REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šiandien, Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, baigėsi Nacionalinio dailyraščio konkurso „Rašom! 2012“ pirmasis etapas. Antrą kartą Lietuvoje vykstančiam dailiojo rašto konkursui darbus atsiuntė daugiau kaip 8 400 dalyvių iš Lietuvos bei užsienio. Iš jų atrinkta 30 geriausių darbų ir 3 originaliausi, kurių autoriai susirungs konkurso finale.

REKLAMA
REKLAMA

Dailyraščio konkursą organizuoja Lietuvių kalbos instituto Lituanistikos židinys ir raštinės reikmenų prekybos bendrovė „Biuro pasaulis“, konkurso globėjas – Lietuvos švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius.

REKLAMA

Į renginio finalą pakviesti po 10 kiekvienos konkurso amžiaus grupės nugalėtojų: rankų miklumą finale išbandys 3–6 klasių moksleiviai, 7–12 klasių moksleiviai bei suaugusieji (jų sąrašai skelbiami tinklalapiuose biuropasaulis.lt ir lki.lt). Anot vertinimo komisijos, I etape aktyviausi buvo jauniausieji konkurso dalyviai – gauta beveik 4 000 jų darbų. Dailiausio braižo Lietuvos gyventojai bus išrinkti kovo 7 d. konkurso finale, kuris vyks Vilniuje, Lietuvių kalbos institute.

REKLAMA
REKLAMA

Vertindama darbus komisija rinko ir originaliausio rašto autorių. Anot konkurso organizatorių, šiemet buvo gauta itin daug neįprastai užrašytų tekstų, todėl į finalą pakviestos net trijų originaliausių darbų autorės. 60 m. palangiškė Angelė Skurdauskienė vienoje perlenkto popieriaus lapo pusėje nupiešė Europos žemėlapį ir iš jame iškirpo Lietuvos kontūrą, o kitoje pusėje dailyraščiu perrašė tekstą taip, kad jame esantis žodis Vilnius sutaptų su iškirptu šalies kontūru. 42 m. kaunietė Rasma Raudonienė tekstą perrašė ne tik aukštyn kojomis, bet ir pasinaudojo veidrodiniu principu. Finaliniame „Rašom!“ renginyje jėgas išbandys ir Semeliškių (Elektrėnų sav.) gyventoja Dalytė Stasiūnienė – ji tekstą sudėliojo į rombo formą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Dailyraščiu perrašytų darbų sulaukta iš įvairiausių Lietuvos kampelių, o daugiausia jų atsiuntė vilniečiai. Darbų taip pat sulaukta ir iš užsienio – net 40 dailyraščių atsiuntė Belgijoje gyvenantys lietuviai, konkurse taip pat dalyvavo ir Latvijos bei Didžiosios Britanijos gyventojai.

Aktyviausiai konkurse dalyvavusiai Vilniaus Žemynos gimnazijai, atsiuntusiai 512 dailyraščių, raštinės reikmenų prekybos bendrovė „Biuro pasaulis“ įteiks modernią magnetinę 3x1,22 m rašymo lentą. Jos matinis paviršius pagamintas iš nerūdijančio metalo ir padengtas ypač tvirtu žalios spalvos emaliu, todėl joje galima rašyti ir kreida.

REKLAMA

Anot Rasos Červinskienės, konkurso koordinatorės, šių metų dalyviai kritiškiau vertino savo darbus. „Švietimo įstaigos, prieš siųsdamos darbus vertinimo komisijai, pačios atliko atranką ir atsiuntė geriausius dailyraščius. Tai palengvino komisijos darbą. Dailiausius darbus atrinkome pagal teksto išdėstymą, rašto aiškumą ir tolygumą, estetiką bei atidumą ir kalbos taisyklingumą“.

Kiekvienos grupės nugalėtojas ir originaliausio darbo autorius bus apdovanoti keltų bendrovės TALLINK kruizu Ryga–Stokholmas–Ryga 4 asmenims. Kelione į Latvijos sostinę pasirūpins didžiausia Baltijos šalyse greitųjų autobusų kompanija „Lux Express“. Visi finalo dalyviai bus apdovanoti rašymo priemonėmis „Parker“ bei saldumynais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų