REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Moksleivių noras kuo geriau parašyti kontrolinius darbus ar išlaikyti egzaminus ne visuomet realizuojamas tik leistinomis priemonėmis: užuot sąžiningai mokęsi, jauni žmonės dažnai ieško lengvesnio kelio ir bando pirkti įvairią medžiagą internete.

REKLAMA
REKLAMA

Tokie „atsakymų“ medžiotojai tapo lengvu pasipelnymo šaltiniu „verslininkams“, kurie siūlo įvairią pagalbą mokantis internete.

REKLAMA

Sukčiauti sumaniusią moksleivę apgavo įskaitos temų pardavėjas

Į naujienų portalą Balsas.lt kreipėsi skaitytoja, kuri teigė, jog susidomėjo skelbimu internete, kuriame buvo siūloma įsigyti lietuvių kalbos įskaitos potemes. Internetu pervedusi pardavėjui pinigus, mergina taip ir nesulaukė žadėtų temų.

„Sveiki dvyliktokai. Parduodu kelias potemes. Visos patikrintos ir ištaisytos lietuvių kalbos mokytojų, įvertintos aukščiausiais balais“, – rašoma skelbime, kuris randamas net keliuose interneto puslapiuose. Tiesa, svyruoja tik būsimo siuntinių kaina – vienur prašoma 10, kitur jau 15 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Pardavėjas pokalbio baigti nepanoro

Naujienų portalas Balsas.lt paskambino skelbime nurodytu numeriu ir atsiliepęs vaikinas iš karto patvirtino, kad parengtos temos parduodamos. Į klausimą, ar skelbime esantis Nacionalinio egzaminų centro logotipas reiškia, kad užduotys gautos iš šios institucijos, pašnekovas sakė: „Ne, jos parašytos, logotipas paliktas, kad pritrauktų daugiau klientų, žmonės labiau pasitiki.“

Paklausus, ar kaip suprasti skelbime parašytą sakinį, kad potemės ištaisytos lietuvių kalbos mokytojų, pašnekovas nesutriko ir paaiškino: „Taip, keli klientai nešė taisyti ir darbai buvo labai gerai įvertinti.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomu, tai, kad vėliau pokalbio metu vaikinas prasitarė, kad pats šias užduotis taip pat pirko iš pažįstamų ir nespėjus pasidomėti finansiniais tokio „versliuko“ aspektais, paaiškino, kad dabar negali kalbėti ir padėjo ragelį.

NEC vadovas: toks elgesys negalimas

Nacionalinio egzaminų centro direktorius Dr. Saulius Zybartas, paprašytas pakomentuoti situaciją, teigė: „Įskaitų temos – vieša informacija, o ruošimasis šiai įskaitai nėra vienadienis reiškinys, mokiniai tai pradeda daryti sausio mėnesį ir dirbama iki balandžio, kuomet ir vyksta viešojo kalbėjimo įskaita – tai ugdymo proceso dalis.“

REKLAMA

Pašnekovas teigė įžvelgiantis sukčiavimo elementų, mat tai, kad prekiaujama vieša informacija, kelia įtarimą ir asmenys, kuriems buvo siūloma pirkti, turėtų nelikti abejingi ir kreiptis į policijos pareigūnus.

Paklaustas, kaip vertina faktą, kad įskaitos temų pardavėjas savo skelbimą „papuošė“ NEC simbolika, S. Zybartas sakė: „Man tai naujiena ir būtinai šia informacija pasidomėsime, toks elgesys negalimas. Jau yra buvęs vienas atvejis, kai žmogus skelbėsi teikiantis konsultacijas ir pasinaudojo mūsų logotipu. Šis incidentas buvo išspręstas. Raginčiau moksleivius parodyti pilietinę brandą, būti nepakantiems galimam sukčiavimui ir informuoti tiek policiją, tiek ir Nacionalinį egzaminų centrą.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų