• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Europos Komisija paskelbė „Galileo“ programos piešinių konkurso nugalėtojos Lietuvoje vardą. Devynmetės Danielės Gedminaitės vardu pavadintas palydovas bus „Galileo“ programos suformuoto žvaigždyno dalis.

Europos Komisija paskelbė „Galileo“ programos piešinių konkurso nugalėtojos Lietuvoje vardą. Devynmetės Danielės Gedminaitės vardu pavadintas palydovas bus „Galileo“ programos suformuoto žvaigždyno dalis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Danielės piešinį „Raudonosios kometos elektros srovė“ nacionalinė komisija išrinko geriausiu. Kiekvienos iš 27 Europos Sąjungos šalių narių konkurso nugalėtojo (-os) vardas bus suteiktas į kosmosą paleidžiamam vienam „Galileo“ programos palydovui.

REKLAMA

Danielei įteiktas sertifikatas ir trofėjus, simbolizuojantis palydovą, kuris bus pavadintas jos vardu. Apdovanojimų ceremonija vyko Europos Komisijos atstovybėje Lietuvoje, joje dalyvavo nacionalinės vertinimo komisijos nariai, Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje atstovai.

Šį piešinių konkursą organizavo Europos Komisija. Konkurse galėjo dalyvauti 9-11 metų vaikai, gyvenantys Europos Sąjungos šalyse. Kiekviena šalis išrinko po vieną nugalėtoją. Konkursui reikėjo pateikti piešinį tema „Kosmosas ir aeronautika“.

REKLAMA
REKLAMA

„Galileo“ programa yra nepriklausoma Europos palydovinės navigacijos sistema. Programos metu į kosmosą bus paleisti mažiausiai 27 palydovai, užtikrinsiantys Europos pirmavimą su kosmosu susijusių technologijų srityje.

„Galileo“ yra Europos Sąjungos programa, padėsianti plėtoti pasaulinę palydovinės navigacijos sistemą pagal Europos civilinę kontrolę. „Galileo“ programa taip pat suteiks galimybę Europai naudotis palydovinės navigacijos signalais, nepriklausomai nuo amerikiečių GPS ir Rusijos „Glonass“ sistemų, tačiau kai kurioms paslaugoms teikti bus suderinama su jomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palydovų sistema bus naudojama daugelyje sričių, įskaitant transporto valdymą ir mobiliųjų telefonų taikomąsias programas. „Galileo“ programos palydovus numatyta leisti etapais nuo 2011 m., kol bus sudarytas visas žvaigždynas.

2014-aisiais metais „Galileo“ pasiūlys trijų rūšių paslaugas: atvirąsias paslaugas (nemokamai), valstybės reguliuojamas paslaugas (jos užtikrina, kad pagrindinių paslaugų, kaip kad policijos ir greitosios medicinos pagalbos paslaugos funkcionuotų ir per krizes) ir paieškos bei gelbėjimo paslaugas.

REKLAMA

Ateityje atsiras komercinių paslaugų ir saugumą užtikrinančių paslaugų didesniam autentifikuotų duomenų tikslumui ir gyvybiškai svarbių programų eksploatavimui.

2011 m. spalio 21 d. paleisti pirmieji du programos palydovai. Kitų dviejų palydovų paleidimas į kosmosą numatytas šiais metais. Tai atveria kelią „Galileo“ pirminių paslaugų teikimui 2014-aisiais.

Jau nuo 2009 m. spalio tikslesnius GPS signalus europiečiams teikia Europos geostacionarios navigacijos tarnyba EGNOS.

EGNOS sudaro tik trys palydovai ir keturiasdešimt antžeminių stočių; ji veikia kaip JAV GPS sistemos pastiprinimas svarbiems, su aviacijos ir jūrininkystės sauga susijusiems pranešimams. Ji teikia laisvai prieinamus padėties nustatymo duomenis visoje Europoje į bet kurį EGNOS signalą priimantį imtuvą. Jos paslaugos, didinančios aviacijos saugą, eksploatuojamos nuo 2011 m. kovo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų