REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Smarkaus pasaulio ekonomikos sulėtėjimo tikimybė susilpnėjo dėl politinių priemonių, neseniai priimtų euro zonoje ir skirtų kovai su skolų krize, ketvirtadienį pranešė Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Tačiau Fondas perspėjo, kad rizikos pasaulio augimui išlieka.

REKLAMA
REKLAMA

Savo ataskaitoje, parengtoje Didžiojo dvidešimtuko (G20) finansų ministrams, TVF pareiškė, kad euro zona turi ryžtingai veikti daugelyje sferų, kad įveiktų skolų krizę.

REKLAMA

TVF pareiškė, kad Europos centriniam bankas (ECB) ir toliau turėtų pirkti vertybinius popierius, siekdamas palaikyti finansinį stabilumą. O pagrindinis ECB monetarinės politikos dėmesys turėtų būti sutelktas į kainų stabilumą ir jo palaikymą, pridūrė Fondas, pažymėjęs, kad bankas turi galimybę sumažinti bazinę palūkanų normą, esant būtinybei.

JAV, Didžiosios Britanijos ir Japonijos centriniai bankai turi būti pasirengę plėsti netradicinių priemonių programą, jeigu prognozė pablogėtų, teigia TVF.

REKLAMA
REKLAMA

Besivystančių rinkų augimas sulėtėjo smarkiau, nei buvo prognozuota, nors rizikų jau sumažėjo, o kapitalo srautai į besivystančias Azijos, Lotynų Amerikos ir Pietų Afrikos ekonomikas atsinaujino nuo 2012 m. pradžios.

Besivystančiose šalyse, kur fiksuojama aukšta infliacija ir didelė valstybės skola, įskaitant Indiją ir kai kurias Artimųjų Rytų šalis, būtina „atsargi pozicija“ monetarinio švelninimo atžvilgiu, perspėjo TVF.

Aukštos naftos kainos kelia pasaulio ūkio augimui grėsmę, pažymėjo TVF ir dar kartą perspėjo, kad sukrėtimų, kuriuos sukels tiekimo iš Artimųjų Rytų trikdymai, poveikis „gali būti labai rimtas“, jeigu tiekimas nebus padidintas iš kur kitur. Irano naftos eksporto pristabdymas iš pradžių gali išprovokuoti 20-30 proc. kainų šuolį, perspėjo TVF.

Saudo Arabija patikino G20 finansų ministrus per posėdį, vykusį savaitgalį, jog yra pasirengusi parduoti daugiau naftos, esant būtinybei, sakė TVF vadovė Christine Lagarde per spaudos konferenciją sekmadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų