REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jeigu į gatves išeina protestuoti keli tūkstančiai Lietuvos lenkų, o iš viso jų yra apie 200 tūkstančių, tai problema turi būti rimta, rašo Lenkijos dienraščio „Rzeczpospolita“ apžvalgininkas Jerzy Haszczynskis.

Jeigu į gatves išeina protestuoti keli tūkstančiai Lietuvos lenkų, o iš viso jų yra apie 200 tūkstančių, tai problema turi būti rimta, rašo Lenkijos dienraščio „Rzeczpospolita“ apžvalgininkas Jerzy Haszczynskis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ir neabejotinai tokia problema yra jau metus Lietuvoje galiojantis Švietimo įstatymas. Nenaudingas lenkų mažumai, nes riboja mokymą lenkų kalba ir kelia grėsmę daugelio lenkų mokyklų gyvavimui. O tolimoje ateityje – lenkiškumo gyvavimui Lietuvoje, teigia autorius.

REKLAMA

Pasak J. Haszcynskio, neturi reikšmės dabartiniai ir ankstesni Lietuvos politikų pareiškimai, neturi reikšmės meilės lenkams ir Lenkijai pažadai. Svarbu, kad Lietuvoje priimtas įstatymas, bloginantis joje gyvenančių lenkų padėtį. Tai neatitinka deramo elgesio su tautinėmis mažumomis Europoje principų. Ir tik įstatymo pakeitimas, tik Lietuvos valdžios įsiklausymas į mažumos balsą gali iš tikrųjų pakeisti šį vertinimą ir pagerinti Vilniaus santykius su Varšuva.

REKLAMA
REKLAMA

Ką šiuo klausimu gali padaryti Lenkija? Diplomatiniu lygiu ji, ko gera, padarė visa, ką galėjo, mano laikraščio „Rzeczpospolita“ apžvalgininkas. Dar niekada Lenkijos URM taip griežtai nereagavo, gindama lenkų mažumą demokratinėje valstybėje, dar niekada ministras negrasino nekelsiąs kojos į Vilnių, kol nepasikeis elgesys su lenkais. Visiškai nesugriaunant santykių su kaimyne, su kuria daug kas mus turi sieti, toliau eiti nebegalima. Taip pat jokiu būdu negalima bloginti Lenkijos lietuvių padėties.

„Reikia toliau remti lenkų mokyklas, dalyti vaikams nešiojamuosius kompiuterius ir kviesti į ekskursijas Lenkijoje. Bet šito nepakanka. Būtinas Lenkijos kultūrinis sugrįžimas į Rytus. Jau prieš kelis mėnesius raginau, kad, Rusijos pavyzdžiu, būtų remiamas ir populiariosios, ir aukštosios kultūros propagavimas ten. Ir viena, ir kita turi būti aukščiausio lygio. Rusai transliuoja Lietuvai ir kitoms buvusios SSRS šalims geriausias televizijos laidas. Siunčia estrados žvaigždes net į tokias lietuvybės tvirtoves kaip Kaunas. O juk dar neseniai ten rusų kalba asocijavosi su sovietų dominavimu, dabar ji bent jau toleruojama. Nors lietuviams švenčiausia yra būtent kalba“, – rašo J. Haszczynskis.

Prieš kelis dešimtmečius Lenkijos kultūra traukė Lietuvos elitą ir kėlė nuotaiką tenykščiams lenkams, daugiausia paprastiems, neturtingiems žmonėms. Lenkų kultūra nekelia jokios grėsmės lietuvybei, lietuvių polonizavimas nepasikartos. O solidus lenkų kultūros propagavimas padės ir lenkams, ir lietuviams, baigdamas pažymi apžvalgininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų