REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiau­ši­nių pa­bran­gi­mo prie­žas­tis – pa­ge­rin­ta viš­tų gy­ve­na­mo­ji, tiks­liau, eg­zis­ta­vi­mo ap­lin­ka. Ti­ki­na­ma, kad var­to­to­jai pa­jus to nau­dą – kiau­ši­niai bus ska­nes­ni. Pa­na­šiai mies­to val­džia ima­si per­tvar­ky­ti mo­kyk­lų tink­lą – ir­gi ti­ki­si pa­ge­rin­ti są­ly­gas, tik ne „viš­čiu­kams“, o sau. Sa­vi­val­dy­bės biu­dže­tui tai bus nau­din­ga, bet ar pa­ge­rės mo­ki­nių ug­dy­mo są­ly­gos?

REKLAMA
REKLAMA

Viš­tų ge­ro­vė

Nuo 2012 m. pra­džios Eu­ro­pos Są­jun­gos ša­lių paukš­ty­nuo­se viš­tos de­dek­lės tu­ri bū­ti lai­ko­mos ki­taip nei anks­čiau. Pa­gal nau­jas tai­syk­les gar­dai pri­va­lė­jo bū­ti pa­keis­ti į „pra­tur­tin­tus“ ar­ba pa­si­rink­tas ki­toks au­gi­ni­mo bū­das. „Pra­tur­tin­tuo­se“ nar­vuo­se viš­toms skir­ta šiek tiek dau­giau vie­tos, įreng­tas „liz­das“, „lak­ta“ ir „vie­ta kaps­ty­tis“.

REKLAMA

Tai­gi kiek­vie­nai viš­tai skir­ta 9 pro­c. dau­giau vie­tos nei anks­čiau – 600 cm2 vie­toj bu­vu­sių 550-ies (pa­ly­gin­ki­te – A4 la­po plo­tas yra 620 cm2). Nar­vuo­se at­si­ra­do ir „lak­tos“ – ke­lis cen­ti­met­rus nuo gar­do apa­čios pa­kel­ti vamz­džiai, bei „liz­dai“ – ati­tver­ti kam­pe­liai, kur viš­tos ga­li dė­ti kiau­ši­nius at­ski­rai nuo ki­tų paukš­čių. Da­lis gar­do pa­grin­do pa­deng­ta me­džia­ga, kad viš­ta ga­lė­tų „kaps­ty­tis“. Dėl at­si­ra­du­sios „lak­tos“ nuo 40 iki 45 cm pa­di­dė­jo ir nar­vo aukš­tis. Kaip ge­rai, ku­ror­tas! Gal da­bar de­dek­lės ga­lės ir at­si­sto­ti?

REKLAMA
REKLAMA

Vi­si šie „pa­ge­ri­ni­mai“ at­si­ra­do dėl 1996 m. ES su­da­ry­to moks­li­nin­kų ir ve­te­ri­na­rų ko­mi­te­to at­lik­to ty­ri­mo, ku­rio iš­va­do­se tei­gia­ma: „viš­tos tu­ri stip­rų po­rei­kį dė­ti kiau­ši­nius liz­de“, „viš­tos tu­ri stip­rų po­rei­kį kaps­ty­ti že­mę ir mau­dy­tis dul­kė­se“ ir „viš­tos tu­ri stip­rų po­rei­kį tu­pė­ti ant ša­kos ar lak­tos, ypač nak­tį“.

Ar viš­tos nau­juo­se nar­vuo­se lai­min­gos, jos tik­rai neat­sa­kys. O ar lai­min­gi su­jun­gia­mų mo­kyk­lų mo­ki­niai, mies­to val­džios spren­di­mu su­grū­da­mi į vie­ną pa­sta­tą? Jie gal ir pa­sa­ky­tų, bet  kam tai rū­pi... Tai­gi ar vi­so­se mies­to mo­kyk­lo­se mo­ki­niams pa­kan­ka vie­tos po sau­le?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Biu­dže­to gel­bė­ji­mas?

Nuo 2012 m. rug­sė­jo 1 d. Šiau­lių mies­to ta­ry­bos spren­di­mu Auš­ta­ba­lio pra­di­nė mo­kyk­la bus pri­jung­ta prie „Ra­sos“ pro­gim­na­zi­jos, Dai­nų pra­di­nė – prie Dai­nų pro­gim­na­zi­jos, o Du­bi­jos pa­grin­di­nė – prie Sal­du­vės pro­gim­na­zi­jos.

Nuo 2013 m. rug­sė­jo 1 d. pla­nuo­ja­ma reor­ga­ni­zuo­ti dar tris pra­di­nes mo­kyk­las: Cent­ro pra­di­nė bū­tų pri­jung­ta prie Jo­va­ro pro­gim­na­zi­jos, Lie­po­rių – prie Ge­gu­žių, „Sau­lės“ – prie „Ro­mu­vos“ pro­gim­na­zi­jos.

REKLAMA

Tai­gi 2012 m. jau reor­ga­ni­zuo­ja­mos trys Šiau­lių mies­to mo­kyk­los – Šiau­lių Dai­nų pra­di­nė (bus su­tau­py­ta apie 355 tūkst. Lt) , Šiau­lių Du­bi­jos pa­grin­di­nė (bus su­tau­py­ta apie 682 tūkst. Lt) ir Šiau­lių Aukš­ta­ba­lio pra­di­nė (bus su­tau­py­ta apie 416 tūkst. Lt). Va­di­na­si, šie­met Šiau­lių mies­te ne­liks tri­jų mo­kyk­lų, o Šiau­lių mies­to biu­dže­te at­si­ras per mi­li­jo­ną li­tų. Mi­li­jo­nas tai at­si­ras, bet ar pa­ge­rės mo­ky­mo­si są­ly­gos tų mo­kyk­lų, prie ku­rių bus pri­jung­tos ki­tos?

REKLAMA

„Viš­čiu­kų“ ge­ro­vė

Nag­ri­nė­jant Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės bend­ro­jo ug­dy­mo mo­kyk­lų tink­lo per­tvar­kos 2012–2015 m. bend­rą­jį pla­ną, ga­li­ma ras­ti įdo­mių da­ly­kų. Sie­kiant įver­tin­ti mo­kyk­lų pa­tal­pų pa­nau­do­ji­mo efek­ty­vu­mą, at­si­žvel­giant į mo­kyk­los ga­li­my­bes tuo pa­čiu me­tu or­ga­ni­zuo­ti ug­dy­mo pro­ce­są vi­siems mo­kyk­los mo­ki­niams, bu­vo ap­skai­čiuo­tas op­ti­ma­lus pra­di­nių, pro­gim­na­zi­jų ir pa­grin­di­nių mo­kyk­lų bei gim­na­zi­jų pa­tal­pų plo­tas, ten­kan­tis vie­nam vai­kui. Pra­di­nėms, pro­gim­na­zi­joms ir pa­grin­di­nėms mo­kyk­loms re­ko­men­duo­ja­mas pa­tal­pų plo­tas vie­nam mo­ki­niui – 9 m2, gim­na­zi­joms – 11 m2.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pas­kai­čiuo­ki­me, kiek plo­to ten­ka mo­ki­niui, be­si­mo­kan­čiam mo­kyk­lo­je, prie ku­rios bus pri­jung­ta ki­ta.

Sal­du­vės pro­gim­na­zi­jo­je vie­nam mo­ki­niui 2011 m. rug­sė­jo 1 d. te­ko tru­pu­tį dau­giau nei 10 m2, t. y. tik vie­nu kvad­ra­ti­niu met­ru dau­giau, nei re­ko­men­duo­ja­ma. Į pro­gim­na­zi­ją atė­jus mo­ky­tis Du­bi­jos pa­grin­di­nės mo­kyk­los moks­lei­viams, tas plo­tas var­giai sieks re­ko­men­duo­ja­mą. Pas­kai­čiuo­ki­me: Sal­du­vės pro­gim­na­zi­jo­je mo­ko­si 367 mo­ki­niai, mo­kyk­los plo­tas 3787 m2, Du­bi­jos mo­kyk­lo­je mo­ko­si maž­daug 300 mo­ki­nių. Ka­dan­gi ši mo­kyk­la yra pa­grin­di­nė – mo­ko­si vai­kai iki 10 kl., o pro­gim­na­zi­jo­je mo­ko­si vai­kai tik iki 8 kl., vi­si mo­ki­niai iš Du­bi­jos į Sal­du­vės mo­ky­tis neis, ge­riau­siu at­ve­ju – 180. Du­bi­jos pa­grin­di­nė­je vie­nam vai­kui te­ko apie 16 m2, tad jų są­ly­gos tik pa­blo­gės – su­jun­gus mo­kyk­las teks tik 7 m2.

REKLAMA

Dai­nų pro­gim­na­zi­jos si­tua­ci­ja ge­res­nė – vie­nam mo­ki­niui ten­ka apie 13 m2. Prie jos pri­jun­gia­mos Dai­nų pra­di­nės mo­kyk­los są­ly­gos mo­ki­niams mo­ky­tis yra dar ge­res­nės. Pra­di­nu­kui čia ten­ka net apie 17 m2. Tie­sa, anot Švie­ti­mo sky­riaus spe­cia­lis­tų, mo­kyk­lą, ku­rios plo­tas vie­nam vai­kui vir­ši­ja re­ko­men­duo­ja­mą plo­tą, ga­li­ma bū­tų įvar­dy­ti kaip nee­fek­ty­viai pa­nau­do­jan­čią mo­kyk­los pa­tal­pas. Keis­ta, nes juk pui­kiai ži­no­me, kad lais­vai laks­tan­čių viš­tų kiau­ši­niai mais­tin­ges­ni už au­gi­na­mų viš­ti­dė­se nar­vuo­se... Lo­giš­kai mąs­tant, lais­vai laks­tan­tys vai­kai tu­rė­tų bū­ti lai­min­ges­ni ir svei­kes­ni, ma­žes­nis ir in­fek­ci­jų pli­ti­mo grei­tis. Tai­gi pro­gim­na­zi­jos plo­tas 7976 m2, mo­ko­si 611 mo­ki­nių, prie ku­rių pri­si­jun­gus 145-iems pra­di­nės mo­kyk­los mo­ki­niams, vie­nam vai­kui teks 10,5 m2 – ge­ro­kai ma­žiau nei prieš tai. Bet su­tilps.

REKLAMA

„Ra­sos“ pro­gim­na­zi­jos si­tua­ci­ja plo­to at­žvil­giu – pa­ti ge­riau­sia. Čia vie­nam mo­ki­niui ten­ka net dau­giau nei 20 m2, tad prie jos pri­jung­tos Aukš­ta­ba­lio mo­kyk­los vai­kams bus kur pa­šėl­ti – vie­nam teks net 13,4 m2.

Tie­sa, anot vie­nos mies­to pro­gim­na­zi­jų di­rek­to­rių, keis­tai skai­čiuo­ja­mas plo­tas, ten­kan­tis vie­nam moks­lei­viui. „Lo­giš­ka bū­tų, jei skai­čiuo­tų tik ug­dy­mo erd­vių plo­tą. Da­bar ima­mas vi­sas Re­gist­rų cent­ro pa­tvir­tin­tas plo­tas. Ar tu­ri ug­dy­mo ko­ky­bei įta­kos, jei mo­kyk­los rū­siai – lyg ak­tų sa­lės?“ – svars­tė ji.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pa­si­kar­to­si­me – op­ti­ma­lus plo­tas, ten­kan­tis vie­nam vai­kui, bu­vo pa­skai­čiuo­tas at­si­žvel­giant į mo­kyk­los ga­li­my­bes tuo pa­čiu me­tu or­ga­ni­zuo­ti ug­dy­mo pro­ce­są vi­siems mo­kyk­los mo­ki­niams. Rū­siuo­se už­siė­mi­mai tik­rai ne­vyks­ta...

Pres­ti­žas svar­biau už kom­for­tą?

Pras­čiau­sia mies­to cent­re esan­čių mo­kyk­lų si­tua­ci­ja. Čia jos tiek pri­grūs­tos mo­ki­nių, kad mo­ki­niams tik­rai ten­ka pa­ko­vo­ti dėl vie­tos po sau­le.

REKLAMA

Vie­nam vai­kui ten­kan­čio plo­to „ly­de­rė“ mies­te yra Jo­va­ro pro­gim­na­zi­ja, kur mo­ki­niui ten­ka vos apie 6 m2. „San­do­ros“ mo­kyk­lo­je mo­ki­niui ten­ka šiek tiek dau­giau. Ne­pa­kan­ka vie­tos mo­ki­niams ir „Ju­ven­tos“, Ge­gu­žių, „Ro­mu­vos“ mo­kyk­lo­se – re­ko­men­duo­ja­mi 9 m2 čia ne­sie­kia­mi.

Ma­žiau­siai plo­to pra­di­nu­kams ten­ka „Cen­to“ pra­di­nė­je – iki 7 m2, tad tė­vai, vai­ky­da­mie­si pres­ti­žo ar pa­to­gu­mo ve­da­mi, trūks plyš siek­da­mi sa­vo vai­ką ves­ti bū­tent į šią mo­kyk­lą, tu­rė­tų ge­rai pa­gal­vo­ti, ar jų „viš­čiu­kams“ bus erd­vu.

REKLAMA

Plo­to mo­ki­niams trūks­ta ir vi­so­se pres­ti­ži­nė­se mies­to cent­re esan­čio­se gim­na­zi­jo­se – re­ko­men­duo­ja­mų 11 m2 ne­sie­kia nei J. Ja­no­nio, nei Didžd­va­rio, nei S. Šal­kaus­kio gim­na­zi­ja (7–9 m2).

Tai, kad 2007 m. gim­na­zi­jų, ku­rių pa­tal­pų plo­tas vie­nam vai­kui vir­ši­jo re­ko­men­duo­ja­mą 11 m2 ri­bą, bu­vo tik vie­na (Šiau­lių uni­ver­si­te­to), o 2011 m. yra jau pen­kios, ro­do, kad mo­ki­nių skai­čiaus ma­žė­ji­mas pa­sie­kė ir gim­na­zi­jas.

Po­vi­las LUN­GĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų