REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pastaruoju metu kai kurie Lietuvai Europos Parlamente atstovaujantys ir Lietuvos Seime dirbantys politikai viešoje erdvėje nuolat išsako mintis ir raginimus protestuoti, juos motyvuodami „kova už teisingumą“, „prieš teismų savivalę, teisinį susidorojimą ir politinių užsakymų vykdymą“. Tačiau iš tiesų peršasi prielaida, kad savo veiksmais tam tikri politikai siekia sau naudingų sprendimų konkrečiose teismuose nagrinėjamose bylose, sakoma penktadienį išplatintame viešame Teisėjų tarybos pareiškime.

REKLAMA
REKLAMA

„Prieš teismų sistemą nukreiptais savo veiksmais šie asmenys menkina valstybės valdžių atskyrimo ir jų lygiaverčio bendradarbiavimo principą, pamina Lietuvos Respublikos Konstitucijos pamatus ir griauna stabilumą bei kursto nesantaiką visuomenėje. Suinteresuotų politinių grupių retorika, nesibodint panaudoti net nepriklausomybės atkūrimo šauklių frazių, šaukiančių į “teisingumo sąjūdžius„, paminami Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinti teisinės valstybės, socialinės darnos bei teisingumo imperatyvai, kurstoma nesantaika ir nepasitikėjimas viena iš valdžios šakų“, – sakoma pareiškime, kurį pasirašo Teisėjų tarybos primininkas Gintaras Kryževičius.

REKLAMA

Anot pareiškimo, tokiais ir panašaus pobūdžio pasisakymais be pagrindo imamasi viešo ir tendencingo teisės aiškinimo konkrečioje interesų veikiamoje situacijoje ir teisingumo vykdymą iš vieno svarbiausių demokratinės visuomenės institutų siekiama perkelti į mitingus ir politines akcijas.

Tačiau politinių grupių ar atskirų politikų veiksmai negali būti pateisinami laisvo mandato statusu ar Lietuvos Respublikos Konstitucijos saugoma nuomonės ir išraiškos laisve. Šiandienos situacija gali būti vertinama kaip grubus ir neatsakingas Lietuvos Respublikos Konstitucijoje įtvirtinto valdžių atskyrimo principo nepaisymas, o teisiniu požiūriu – ir kaip imperatyvo gerbti ir vykdyti Lietuvos įstatymus pažeidimas.

REKLAMA
REKLAMA

Teisėjų taryba primena, kad profesionali, nešališka ir nepriklausoma teismų valdžia veikia tik Lietuvos Respublikos Konstitucijos suteiktos kompetencijos ribose, ir ragina gerbti Konstitucijoje bei įstatymuose įtvirtintą teisinę tvarką. Kitoks mitinguose viešai propaguojamas kelias veda į anarchiją.

Todėl Teisėjų taryba kviečia laikytis demokratinėse valstybėse įtvirtintų teisminių ginčų nagrinėjimo principų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų