REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Šiau­lių kraš­to“ skai­ty­to­jai pa­pa­sa­ko­jo apie konst­ruk­to­rių iš Kel­mės ra­jo­no Ku­ke­čių kai­mo Al­gir­dą But­kų. At­siun­tė nuo­trau­kų su jo iš­ra­di­mu – snie­go va­ly­tu­vu. Jis šią prie­mo­nę su­konst­ra­vo iš se­no au­to­mo­bi­lio „Mit­su­bis­hi Gal­lant“. Su­si­ti­kę su konst­ruk­to­riu­mi, įsi­ti­ki­no­me – apie tech­ni­ką jis pui­kiai iš­ma­no.

REKLAMA
REKLAMA

Idė­ją pa­dik­ta­vo snie­gas

Ku­ke­čių kai­mo vers­li­nin­kas Al­gir­das But­kus sa­ko vos spė­jęs su­konst­ruo­ti snie­go va­ly­tu­vą prieš iš­kren­tant pir­ma­jam šios žie­mos snie­gui. La­bai sku­bė­jo. Dar­ba­vo­si apie tris sa­vai­tes.

REKLAMA

Praė­ju­sią žie­mą la­bai var­go, kas­da­mas snie­gą. Jie­du su žmo­na Ge­no­vai­te tu­ri par­duo­tu­vę ir ka­vi­nę. Te­ri­to­ri­ja – di­džiu­lė. Snie­go per­nai bu­vo ypač daug. Rei­kė­jo nu­va­ly­ti, kad klien­tai ne­bris­tų per pus­nis. Be to, au­to­mo­bi­liai į par­duo­tu­vę at­ve­ža pre­kes. Tu­ri bū­ti nu­va­ly­tas ke­lias, kad pri­va­žiuo­tų. Kai stip­riau pa­snig­da­vo, tek­da­vo kel­tis nak­tį ir kas­ti snie­gą. Pri­sip­ra­šy­ti bul­do­ze­rį bū­da­vo la­bai su­dė­tin­ga, to­dėl nu­spren­dė pa­ts pa­si­da­ry­ti mi­ni va­ly­tu­vą.

REKLAMA
REKLAMA

Tu­ri ir pa­tir­ties, ir ži­nių

Al­gir­das Rie­ta­ve mo­kė­si in­ži­nie­riaus-me­cha­ni­ko spe­cia­ly­bės. Be to, pa­ts vai­ruo­ja jau be­veik 40 me­tų. Čia pat ir žen­tas au­to­ser­vi­są įsi­kū­ręs.

Pa­ma­nė, jog ne­sun­ku bus su­konst­ruo­ti bent mi­ni­ma­lią snie­go va­ly­mo tech­ni­ką.

Už 450 li­tų nu­pir­ko dvi­de­šim­ties me­tų se­nu­mo au­to­mo­bi­lį „Mit­su­bis­hi“. Jį per­pjo­vė pu­siau. Au­to­mo­bi­lį rei­kė­jo su­trum­pin­ti, kad va­ly­tu­vas bū­tų mo­bi­les­nis ir ma­nev­rin­ges­nis, ga­lė­tų pri­va­žiuo­ti ar­čiau pa­sta­to ir ne­kliu­dy­tų sie­nos. Nup­jau­tą da­lį par­da­vė kaip me­ta­lo lau­žą. Tad da­lis su­mo­kė­tos kai­nos at­si­pir­ko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ga­le su­konst­ra­vo ben­zi­no ba­ką ir du­jų iš­me­ti­mo vamz­dį. Virš ka­bi­nos įtai­sė lem­pas, kad ap­švie­tų kuo di­des­nį plo­tą, jei tek­tų va­ly­ti su­te­mus, bei si­re­ną.

Iš me­ta­lo at­lie­kų su­vi­ri­no pei­lius. Sun­kiau­sia bu­vę su­gal­vo­ti pei­lių kil­no­ji­mo me­cha­niz­mą. Kad jie leng­viau su­kio­tų­si, pa­ka­bi­no ant elekt­ri­nio pjūk­lo ašies. Val­do tro­sais, ku­rie nu­ties­ti į ka­bi­ną ir pri­tvir­tin­ti prie svir­ties. Nus­pau­dus svir­tį, pjūk­lai pa­ky­la. Už­fik­sa­vus ga­li­ma per­va­žiuo­ti į ki­tą vie­tą. Kai no­ri va­ly­ti snie­gą, svir­tį at­lei­di, pjūk­lai nu­si­lei­džia. Ta­čiau šį val­dy­mą Al­gir­das But­kus ke­ti­na to­bu­lin­ti. Me­cha­ni­nis val­dy­mas, jo nuo­mo­ne, per pri­mi­ty­vus.

REKLAMA

Svar­biau­sia, jog šią žie­mą ne­tu­rė­jo jo­kio var­go dėl snie­go. Konst­ruk­to­riaus su­ge­bė­ji­mai šie­met pa­va­da­vo ran­kas. „Su­dė­jau apy­nau­jas pa­dan­gas, gi­liais pro­tek­to­riais. Ma­ši­na ei­na kaip ge­ras bul­do­ze­ris. Snie­gą kaip mat nu­stum­dau,“ – džiau­gia­si vers­li­nin­kas.

Trau­ki­nu­kas anū­kė­liui

Žmo­nės ste­bi­si jo iš­ra­di­mu. Klau­sia, ko­kia­me žur­na­le pa­vyz­dį ra­do. Al­gir­dui ne­be­rei­kia jo­kių žur­na­lų. Prie tech­ni­kos lin­kęs vy­ras vis­ką su­gal­vo­ja pa­ts.

REKLAMA

Tre­jų me­tų anū­kė­lis pa­pra­šė se­ne­lio pa­da­ry­ti trau­ki­nu­ką. Se­ne­lis pa­plu­šė­jo iki vai­ko gim­ta­die­nio ir pa­da­rė trau­ki­nu­ką su po­ra va­go­nų smė­liui ir žais­lams. Gar­ve­žys tar­si tik­ras, su ka­mi­nu. Tik trau­ki­nu­kas ne ga­ru va­ro­mas, o ko­jo­mis mi­na­mas.

„Pa­da­riau iš vi­so­kių at­lie­ka­mų da­ly­kų. Pa­nau­do­jau vai­kiš­ko ve­ži­mė­lio ra­tus, va­go­nų šo­nus su­ka­liau iš fa­ne­ros lakš­tų,“ – pa­sa­ko­ja.

Nau­jau­sias ir nau­din­giau­sias Al­gir­do But­kaus kū­ri­nys – snie­go va­ly­tu­vas (nuotr. Balsas.lt)Nau­jau­sias ir nau­din­giau­sias Al­gir­do But­kaus kū­ri­nys – snie­go va­ly­tu­vas (nuotr. Balsas.lt)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų