sau­si gai­vie­ji gė­ri­mai.

REKLAMA

Tai­syk­lės bus tai­so­mos

Pa­gal nau­jas tai­syk­les nuo ba­lan­džio 1-osios nu­teis­tie­siems tu­rė­s bū­ti ap­ri­bo­tos ga­li­my­bės įsi­gy­ti pra­ban­gos pre­kių, su­griež­tin­ta nau­do­ji­mo­si kom­piu­te­riu tvar­ka ir kt. Ši ži­nia su­kė­lė nu­teis­tų­jų ne­pa­si­ten­ki­ni­mą. Dėl to a­do ak­ci­ją pradėjo Pra­vie­niš­kių pa­tai­sos na­mų-at­vi­ro­sios ko­lo­ni­jos tre­čios val­dy­bos nu­teis­tie­ji, vė­liau prie jų pri­si­jun­gė ir ki­tų įka­li­ni­mo įstai­gų gy­ven­to­jai.

Gal­būt pa­bū­gęs di­des­nio ka­li­nių maiš­to, o gal tie­siog Me­la­gių die­nos pro­ga pa­pokš­ta­vęs, tei­sin­gu­mo mi­nist­ras atlyžo – nuo ba­lan­džio 1 d. ne­bus įgy­ven­di­na­mos nau­jos nuo­sta­tos, su­si­ju­sios su mais­to įsi­gi­ji­mo ir lai­ky­mo sąlygomis lais­vės atė­mi­mo vie­tų įstai­go­se.

„Įsa­ky­mas, nu­ma­tan­tis daug vi­daus tvar­kos pa­kei­ti­mų įka­li­ni­mo įstai­go­se – kom­piu­te­rių nau­do­ji­mo tvar­ką, mais­to tie­ki­mo tai­syk­les ka­li­nių ba­do strei­kų me­tu ir kt. – lie­ka ga­lio­ti, ta­čiau at­si­žvel­giant į tai, kad įka­li­ni­mo įstai­gos nė­ra tin­ka­mai pa­si­ren­gu­sios įgy­ven­din­ti vie­no įsa­ky­me nu­ma­ty­to as­pek­to, su­si­ju­sio su mais­to įsi­gi­ji­mo ir lai­ky­mo sąlygomis, jis nuo ba­lan­džio 1 d. ne­bus tai­ko­mas“, – tei­gė R. Ši­ma­šius.

REKLAMA

Ka­lė­ji­mų de­par­ta­men­tui pa­ves­ta iki rugp­jū­čio 1 d. mi­nist­rui pa­teik­ti pa­siū­ly­mus, ku­rie leis­tų už­tik­rin­ti, kad įka­li­ni­mo įstai­go­se mais­to ir as­me­ni­nių daik­tų lai­ky­mo są­ly­gos ati­tik­tų sa­ni­ta­ri­nių ir hi­gie­nos nor­mų rei­ka­la­vi­mus, už­tik­rin­ti, kad lais­vės atė­mi­mo vie­tų įstai­go­se iš­tek­liai bū­tų nau­do­ja­mi ra­cio­na­liai ir tik su lais­vės atė­mi­mo tiks­lais su­si­ju­sioms reik­mėms, taip pat ga­ran­tuo­ti, kad vi­daus tvar­kos tai­syk­lės leis­tų pa­ša­lin­ti są­ly­gas, lei­džian­čias for­muo­tis su­bkul­tū­rai tarp as­me­nų, lai­ko­mų lais­vės atė­mi­mo vie­tų įstai­go­se.

Tre­čia­die­nį Aly­taus, Ma­ri­jam­po­lės, Ky­bar­tų, Pa­ne­vė­žio pa­tai­sos na­muo­se, Pra­vie­niš­kių pa­tai­sos na­mų-at­vi­ro­sios kolo­ni­jos 1-ojo­je val­dy­bo­je vi­si nu­teis­tie­ji jau val­gė va­ka­rie­nę, Vil­niaus pa­tai­sos na­muo­se, Lu­kiš­kių tar­dy­mo izoliatoriu­je-ka­lė­ji­me, Šiau­lių tar­dy­mo izo­lia­to­riu­je, Pra­vie­niš­kių pa­tai­sos na­mų-at­vi­ro­sios ko­lo­ni­jos 2-ojo­je ir 3-io­jo­je val­dy­bo­se nu­teis­tie­ji jau val­gė pus­ry­čius. Gal as­me­ni­nės mais­to at­sar­gos bai­gė­si?

Po­vi­las LUN­GĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų