REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Nauja nelegalių cigarečių platintojų gauja iš Vilniaus sumanumu ir uždarbiu pranoko savo mokytojus.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniuje sklando gandai, kad Lietuvos sostinėje susitelkė įžūliausi ir didžiausius kontrabandinių cigarečių srautus mūsų šalyje reguliuojantys nelegalaus verslo veikėjai. Praėjusių metų pabaigoje sostinėje imta kalbėti, kad gali prasidėti naujas pelningiausiu ir saugiausiu šešėliniu verslu besivertusių grupuočių įtakos sferų perdalijimas.

REKLAMA

Tačiau aktyviausiems kontrabandos bosams laiku „nukirstos“ galvos – jie patupdyti už grotų, o prabangus gyvenimo būdas suvaržytas neribotam laikui.

Manoma, kad sėkmingai veikusiems kontrabandos bosams aktyviai talkino ne tik žinomi politikai, verslininkai, bet ir muitininkai, kriminalinės policijos darbuotojai.

Pralenkė V. Karalių

Pastarosiomis savaitėmis Vilniaus teisėjai suėmimus pratęsė sostinės kontrabandininkų gaujos branduoliui, kuris taikėsi užimti įkalinto ir teismo proceso pradžios Lukiškių kalėjime laukiančio Viliaus Karaliaus vietą.

REKLAMA
REKLAMA

Už grotų dar trims mėnesiams palikta dešimtys asmenų, kuriems vadovavo buvęs vilniečių Dambrauskinių gaujos narys Marijanas Taraškevičius.

Jo vadovaujamų vyrų apsukrumu stebėjosi ne tik gaują demaskavę Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT), Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) ir Kriminalinės policijos biuro pareigūnai, bet ir visko matę žinomi Vilniaus advokatai.

„Kiekvienas jų spėjo susikrauti nemažą kapitalą, kiekvienas turėjo savų tiekėjų ir užsakovų. Neatmetama, kad laisvėje likę ir gudriai užsimaskavę jų bendrai tęsia pradėtą pelningą veiklą. Galiu drąsiai sakyti, kad šios gaujos mastai gerokai pranoko žiniasklaidos pernelyg išpūstus V. Karaliaus ir jo parankinių turtus“, – „Balsas.lt savaitės“ žurnalistui kalbėjo vienas garsus kovotojas su nelegalių rūkalų vežėjais, nepanoręs viešinti pavardės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sulaikė su dideliais pinigais

Dvejus metus trukusio tyrimo metu mūsų šalyje buvo sulaikyta 19 vilkikų su kontrabandinėmis cigaretėmis iš Rusijos ir Baltarusijos, kurių vertė – apie 23 mln. litų.

Dar 12 krovinių, teisėsaugininkų žiniomis, sulaikyta Latvijoje, Estijoje, Lenkijoje ir Vokietijoje. Jų vertė – apie 10 mln. litų.

Iš Rusijos ir į ją bei Vakarų Europos šalis kontrabandines cigaretes vežančios M. Taraškevičiaus ir V. Karaliaus grupuotės buvo griežtai pasidalijusios platinimo teritorijas. Jie stebėdavo, kad „pypkės“ (taip kontrabandininkai dažniausiai tarpusavyje vadina cigaretes – red. past.) iš Lietuvos ir Rusijos pogrindinių cigarečių fabrikų nebūtų pardavinėjamos tose pačiose vietose.

REKLAMA

Pernai lapkritį, kai buvo surinkta pakankamai duomenų apie nusikalstamą M. Taraškevičiaus gaujos veiką, nutarta pradėti sulaikymo operaciją. Apie 100 pareigūnų vienu metu įsiveržė į 50 įvairių patalpų visoje Lietuvoje.

Per operaciją sulaikyta 30 įtariamųjų. Daugelis jų nė nespėjo pasipriešinti ir buvo paguldyti ant žemės.

Po dviejų dienų, kai pareigūnai kreipėsi į teismą dėl įtariamųjų arešto, į įvairius šalies tardymo izoliatorius kalėjimus trims mėnesiams buvo išsiųsta 20 vyriškių.

Gaujos nusikalstamo verslo sumanytoju laikomas M. Taraškevičius. Per pernai vykusią jo sulaikymo operaciją, kai buvo sustabdytas vilniečio vairuojamas prabangus visureigis, jo rankinėje rastos įspūdingos pinigų sumos eurais ir litais.

REKLAMA

Po sulaikymo pareigūnai atidžiai iškratė ir visas įtariamojo nuosavo namo patalpas.

Yra duomenų, kad jo vadovaujamos gaujos vyrai dideles pinigų sumas išplovė ir per kai kurias legalias bendroves. Įtariama, kad jie rinkdavosi statybomis besivertusias bičiulių ir tolimų giminaičių įmones.

Viešai mėgavosi prabanga

„Balsas.lt savaitės“ šaltinių teigimu, iš pradžių skelbta, kad buvo sulaikyta apie 20 asmenų, tačiau dabar įtariamųjų yra net 60.

Tarp jų yra ne tik anksčiau į Vilniaus policijos akiratį patekę asmenys, bet ir veikėjai, kurie pasižymi įtakingais ryšiais su aukšto rango policijos, verslo ir politikos atstovais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įdomi detalė – pagrindinius gaujos narius lydi teisėsaugos šleifas.

Neoficialiomis žiniomis, gaujos lyderiu laikomam M. Taraškevičiui trys ankstesni teistumai esą nesutrukdė 2007 metais tapti policijos rėmėju, gauti leidimą nešiotis savigynai skirtą šaunamąjį ginklą, kas prieštarauja galiojantiems įstatymams.

Jis pagarsėjęs kaip itin prabangių automobilių mėgėjas. Dažniausiai važinėjo tokiais šimtus tūkstančių litų kainuojančiais automobiliais kaip „Porsche Cayenne Magnum“ ir BMW X6. Abu M. Taraškevičiaus automobiliai buvo išskirtinai patobulinti.

REKLAMA

Taip atrodančių visureigių yra vos keli ne tik Lietuvoje, bet ir visame Baltijos šalių regione.

„Kai matydavau Vilniaus gatvėmis važiuojantį išskirtinės išvaizdos BMW X6 visureigį, tikėdavausi prie jo vairo pamatyti vieną iš 10 turtingiausių Lietuvos milijonierių arba daugiausiai uždirbančių krepšininkų. Nustebdavau, kai prie jo vairo išvysdavau demonstratyviai man mojuojantį M. Taraškevičių“, – taip susitikimus kelyje su kontrabandininkų gaujos šulu prisiminė vienas žinomas sostinės verslininkas.

Gimtadieniuose – žvaigždžių koncertai

Gaujos narių ir jų šeimos šventės, gimtadieniai nepraeidavo be pinigų švaistymo. Į tokius pobūvius koncertuoti atvykdavo atlikėjai net iš užsienio. Tarp jų – garsus Rusijos estrados atlikėjas Vilis Tokarevas ir kitos Maskvos pramogų verslo įžymybės.

REKLAMA

Nelegalaus verslo rykliai investavo įspūdingus pinigus į nekilnojamąjį turtą, pirko brangius sklypus aplink Vilnių, nemažai prestižinių butų sostinėje, kurie iki šiol yra nuomojami.

M. Taraškevičiaus gaujos vyrai nemažai laiko su artimaisiais praleisdavo už kelis milijonus litų įrengtuose prabangiuose nuosavuose namuose, užmiesčio vilose, sodybose, pirtelėse.

Neretai savaitgalius kontrabandininkai mėgdavo leisti Kanarų salyne esančios Tenerifės paplūdimiuose. Ne tik čia, bet ir kitose egzotiškose šalyse vilniečiai nevaržomai pramogaudavo: sportuodavo, žvejodavo, medžiojo, mėgaudavosi kitais brangiai kainuojančiais malonumais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įtakinguose sluoksniuose – savi žmonės

Kai kuriuose sluoksniuose pasakojama, kad pradinį kapitalą gaujos nariai sukūrė iš prekybos narkotikais. Viena paklausiausių narkotinių medžiagų siuntų anksčiau buvo sulaikyta Rusijoje. Tuomet įkliuvo ir šį kvaišalų krovinį lydėjęs Andrejus Griaziutinas, kuris iki šiol atlieka bausmę viename Rusijos kalėjimų.

Jo brolis Arkadijus Griaziutinas, pravarde Arkaša, yra buvęs Mykolo Romerio universiteto, rengiančio būsimus teisininkus, studentas. Jis palaikė glaudžius ryšius su kontrabandininkais.

REKLAMA

Grupuotės smegenimis ir pilkuoju kardinolu laikomas Vincentas Mačiulaitis. Kalbama, kad visus nelegalaus verslo sprendimus priimdavo būtent jis. Šis buvęs Vilniaus 6-ojo policijos komisariato kriminalinės policijos operatyvinis darbuotojas pagarsėjo ryšiais su teisėsaugininkais, kurie padėdavo išvengti baudžiamosios atsakomybės ir gresiančių areštų ne vienam gaujos nariui.

Kalbama, kad V. Mačiulaitis yra aistringas lošėjas. Nemažai kontrabandoje uždirbtų pinigų jis paprasčiausiai pralošdavo sostinės lošimų namuose.

Manoma, kad nelegaliai uždirbtus pinigus už tam tikrą procentą gaujos nariams padėdavo legalizuoti senas V. Mačiulaičio bičiulis nuo mokyklos laikų Vytautas L. Esą tokios operacijos galėjo būti vykdomos per vieną kredito uniją, kuri praėjusių metų pabaigoje per vykusią masinę teisėsaugininkų operaciją irgi buvo krečiama.

REKLAMA

Iškalbingas Vytauto L. biografijos faktas – jis anksčiau buvo Liberalų ir centro sąjungos tarybos narys.

Netrukus gali paaiškėti, kad su plačiausiai šalyje veikusia kontrabandininkų grupuote yra susiję ne tik buvę politikai, policininkai, verslininkai, bet ir daugiau aukštų teisėsaugos pareigūnų.

TIK FAKTAI

Ne kartą už vagystes, narkotikų platinimą ir kitus nusižengimus teistas M. Taraškevičius anksčiau palaikė artimus ryšius su senosios Vilniaus mafijos veikėju Jonu Dambrausku. Pastarasis įtariamas pernai birželį sostinės centre vidury dienos mirtinai subadęs žymų advokatą Sergejų Novikovą.

REKLAMA
REKLAMA

2003-iųjų gruodį Vilniaus Kalvarijų gatvėje buvo surengtas nesėkmingas pasikėsinimas į M. Taraškevičių. Prie jo automobilio „Mitsubishi Pajero“ dugno sprogo pritvirtintas sprogmuo. Sprogimo metu visureigis buvo smarkiai suniokotas, tačiau prie vairo sėdėjęs M. Taraškevičius rimtesnių sužalojimų išvengė.

2004 metų spalį sostinėje sučiupti keturi atvykėliai iš Rytų, kurie lietuviams pardavė kilogramą heroino. Tąsyk buvo sulaikyti trys kazachai, čečėnas ir vienas vilnietis. Netrukus buvo sulaikytas ir dar vienas įtariamasis. Nustatyta, kad tai buvo M. Taraškevičius, kuris, kaip įtariama, ir užsakė šį kiekį heroino.

Tarp M. Taraškevičiaus gaujos narių byloje kaip įtariamieji minimi: Juris Taraškevičius (M. Taraškevičiaus brolis), Saulius Lavrinavičius, Zbignevas Januškevičius (pravarde Zbynia), Valdas Skripskas (Valdukas, Šliapa), Eduardas Malachovskis (Malyj), Andžejus Sobolevskis (Tolstyj), Ričardas Gavrilkevičius (Rička) bei kiti.

„Sunku pasakyti, kiek siekia šios gaujos nusikalstamu būdu padaryta žala valstybei. Apytikriais skaičiavimais, maždaug 15–20 mln. litų. Konkreti grupuotės narių sukauptų turtų suma tebeskaičiuojama. Nenorėčiau prognozuoti, kada ši byla pasieks teismą, nes duomenų surinkta labai daug, todėl tokie tyrimai neretai užtrunka“, – kalbėjo gaujos bylą narpliojantis Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Mindaugas Barkauskas.

Tarp M. Barkausko nagrinėtų nusikaltimų yra ir 2003 metais plačiai nuskambėjusi Kauno mafijos veterano Henriko Daktaro sūnaus Enriko Daktaro padirbtų dolerių ir ekstazio tablečių kontrabandos į JAV byla.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų