REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Emigrantai užuodė, kaip grįžus priverstinių ar planuotų atostogų iš užsienio į gimtinę „numelžti“ savo valstybę. Vieną dieną jie registruojasi darbo biržoje, o kitą eina į savivaldybę prašyti socialinės pašalpos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip įstatymų pakeitimais, turėjusiais pagelbėti iš tiesų skurstantiems žmonėms, naudojasi apsukruoliai?

REKLAMA

Naudojasi landa įstatyme

Prie Panevėžio darbo biržos jau antras mėnuo rikiuojasi automobiliai su Anglijos ir kitų Europos Sąjungos šalių valstybiniais numeriais. Užsienyje dirbantys gyventojai, grįžę atostogų į gimtinę, skuba registruotis Darbo biržoje, kad pasinaudotų galimybe bent tris mėnesius gauti socialinę pašalpą.

Nuo šių metų bedarbiai į savivaldybes kreiptis socialinės pašalpos gali jau kitą dieną po užsiregistravimo biržoje. Dar pernai dėl socialinės pašalpos, siekusios 315 Lt, jie galėdavo kreiptis tik praėjus pusei metų nuo registravimosi bedarbiais. Pasikeitus Piniginės socialinės paramos nepasiturintiems gyventojams įstatymui, šios sąlygos nebeliko, be to, maksimali socialinė pašalpa padidinta iki 350 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, tokią pašalpą gali gauti vienas gyvenantis nepasiturintis žmogus arba jeigu šeimoje jis vienintelis gauna pašalpą. Jeigu šeimoje daugiau socialiai remtinų narių, parama diferencijuojama: antram remiamam asmeniui  mokama 80 procentų (280 Lt), o trečiam ir kiekvienam paskesniam – 70 proc. (245 Lt) valstybės remiamų pajamų dydžio išmoka.

Darbo biržos neturi galimybių patikrinti, ar besiregistruojantis asmuo nedirba užsienyje.

„Iš naujų klientų automobilių su užsienio valstybių numeriais ir to, kad jie jau kuris laikas nedirba, nebuvo registruoti darbo biržoje, mes galime spėti, kad jie turi darbus užsienyje. Tačiau mums prieinama tik mūsų šalies Valstybinio socialinio draudimo fondo duomenų bazė“, – „Sekundei“ teigė Panevėžio darbo biržos vadovas Viktoras Trofimovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kad šiuo atžvilgiu darbo biržų rankos surištos, patvirtino ir Lietuvos darbo biržos Komunikacijos skyriaus vyriausioji specialistė Milda Jankauskienė. Valstybinio socialinio draudimo fondo valdyba irgi neturi duomenų apie užsienyje dirbančius asmenis.

„Asmens duomenų apsaugos įstatymai ES valstybėse yra panašūs, o kai kuriais atvejais dar ir griežtesni nei Lietuvoje“, – teigė „Sodros“ Komunikacijos ir tarptautinių ryšių skyriaus vyriausioji specialistė Valdonė Ugianskienė.

Tad peržiemoti į Lietuvą grįžę emigrantai nepraleidžia progos iš valstybės kišenės lengvai pasiimti kelis šimtus ar ir visą tūkstantį litų siekiančių pašalpų, kurias juokais jie vadina atostoginiais.

REKLAMA

Pašalpas suskato pasiimti ir asocialūs asmenys, taip pat daug metų niekur nedirbę ir niekada darbo biržoje nesiregistravę, kaip manoma, nelegaliai dirbantys asmenys. Anksčiau juos atbaidydavo reikalavimas pusę metų registruotis darbo biržoje.

Šiemet įspūdingai išaugus pašalpų gavėjų skaičiui, Panevėžio miesto ir rajono savivaldybės griebiasi už galvų.

Ypač nerimauja piniginės socialinės paramos eksperimente kartu su dar keturiomis šalies savivaldybėmis dalyvaujanti Panevėžio rajono savivaldybė. Mat pritrūkusi pinigų pašalpoms ji nebegalės paprašyti jų papildomai iš valstybės.

REKLAMA

Miesto ir rajono savivaldybės jau siunčia SOS signalus į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją.

Ministras Donatas Jankauskas žada peržiūrėti atitinkamus teisės aktus, jeigu ši problema dar aštrės.

Kaime – viskas kaip ant delno

Sausio mėnesį abejose savivaldybėse tradiciškai padaugėja dėl socialinių pašalpų ir kompensacijų besikreipiančių gyventojų. Tačiau šių metų tendencijos viršijo visus socialinių darbuotojų lūkesčius.

Pasak Panevėžio rajono Socialinės paramos skyriaus vedėjos Aldonos Paškevičienės, nuo šių metų sausio 1 iki vasario 20 dienos į skyrių socialinių pašalpų kreipėsi 657 naujai Darbo biržoje prisiregistravę gyventojai. Šiuo metu rajone yra 4315 socialinių pašalpų gavėjų. Gruodį jų buvo 3657. Per šių metų beveik du mėnesius bendras gyventojų, kuriems naujai skirtos socialinės pašalpos ir kompensacijos už komunalinius patarnavimus, skaičius pasiekė 1093.

A. Paškevičienės teigimu, nemaža šiųmečių pašalpų gavėjų – žmonės, kurie nedirba jau ne vienerius metus, bet iki šiol nebuvo registruoti Darbo biržoje.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų