REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ma­no­te, kad daug mo­ka­te už van­de­nį? Lietuvoje yra teritorijų ir gatvių, kur iš čiau­po bė­gan­čio van­dens kai­na be­veik pri­lygs­ta pra­ban­giam vy­nui, iš­kel­tam iš nu­sken­du­sio „Ti­ta­ni­ko“.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuei­ti į tua­le­tą kai­nuo­ja ke­lis li­tus, jei van­de­nį nu­lei­di. Iš par­duo­tu­vės pirk­ti ge­ria­mą­jį van­de­nį ir plau­ti ran­kas pi­giau ne­gu iš van­den­tie­kio“, – šmaikš­ta­vo šiaulietis vers­li­nin­kas, plė­to­jan­tis vers­lą Vai­ro gat­vė­je. Kiek gi tuo­met kai­nuo­ja stik­li­nė van­dens at­si­ger­ti?

„Ste­buk­lin­ga“ kai­na

REKLAMA

Vi­si esa­te gir­dė­ję is­to­ri­ją, kaip Kris­tus pa­ver­tė van­de­nį vy­nu. Pa­si­ro­do, šiais lai­kais „ste­buk­lų“ ir­gi bū­na. Te­rei­kia įsi­gy­ti van­den­tie­kio at­kar­pą, tiek­ti van­de­nį ir at­lik­ti vamz­dy­nų prie­žiū­ros bei re­mon­to dar­bus. To­kia vie­ta mies­te – ne tik Vai­ro gat­vė, bet bu­vu­si „Nuk­lo­no“ ga­myk­la.

Pak­lau­si­te, kaip gi čia yra, jei vi­si mo­ka tą pa­čią kai­ną. Juk van­dens kai­ną nu­sta­to Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ta­ry­ba, su­de­ri­nu­si su Vals­ty­bi­ne kai­nų ir ener­ge­ti­kos kont­ro­lės ko­mi­si­ja. Da­bar ga­lio­jan­ti vie­no ku­bi­nio met­ro šal­to van­dens kai­na gy­ven­to­jams yra 5,48 Lt (be PVM), įmo­nėms ar or­ga­ni­za­ci­joms – 5,38 Lt (be PVM).

Van­de­nį mies­to gy­ven­to­jams ir įmo­nėms tie­kia bend­ro­vė „Šiau­lių van­de­nys“. Jai pa­si­pel­ny­ti lyg ir nė­ra kaip, ne­bent ska­tin­ti gy­ven­to­jus var­to­ti kuo dau­giau van­dens. Vai­ro gat­vė­je gy­ven­to­jų nė­ra – ten įsi­kū­ru­si ga­ly­bė įmo­nių, ku­rios tik­rai ne­suin­te­re­suo­tos var­to­ti van­dens ne­tgi hi­gie­nos reik­mėms. Ko­dėl?

Vai­ro gat­vė­je įsi­kū­ru­sios UAB „Si­le­ka“ va­do­vas Si­gi­tas Tva­ri­jo­na­vi­čius pa­ro­dė ap­mo­kė­tą są­skai­tą už per mė­ne­sį su­var­to­tą šal­tą van­de­nį. Sąs­kai­ta ne­men­ka – su­var­to­ta 17 kub. m van­dens, mo­kė­ti­na su­ma 1914,72 Lt (su PVM). Pa­da­li­ję gau­na­me vie­no ku­bi­nio met­ro kai­ną – 112,63 Lt. „Gre­ta pa­tal­pas tu­rin­tis žmo­gus su­var­to­ja tik vie­ną ku­bi­nį met­rą, bet už jį mo­ka dar dau­giau“, – ste­bė­jo­si vers­li­nin­kas.

Kaip taip ga­li bū­ti? Pa­si­ro­do, di­džią­ją kai­nos da­lį su­da­ro ne iš­lai­dos už su­var­to­tą van­de­nį ir nuo­te­kas, bet tink­lo eksp­loa­ta­ci­jos dar­bai ir kt.

Kai­na už van­de­nį – tik ma­žy­tė są­skai­tos da­lis

REKLAMA
REKLAMA

„Yra ne­tek­tys – mo­kė­ki­te! at­lik­tas re­mon­tas – mo­kė­ki­te! Pa­gal tas są­skai­tas, kiek mes su­mo­ka­me, vi­sas vamz­dy­nas tu­rė­tų bū­ti vien sklen­dės. Prie­šais bė­go van­duo. Iš gre­ta esan­čio au­to­ser­vi­so pra­ne­šė apie ge­di­mą. Re­mon­tuo­ti neat­vy­ko tris die­nas! Aiš­ku, są­skai­to­je su­me­lė ne­men­ka po to bu­vo. Dar­bus at­li­ko kaž­ko­kia bend­ra Lie­tu­vos ir Bal­ta­ru­si­jos įmo­nė, nors bu­vo at­va­žia­vę „Šiau­lių van­de­nų“, po to – „Ci­ty Ser­vi­ce“ au­to­mo­bi­liai. Tos kas mė­ne­sį van­den­tie­kį vis re­mon­tuo­jan­čios įmo­nės są­skai­tas ir rei­kia ap­mo­kė­ti. Fan­tas­tiš­kas vers­las! Be­pi­gu tris die­nas ne­va­žiuo­ti re­mon­tuo­ti, juk nuo­sto­liai vis tiek bus pa­deng­ti. Rei­kė­tų ir man van­den­tie­kio da­lį įsi­gy­ti“, – svars­tė S. Tva­ri­jo­na­vi­čius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sąs­kai­tas už su­var­to­tą van­de­nį Vai­ro gat­vės vers­li­nin­kams pa­tei­kia UAB „Sau­lės val­da“, ku­ri ir ap­tar­nau­ja mi­nė­tus van­den­tie­kio tink­lus.

„Daug kar­tų ban­dė­me su­si­siek­ti su bend­ro­vės di­rek­to­riu­mi, de­ja, ne­pa­vy­ko – sek­re­to­rė vis pa­ti­kin­da­vo, kad jis „ob­jek­te“. Ban­dė­me ei­ti į Sa­vi­val­dy­bę, „Šiau­lių van­de­nis“ aiš­kin­tis si­tua­ci­jos. Jie nie­ko ne­ga­li pa­da­ry­ti, nes ne jų tink­lai“, – sa­kė And­rius – la­biau­siai skriau­džia­mas Vai­ro gat­vė­je pa­tal­pų tu­rin­tis vers­li­nin­kas, už vie­ną ku­bi­nį met­rą mo­kan­tis dau­giau nei 120 Lt.

Vers­li­nin­kai nie­ka­da ne­ži­no, kiek už ku­bi­nį met­rą van­dens ir nuo­te­kas jiems teks mo­kė­ti ki­tą mė­ne­sį – su­ma pri­klau­sys nuo bend­ros Lie­tu­vos ir Bal­ta­ru­si­jos įmo­nės at­lik­tų re­mon­to dar­bų.

„Bu­vo at­lie­ka­mi re­mon­to dar­bai Ar­chi­tek­tų gat­vė­je, bet są­skai­tą tu­ri ap­mo­kė­ti ir Vai­ro gat­vė – su­ma pa­da­lin­ta vi­siems abo­nen­tams“, – pik­ti­no­si vers­li­nin­kai.

Neiš­de­gęs pla­nas?

REKLAMA

Pa­si­do­mė­jo­me, kam gi pri­klau­so Vai­ro gat­vės van­den­tie­kio tink­lai. Pa­si­ro­do, jie be­veik iki 2000-ųjų pri­klau­sė UAB „Šiau­liai QUING­QI“ (bu­vu­siai vals­ty­bi­nei įmo­nei „Šiau­lių vai­ras“), ku­riai 1995 m. nu­spręs­ta pra­dė­ti bank­ro­to pro­ce­są. Anot bank­ro­to pro­ce­dū­rą vyk­džiu­sio as­mens, Vai­ro gat­vė­je esan­tys van­den­tie­kio, nuo­tė­kų, lie­taus nuo­tė­kų tink­lai pir­miau­sia bu­vo už sim­bo­li­nę kai­ną pa­siū­ly­ti įsi­gy­ti „Šiau­lių van­de­nims“.

REKLAMA



„Bend­ro­vė ka­te­go­riš­kai at­me­tė pa­siū­ly­mą už 1000 Lt įsi­gy­ti tuos tink­lus, esą jiems rei­kia daug in­ves­ti­ci­jų. Tuo­met tink­lus įsi­gi­jo UAB „Ati­du­mas“. Sklan­dė gan­dai, kad ke­ti­na­ma pra­plau­ti ne­ma­žai pi­ni­gų – vė­liau par­duo­ti tuos pa­čius tink­lus sa­vi­val­dy­bei, t. y. tiems pa­tiems „Šiau­lių van­de­nims“. De­ja, val­džiai pa­si­kei­tus, tink­lai li­ko „Ati­du­mo“ nuo­sa­vy­bė. Ta pa­ti bend­ro­vė tuo­met įsi­gi­jo van­den­tie­kio tink­lus ir ki­tų bank­ru­ta­vu­sių ar reor­ga­ni­zuo­tų įmo­nių te­ri­to­ri­jo­se – „Nuk­lo­ne“ ir ki­tur“, – tei­gė UAB „Šiau­liai QUING­QI“ bank­ro­to pro­ce­dū­rą vyk­dęs as­muo.

UAB „Ati­du­mas“ vė­liau ta­po UAB „Sau­lės val­da“, ku­ri pri­klau­so AB „Ci­ty Ser­vi­ce“ įmo­nių gru­pei.

Su­tar­ti­niai san­ty­kiai

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

UAB „Sau­lės val­da“ di­rek­to­rė Ro­ma Ja­nu­šo­nie­nė pa­tvir­ti­no, kad bend­ro­vė anuo­met ne­bran­giai iš bank­ro­to ad­mi­nist­ra­to­rių įsi­gi­jo se­nų­jų ga­myk­lų – „Vai­ro“, „Nuk­lo­no“ – te­ri­to­ri­jo­se bu­vu­sius van­den­tie­kio ir nuo­tė­kų tink­lus.

„Tie tink­lai jau tuo­met bu­vo 30-35 me­tų se­nu­mo. Ava­ri­jų tik dau­gė­ja. Bū­na tam tik­ri „pū­li­nu­kai“, ypač pa­va­sa­rį, kai išei­na įša­las“, – tei­gė di­rek­to­rė. Anot jos, Vai­ro gat­vė­je vi­so la­bo yra apie de­vy­nis abo­nen­tus, Ar­chi­tek­tų gat­vė­je – apie 25, ku­riems „Sau­lės val­da“ tie­kia van­de­nį.

„Abo­nen­tams van­de­nį par­duo­da­me už to­kią kai­ną, ko­kią yra pa­tvir­ti­nu­si Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bė. Sąs­kai­tas pa­tei­kia „Šiau­lių van­de­nys“. Di­de­lė su­ma su­si­da­ro to­dėl, kad bū­na at­lie­ka­mi re­mon­to dar­bai. Šias iš­lai­das pa­skirs­to­me pro­por­cin­gai su­var­to­tam van­dens kie­kiui per tris mė­ne­sius – pa­skai­čiuo­ja­me vi­dur­kį. Tiems, ku­rie su­var­to­ja dau­giau van­dens, re­mon­to kai­na ir bū­na di­des­nė. Kai ku­riuos nuo­sto­lius pa­den­gia­me pa­tys. Tai su­tar­ti­niai da­ly­kai. Yra kaip yra“, – tei­gė R. Ja­nu­šo­nie­nė.

Tai ko­dėl tuo­met vie­no ku­bi­nio met­ro van­dens kai­na to­je pa­čio­je gat­vė­je įsi­kū­ru­siems vers­li­nin­kams ski­ria­si?

„Pa­si­tel­kia­mas ly­gia­tei­siš­ku­mo prin­ci­pas. Ma­gist­ra­lė tu­ri daug at­ša­kų. Jei ko­kio­je nors at­ša­ko­je įvy­ko ava­ri­ja, tiems var­to­to­jams są­skai­ta ir pa­tei­kia­ma. Re­mon­to dar­bus at­lie­ka įmo­nė, tu­rin­ti ge­rą įran­gą ir pa­slau­gas tei­kian­ti pi­giau, – sa­kė UAB „Sau­lės val­da“ di­rek­to­rė. – Vai­ro gat­vė­je yra di­de­li van­dens nuo­sto­liai. Pa­va­sa­rį ieš­ko­si­me, kur yra pro­ble­ma. Sun­ku pa­tek­ti pas sa­vi­nin­kus, jie daž­nai bū­na neį­re­gist­ruo­ti. No­rė­tu­me tuos tink­lus par­duo­ti, bet pir­kė­jų nė­ra. Gal kas no­ri­te?“

Bran­gi išei­tis

REKLAMA

UAB „Šiau­lių van­de­nys“ ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Jo­nas Mat­ke­vi­čius, pa­klaus­tas, ar bend­ro­vė ne­ke­ti­na įsi­gy­ti šių van­dens ir nuo­te­kų tink­lų, to­kią ga­li­my­bę at­me­tė teig­da­mas, kad jiems rei­kia la­bai daug in­ves­ti­ci­jų.

Ar ne­svars­tė Vai­ro gat­vė­je esan­čios įmo­nės pri­si­jung­ti prie AB „Šiau­lių van­de­nys“ tink­lų?

„Pas­kai­čia­vo­me, kad pri­si­jung­da­mi prie Gi­ru­lių gat­vės, ku­rio­je yra ar­ti­miau­sia „Šiau­lių van­de­nų“ van­den­tie­kio ir nuo­te­kų at­kar­pa, tu­rė­tu­me in­ves­tuo­ti apie 60 tūkst. li­tų“, – ga­li­my­bę prie šios įmo­nės tink­lų pri­si­jung­ti at­me­tė UAB „Si­le­ka“ va­do­vas. Šio­je gat­vė­je įsi­kū­ru­sioms įmo­nėms to­kios in­ves­ti­ci­jos – tik­rai per di­de­lės.

Povilas LUNGĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų