• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Didėjant nerimui dėl Irano branduolinės programos, pirmadienį naftos kaina išaugo iki aukščiausio lygio nuo praėjusių metų birželio, praneša BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Kovo mėnesio pristatymo termino ateities sandorių „Brent“ naftos kaina padidėjo iki daugiau nei 120 JAV dolerio už barelį.

REKLAMA

Sekmadienį Irano naftos ministerija pranešė, kad sustabdė naftos pardavimą Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos bendrovėms.

Anksčiau Europos Sąjungos (ES) valstybės narės sutarė nuo liepos 1 dienos nebepirkti Irano naftos. Taip bandoma daryti spaudimą Teheranui, kad šis nutrauktų urano sodrinimą. Prisodrintas uranas naudojamas elektros generavimui ir branduoliniams ginklams. Iranas tvirtina, kad jų branduolinė programa taiki, bet Vakarai įtaria, kad šalis gamina branduolinį ginklą.

REKLAMA
REKLAMA

Analitikai teigia, kad naftos kaina išaugo, nes ES šalys siekia rasti naujų tiekėjų, o Iranas ieško naujų savo naftos pirkėjų.

Kaina padidėjo ir dėl geresnių JAV ir Kinijos ekonominių duomenų. JAV yra didžiausios pasaulyje naftos vartotojos. Dėl sustiprėjusio Azijos ekonomikų augimo ir šaltesnių orų Europoje išaugo paklausa, be to, Europai buvo sumažintas tiekimas iš Pietų Sudano ir Sirijos.

Jeigu įtampa Irane nuslūgs, naftos kaina gali sumažėti, tačiau analitikai mano, kad tai mažai tikėtina.

„Reikėtų, kad Iranas daugiau nieko nedarytų, tačiau tai menkai tikėtina“, - teigia „Chatham House“ atstovas Polas Stivensas (Paul Stevens).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų