REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Maisto produktų gamintojai „patobulino“ valstybinę Lietuvos vėliavą: papuošė ją varnos atvaizdu ir užrašu „Kar kar“.

REKLAMA
REKLAMA

Kairių parduotuvėje pirkusi ledų meno vadybininke dirbanti Birutė Liškauskienė gavo ir dovaną – Lietuvos vėliavėlę. Toji dovana ne pradžiugino, bet papiktino moterį – Lietuvos valstybės vėliavos fone puikavosi varna, o kitoje pusėje ant vėliavos didelėmis raidėmis buvo užrašyta „Kar kar“.

REKLAMA

„Ar verslininkai visai nebejaučia padorumo ir pritrūksta idėjų, kad imasi savo produkciją reklamuoti naudodami nacionalinius simbolius?“ – stebisi į „Šiaulių naujienų“ redakciją užėjusi B. Liškauskienė.

Vėliavos fone – į antį panaši varna

Konkrečiai kalbama apie AB „Žemaitijos pienas“ priklausančio prekės ženklo „Kar Kar“ reklamą – vėliavėles, kurias nemokamai dalija pardavėjai, parduotuvėje perkant šio prekės ženklo gaminius: ledus, sūrelius ir kt.

REKLAMA
REKLAMA

Ant vienos vėliavėlės pusės vėliavos fone yra pavaizduota varna, šiek tiek panaši į antį, apsirengusi Lietuvos vėliavos spalvomis nudažytais rūbais. Suprask, varna, kuri atrodo labai panaši į antį, yra šio prekės ženklo simbolis. Kitoje pusėje pavaizduota nuoroda į internetinį gaminio puslapį ir didelėmis raidėmis ant vėliavos parašyta „Kar Kar“.

Žada nebepirkti šių ledų

„Visai neseniai šventėme Vasario 16-ąją, Lietuvos valstybės atkūrimo dieną. Netrukus bus dar viena valstybinė šventė – Kovo 11-oji – Lietuvos nepriklausomybės atgavimo diena. Gal reikėtų suprasti, kad pieno perdirbėjai solidarizuojasi su tauta ir primena, kad ši nepamirštų ne tik švęsti nepriklausomybę, bet švęsdami dar užkąstų ledų? Ar maisto produktai skatina vienytis tautą, kad ji tik iš bado nenumirtų ir dar ilgai gyvuotų? Nežinau, kaip kiti, bet aš daugiau šių ledų nebepirksiu“, – su pasibjaurėjimu kalbėjo B. Liškauskienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji teigia nesuprantanti, kokio rezultato siekia verslininkai, taip reklamuodami savo produktą. Ne dėl tokios vėliavos buvo kovota ilgus metus, ne dėl to žuvo daugybė žmonių, kad dabar atgavę nepriklausomybę darytume ką tik užsinorėję.

Vėliava, kurios niekur nepanaudosi

Pasipiktinusi moteris teigė, vėliavėlę gavusi vienoje Kairių parduotuvėje, kai pirko ledų. Paprastai gavę nemokamą daiktą žmonės apsidžiaugia. Ypač vaikai, neretai parduotuvėse gaunantys saldainį ar reklaminį balionėlį. Tačiau kaip jaustis suaugusiam žmogui, kai jam yra įteikiama tokia reklaminė vėliavėlė. Tai nei Lietuvos vėliava, nei produkto reklaminė atributika.

REKLAMA

Kur tokią dėsi? „Ant stalo nepastatysi, ką po to svečiai užėję pagalvos?“ – samprotavo B. Liškauskienė. Į nepriklausomybės minėjimo šventę irgi nenusineši. Moteris teigė suprantanti, kai vėliavėlės su vienybę skatinančiais šūkiais ar ženklais yra naudojamos sporto varžybų metu, nors, jos nuomone, reikėtų tokių tyčiojimųsi iš šalies simbolių vengti. Geriau būtų naudojama tokia vėliava, kokia ji yra. Tai ne tik pagarba savo šaliai, bet ir žmonėms, kurie už ją kovojo.

Vėliava – ne staltiesė

Lietuvos heraldikos komisijos vyriausiojo specialisto Edmundo Rimšos teigimu, kiekviena valstybė savo nacionalinius simbolius naudoja pagal nerašytas taisykles. Pavyzdžiui, amerikiečiai siuvasi apatinius, kitose šalyse kitaip kvailioja.

REKLAMA

Lietuva, pasak E. Rimšos, yra labiau konservatyvus kraštas, todėl reikėtų išlaikyti tam tikrą pagarbą vėliavai. Galų gale, juk vėliava nėra staltiesė, ant kurios būtų galima dėti maisto produktus ir reklamuoti. „Nejaugi nėra originalesnių būdų?“ – piktinosi heraldikos specialistas.

Verslininkai nusižiūrėjo nuo partijų?

Kraštotyrininkė, Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio aktyvistė Irena Vasinauskaitė, išgirdusi apie tokią verslininkų reklaminę kampaniją, buvo pašiurpusi. Moteriai atrodo nesuvokiama, kaip galima taip elgtis su nacionaliniais simboliais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai gal tada paimkime ir ant Vyčio patupdykime kokią nors varną?“ – pasiūlė ji naują idėją maisto produktų reklamuotojams. Sąjūdietės nuomone, tokie sumanymai reklamuoti maisto produktus ant trispalvės galėjo kilti po to, kai politinės partijos pradėjo reklamuoti savo partijas, vienoje vėliavėlės pusėje atspausdindami Lietuvos, kitoje – partijos simboliką.

Tikriausiai ir verslininkai tada pagalvojo, jeigu jau valdžios vyrams leidžiama, tai ir mums viskas leidžiama. Moteris buvo pasibaisėjusi, kad jokie įstatymai nedraudžia taip tyčiotis iš vėliavos. „Kai valdžioje „kar kar“, tai ir ant vėliavos „kar kar“, – konstatavo I. Vasinauskaitė.

Mindaugas LAURINAITIS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų