REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Gyvūnus nuo žiauraus ar aplaidaus žmonių elgesio bando saugoti nuolat tobulinami įstatymai.

Gyvūnų gerove besirūpinančios Panevėžio valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji veterinarijos gydytoja inspektorė Laima Šomkienė sako, kad naujojo gyvūnų gerovę ir apsaugą reglamentuojančio įstatymo permainas turėtume pajusti šių metų vasarą.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo projekte pirmą kartą numatyta aiški valstybės institucijų kompetencija šioje srityje, gyvūnų gerovės politikos, savivaldybių atsakomybės gairės.

REKLAMA

Įstatyme konkrečiai bus apibrėžta, kas yra žiaurus elgesys su gyvūnais, numatyti nauji įsipareigojimai gyvūnų laikytojams, įtraukti nauji straipsniai apie gyvūnų naudojimą pramogoms, parodoms.

Gyvūnų gerove rūpinamasi visoje Europos Sąjungoje. Šių metų vasarį neeiliniame Europos Parlamento darbo grupės posėdyje pristatyta nauja Europos Sąjungos gyvūnų gerovės strategija 2012–2015 metams.

Sprendžia tik teismas

Tobulėjant įstatymams, laisvesnės turėtų būti ir atsakingų pareigūnų rankos.

„Norėtųsi turėti daugiau įgaliojimų. Dabar be teismo sprendimo negalime paimti ir išvežti skriaudžiamų, kankinamų gyvūnų. Neturime tam teisės“, – sako L. Šomkienė.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, įspėti ir skirti baudą, kuri gali būti nuo 20 iki 1000 litų, inspektoriai gali ir be teismo sprendimo. O gyvūnų konfiskavimo klausimus sprendžia tik teismas.

Pasak L. Šomkienės, situacijų kartais būna labai skausmingų. Inspektoriams teko ne kartą važiuoti gelbėti šeimininkų nešeriamų, negirdomų, žiemą lauke šaldomų galvijų, kitų naminių gyvūnų.

Tik teismui priėmus sprendimą, juos buvo galima gelbėti – išvežti iš namų.

Panevėžio valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kiekvieną žiemą gauna skundų apie netinkamai laikomus gyvūnus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Bet nereikėtų išsigąsti pamačius kieme ar prie fermų po sniegą vaikštinėjančius galvijus. Dienos metu, jeigu nespigina šaltis, tokie pasivaikščiojimai net rekomenduojami. Žinoma, palikti galvijų lauke per naktį negalima“, – primena vyriausioji veterinarijos gydytoja.

Nepagrįstų skundų taip pat būta. Nuvažiavę į kaimą ir radę laukan išvestas karves, inspektoriai šeimininko ne tik nebaudė, bet ir pagyrė. „Matėsi, jog tvartas tvarkingas, galvijai prižiūrimi. Šeimininkas tiesiog išvedė karves pasivaikščioti, o žmonės, tai pamatę, mums paskambino, jog galvijai per šalčius laikomi lauke“, – pasakoja L. Šomkienė.

Kiekvienas gyventojų signalas dėl neprižiūrimų, apleistų gyvūnų visada yra tikrinamas.

Vitalija JALIANIAUSKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Keturkojus kankinius teismas leido vaduoti (foto)

Šunų atsikratoma ir įmonių teritorijose

Beglobių gyvūnų gelbėtojams grasina antstoliai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų