• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Skandalų be priežasties nebūna.Taip pat ir politinių. Skandalas susijęs su Vidaus reikalų ministerijos vadovybe dar kartą atidengė gilumines šalies problemas, kurių pasekmės: korupcija, neteisybė, cinizmas, žmogaus išnaudojimas – tapo vos ne Lietuvos visuomenės gyvenimo kasdienybe. Viso to pagrindinė priežastis – dabar dominuojančios politinės partinės sistemos išsigimimas.

REKLAMA
REKLAMA

Vakarų pasaulis taip pat neišvengia skandalų. Štai Vokietijoje dėl pirmtakų priverstinių atsisatydinimų per pastaruosius trejus metus išrinktas jau trečias prezidentas. Tačiau Vokietijoje, skirtingai nuo Lietuvos, tiek visuomenė, tiek valdžios atstovai nesitaiksto su politiniais skandalais ir stengiasi kuo skubiau likviduoti priežastis, kad kuo mažiau problemų kiltų valstybėje ir  kuo mažiau skausmingas pasekmes patirtų gyventojai.

REKLAMA

Lietuvoje gi kalbama tik apie pasekmes. Priežastys ne tik neliečiamos daugelį metų,  bet net saugomos ar dangstomos pačių valdžios atstovų (pagal LR Konstitucijos 5 straipsnį valstybės valdžią Lietuvoje vykdo Seimas, Respublikos Prezidentas ir Vyriausybė, Teismai). Priežastims gilėjant, turime vis skaudesnes pasekmes. To paties LR Konstitucijos 5 straipsnio kituose  punktuose aiškiai parašyta, kad „Valdžios galias riboja Konstitucija. Valdžios įstaigos tarnauja žmonėms“. Tačiau šiandien jau pasiekėme tą kritinę ribą, kuomet valdžios atstovai nemažą dalį LR Konstitucijos straipsnių pažeidžia, jų nesilaiko ar tiesiog ignoruoja. Demokratija, sąžiningi demokratiški rinkimai, kaip ir LR Konstitucijos 1 straipsnis, jog „Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė respublika“, tiesiog lieka popieriuje spausdintais žodžiais. Realiame gyvenime viskas kitaip.

REKLAMA
REKLAMA

Tipiškiausias būdas priežastims dangstyti yra kalbos apie valstybės įvaizdį, neatidėliotinų sprendimų reiklalaujančias problemas ir pan. Skandalo susijusio su Vidaus reikalų ministerijos vadovybe metu tą būdą vaizdžiai demonstruoja LSDP vadovai. Kalbama, kad „neturėsime laiko energetikos sektoriaus iššūkiams, kurių neįveikus neišbrisime iš energetinio skurdo“, kad „Nesprendžiama problema dėl per didelių šilumos kainų, neapgalvotai naikinami mokinių gamtos mokslų ir techninės kūrybos centrai, kaimo mokyklos. Emigracijos tempai didėja, o nedarbo lygis, ypač jaunimo, nemažėja“ ir t.t. Taip, problemos įvardintos teisingai. Tačiau nepanaikinus jas lemiančių priežasčių, probelmos liks ar net atsiras naujų. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Energetikos sektoriuje LSDP valdymo laikų skandalingąjį Leo LT projektą dabar, TS-LKD valdymo metu, keičia ne mažiau įtartinas su „Hitachi“ siejamas energetinis projektas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taigi, pasekmės stumdomos, o priežastys vėl lieka nepaliestos.

Pradėti gi reikėtų nuo piliečių teisių. Pirmiausia – teisės į sąžiningus, demokratinius rinkimus, kurią garantuoja (bent taip joje parašyta) LR Konstitucija. Rinkėjui privalo būti užtikrinta teisė rinkimuose turėti pasirinkimo galimybę. Dabar gi ta galimybė suvaržyta iki minimumo, nes  rinkimų kampanijos metu net panaikinti politiniai debatai. Tuo tarpu brangiai kainuojančios primityvios reklamos visiškai neribojamos. Svarbiausiu visuomenės reikalavimu, jei nuoširdžiai norime teigiamų pokyčių valstybėje, turėtų tapti reikalavimas sąžiningų demokratinių rinkimų. Tik po jų galima tikėtis ir pokyčių valdžios struktūrose, kuriems įvykus pradėtų spręstis ir aktualiausios, skaudžiausios problemos.

Arvydas Akstinavičius, Lietuvos socialdemokratų sąjungos pirmininkas

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų