REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europarlamentaras ir Darbo partijos (DP) pirmininkas Viktoras Uspaskichas, kaip ir kai kurie jo kolegos politikai, pirmalaikius rinkimus vertina teigiamai ir visos partijos vardu pasisako už juos.

REKLAMA
REKLAMA

Dabar visų Lietuvos politikų bei žmonių, besidominčių politika, dėmesys sutelktas į vieną aktualią temą – vakar Seimo pirmininkės Irenos Degutienės pasiūlytų pirmalaikių Seimo rinkimų būtinybę, tikimybę ir galimybes. Nemažai diskusijų sulaukia ir neaiški situacija dėl vidaus reikalų ministrų Raimundo Palaičio, kuris pats neatsistatydina ir tuo išprovokavo parašų rinkimą interpeliacijai Seime.

REKLAMA

„Viskas, kas liko mūsų valstybėje, tai veidmainystė ir blefas, nėra pas mus nei fundamentalios politikos, nei fundamentalios ekonomikos, nei fundamentalių strateginių tikslų. Esu tikras, kad dabar, likus pusei metų iki rinkimų, kai reikia priimti labai svarbius sprendimus, tų svarbių sprendimų nėra, reiškia blefas tęsiasi ir tęsis iki pat kadencijos pabaigos“, – pirmalaikių rinkimų būtinybę argumentavo V. Uspaskichas.

Pasak politiko, milijardinės reikšmės projektai negali būti priiminėjami per penkias minutes, jie turi būti nagrinėjami, analizuojami, turi būti pristatyta visa išklotinė investicijų ir investicinių lėšų kaina, pagamintos energijos kaina, eksploatavimo kaštai, specialistų pasiruošimas ir t.t. Tačiau, anot jo, niekas apie tai nekalba likus pusei metų iki valdančiųjų kadencijos pabaigos.

REKLAMA
REKLAMA

V. Uspaskichas patikino, kad neverta tikėti eskaluojama utopija, kad per šešis mėnesius bus išspręstos visos Lietuvos strategijos ir liko tik pasiruošimas joms, kai prieš tai visus 3,5 metų vyko veidmainystė.

„Šiandien matote, kad valdančioji dauguma tarpusavyje taip susipynė korupciniais ryšiais, kad jie net ir tokioje situacijoje nesugeba įsibėgėti, todėl, kad tai vienas kitam ką nors skolingi, tai vienas apie kitą per daug žino. Korupciniai ryšiai, kurie valstybei padarė didžiulius nuostolius, juos išlaikys iki kadencijos pabaigos. Tai yra žala valstybei, todėl reikia kuo greičiau išardyti šitą klaną, išardyti šitą nusikalstamą grupę, kad žmonės lengviau atsikvėptų, savo nuožiūra išsirinktų sau kitą valdžią ir patikėtų valstybės valdymą į kitas rankas“, – svarstė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Europarlamentaro nuomone, tai, kas dabar vyksta, yra visiškas nestatutinis valstybės valdymas, kurio pagrindu nukreipiamas dėmesys nuo pagrindinių šalies problemų.

Prezidentės sprendimą vidaus reikalų ministro poste palikti Raimundą Palaitį, pašnekovas įvertino kaip neapsižiūrėjimą, kas darosi aplink, akcentuodamas, kad premjero prerogatyva formuoti savo komandą, prezidento prerogatyva formuoti savo prezidento komandą, o Seimo prerogatyva formuoti savo.

„Tokia procedūra, kad premjero teikimu skiriamas ministras, premjero teikimu ir atleidžiamas. Juk nėra statutinės ar Konstitucinės galimybės parašyti pareiškimą ir atleisti, kaip įmonės vadovas tą gali padaryti, bet kokiu atveju tą galima padaryti tik su prezidento parašu, bet teikimas vis tiek lieka premjero teisėje. Todėl premjeras elgiasi pagal visas procedūras. Niekada nei vienoje valstybėje dar taip nebuvo. Juk tai konfliktas valdančiojoje daugumoje, o ne tarp opozicijos ir pozicijos, kada opozicija rengia interpeliaciją, o pozicija gina savo komandos narį. Čia prezidento sprendimas turėjo būti aiškus ir nedviprasmiškas. Jeigu premjeras prašė pakeisti vieną komandos narį, jis turi būti pakeistas. Tokio absurdo dar niekada niekur nebuvo“, – komentavo V. Uspaskichas.

REKLAMA

Pasak DP lyderio, po šio incidento gali įsigalėti praktika, kad Vyriausybė priiminės sprendimus ateityje be prezidentės. „Jeigu Seime pavyktų interpeliacija bet kokiam ministrui, nebereikės nei prezidentės parašo, nei sąrašo. Šita metodika gali būti įgyvendinti ir tada prezidento galios tik sumažėtų, tada vieną iš grandinių formuojant Vyriausybę prezidentė paleistų iš rankų“, – svarstė jis.

Paklaustas, kas apskritai yra kalčiausias susiklosčiusioje padėtyje, V. Uspaskichas tuoj pat situacijai apibrėžti pritaikė gerą posakį: „Kiekviena iš trijų pusių, tiek prezidentė, tiek premjeras, tiek liberalcentristai, teisingai išsireiškus, padarė taiklų šūvį pro šalį. Prezidentė taikėsi išlaikyti savo ambicijas, bet visuomenės akyse papildomų reitingų neuždirbo, o tik sumažino. Konservatoriai su A. Kubiliumi priešaky taikėsi išsaugoti savo FNTT darbuotojus, bet to padaryti nesugebėjo, o liberalcentristai, kaip jaunesni koalicijos partneriai, užsimanė parodyti savo dantis, bet juos sulaužė. Esu tikras, šioje situacijoje ministro, o gal net ir visos Vyriausybės likimas – tik laiko klausimas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų