• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didžiosios Britanijos bankus užplūdo nauja kaltinimų banga. Bankai kaltinami, kad smulkiesiems verslininkams pardavė sudėtingas išvestines finansines priemones, apie kurias verslininkai nebuvo pakankami informuoti, praneša telegraph.co.uk.

REKLAMA
REKLAMA

Visi pagrindiniai Didžiosios Britanijos bankai, įskaitant „Barclays“, HSBC ir mokesčių mokėtojų remiamus „Lloyds Banking Group“ bei „Royal Bank of Scotland“ priima teisiškai legalius veiksmus, kuriais smulkiajam ir vidutiniam verslui gali būti padaryta milijardus svarų sterlingų siekianti žala.

REKLAMA

Verslininkai bankus kaltina tuo, kad šie pasipelnė jų sąskaita, skatindami verslininkus įsigyti derivatyvus, kurių palūkanų normos yra sunkiai paskaičiuojamos, nors verslininkai beveik neturėjo supratimo, kaip palūkanų normos ir finansinės priemonės funkcionuoja – esą  tokios informacijos jiems nesuteikė bankai.

Po 2008 metų krizės smukus palūkanų normos, kai kurie Didžiosios Britanijos verslininkai dėl tokių finansinių priemonių įsigijimo turėjo sumokėti nuo šimtų tūkstančių iki milijonų svarų sterlingų.

REKLAMA
REKLAMA

Paulas Adcockas, Didžiosios Britanijos elektros bendrovės mažmenininkas iš banko „Barclays Capital“ įsigijo sudėtingas finansines priemones, angliškai vadinamas „asymmetric leveraged collar“. Prieš tai jis iš banko buvo pasiėmęs 970 tūkst. svarų sterlingų vertės paskolą.

Nepriklausomi ekspertai skaičiuoja, kad bankas šiam verslininkui pardavęs tokias finansines priemones iš jo galėjo uždirbti iki 100 tūkst. svarų sterlingų.

„Jeigu jūs man 2007 m. būtumėte pasakę, kad bankas, kuris mane taip ilgai rėmė, parduos man tokį nuostolingą produktą, aš jumis būčiau nepatikėjęs“, – sakė P. Adcockas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Barclays Capital“ laikraščiui „The Sunday Telegraph“ sakė, kad „Bankas yra patenkintas, jog klientas visuomet suteikia reikiamą informaciją, jog apsaugotų juos nuo neprotingų ar neapgalvotų sprendimų.“

Prieš „Barclays Capital“ paduotas ieškinys, kuriame bankas  yra kaltinamas, jog klientams nepalankiomis sąlygomis pardavė derivatyvus.

Skaičiuojama, kad dėl tokių finansinių instrumentų įsigijimo verslininkų patirti nuostoliai gali siekti milijardus svarų sterlingų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų