REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje viešėjęs garsus estų fenotipologas Markas Lučinas su „Ekonomika.lt“ skaitytojais dalijasi įžvalgomis, kaip fenotipologijos žinias pritaikyti versle ieškant patikimų partnerių, lojalių darbuotojų.

REKLAMA
REKLAMA

Ar galima fenotipologijos žinias pritaikyti versle?

Išmokti galima – tai nėra problema. Pavyzdžiui, jauniausias mano mokinys buvo devynerių, vyriausias – septyniasdešimt trejų. Fenotipologiją galima panaudoti visur, pavyzdžiui, versle renkantis partnerį ar darbuotojų. Juk ką daro personalo atrankos bendrovės? Jos tau ant auksinio padėklo atneša krūvą gyvenimo aprašymų, bet tu realiai nežinai, ką pasirenki.

REKLAMA

Nuo ko pradėti mokytis fenotipologijos?

Idealiai ar praktiškai? Jei kalbėsime apie praktiką, pirmiausia reikėtų prisiminti fiziologiją, nes žmogaus genotipas yra išorėje. Paprasčiau kalbant, jei matote vilkšunį – tokia jo ir veislė. Viskas matyti iš išorės. Jeigu žmogus iš prigimties yra stiprus, jis turi tam tikrų išorinių duomenų. Visi šie dalykai matyti žmogaus išorėje, todėl reikia tik išmokti juos perskaityti, o vėliau ir analizuoti šių duomenų kombinacijas.

REKLAMA
REKLAMA

Pateiksiu pavyzdį: kaklas ir jo ilgis. Tarkime, vieno darbuotojo kaklas ilgas, kito – trumpas. Iš pradžių išsiaiškinkime, kaip dirba kaklas: jis jungia žmogaus galvą su kūnu. Kakle yra kraujagyslės, arterijos, kvėpavimo organai, raumenys, galų gale stuburo dalis. Visa tai sudėjus kaklas yra amortizatorius. Tad pagal amortizatoriaus dydį galime spręsti, kaip žmogus priims gyvenimo iššūkius. Jeigu amortizatorius trumpas, kūno judesiai greitai perduodami į galvą. Todėl trumpakakliai dažniau rinksis patogiai sėdėti vietoje, nebėgios, nesiblaškys. Jie stengsis įsitaisyti patogiai ir ilgam laikui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ilgakakliai turi puikų armortizatorių. Kilus sunkumams toks žmogus gali jaustis patogiai ir nepatirti diskomforto. Iki jo jokie nepatogumai, smūgiai neateina, nes kai žmogus susijaudina ir padažnėja širdies plakimas, ilgakaklis taip greitai ir gerai nejaučia pulso padidėjimo kaip trumpakaklis

Stresinėse situacijose ilgakakliai ne taip išgyvena, jie nebijo parodyti iniciatyvos, nes kai ilgas kaklas, ilgas ir stuburas, ir arterijos, ir pulsą šie žmonės jaučia silpniau. Todėl jie stresinėse situacijose nebijo pasireikšti. O trumpakakliai daugiau jaudinasi. Taigi jeigu mums reikia partnerio, kuris būtų lakstantis, visada norėtų padėti ir mėgtų visur kišti savo nosį, tokios dešiniosios rankos – tegul sau bėgioja, o aš sau sėdėsiu ir galvosiu. Vadinasi, tokiu atveju mums reikia ilgakaklio žmogaus.

REKLAMA

Jeigu mums reikia pastovaus, patikimo žmogaus, kuris mūsų neapgaus, pats verslo nesukurs, niekur nepabėgs, nes nedrįs, tai mes jam labai reikalingi. Geriau, kad viskas būtų pastovu, patikima, ilgaamžiška. Na ir vėliavą jam į rankas. Pabėgiosiu aš, o jis tegul vadovauja verslui.

Vadinasi, pirmiausia turime išsianalizuoti save, kad galėtume pradėti analizuoti kitus?

 

Asmeniniame gyvenime – taip, versle nebūtina savęs analizuoti.

Į ką svarbiausia atkreipti dėmesį ieškant patikimo verslo partnerio?

Jis turi atrodyti neįgalus veikti ir kvailokas. Vadinasi jis turi nemokėti pavogti, parduoti... kitaip tariant, nieko nemokėti. Tokiu atveju jis bus mums patikimas. Jeigu norite, kad žmogus mokėtų ką nors padaryti, jis visada bus pavojingas. Jeigu žmogus stiprus ir jo potencialas didelis, jam nebūtina būti gudriam, nes jis stiprus. Jis nekandžios mūsų dėl smulkmenų ir nestovės mums už nugaros. Todėl su stipriais žmonėmis paprasčiau susitarti. Čia mano zona – ten tavo, ir vienas kitam netrukdome. Tai vienintelis būdas.

REKLAMA

Iš kokių svarbiausių veido bruožų galima spręsti apie charakterį, pagrindines savybes?

Svarbu kreipti dėmesį ne tik į veidą, bet jame svarbiausia yra akys, nosis ir ausys, nes šie organai priima išorės signalus. Versle mums svarbu įvertinti žmogaus intelektines savybes, tad svarbus ir kaukolės dydis, nes joje esančios smegenys turi sugebėti greitai apdoroti gaunamą informaciją. Kuo kokybiškesnės akys, nosis ir ausys, tuo sudėtingesnį signalą jos gali priimti ir perduoti smegenims, o šios gali geriau apdoroti informaciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pažiūrėkite į Nikolas Sarkozy, jo bruožai – akys, nosis ir ausys – yra kokybiški: gerai išsivystę. Todėl reikėtų ieškoti žmonių, kuriems būdingi tokie bruožai, nes šie organai yra kaip antenos, priimančios išorės signalus. O kuo antenos geresnės, tuo geresnį signalą priima.

Taip pat atkreipkime dėmesį į nosies galiuką: jei jis siauras, žmogus geriau atskiria niuansus, detales, negu bulvianosiai – jie į detales nelabai kreipia dėmesį. Jeigu ieškome kontrolieriaus, eksperto ar panašiai – tiks žmogus smailesne nosimi. Žinoma, išmokti vienų ar kitų savybių galima. Tačiau kai jos įgimtos, daug paprasčiau.

REKLAMA

Patarkite, kaip atskirti lojalius darbuotojus.

Darbuotojų lojalumą galima išugdyti, nes lojalumas yra būsena, kai ne negali ko nors padaryti, bet sąmoningai nenori būti nelojalus. Gaila, bet lojalumas yra kintama būsena, ji priklauso nuo situacijos, bet lojalius darbuotojus galima pasirinkti. Pirma taisyklė – pasirinkti žmones, iš anksto suinteresuotus darbo vieta. Tas darbas turi jiems patikti, tada jie jaučiasi savo lėkštėje. Antras svarbus dalykas – genetiniai duomenys, bet ne tie, kuriuos jie demonstruoja. Gyvenimo aprašymą gali parašyti ir kokia nors įmonė. Jeigu palyginsime demonstruojamus ir genetinius žmogaus duomenis ir jeigu jie sutampa – asmuo gali būti lojalus.

REKLAMA

Kitas aspektas – žmogui turi apsimokėti dirbti. Nekalbu apie didelį atlyginimą, tiesiog darbuotojui turi būti verta atlikti tą darbą. Ir jeigu jam tas darbas patinka, apsimoka tai daryti, jis jaučiasi patogiai – turėsime stiprų ir lojalų darbuotoją ir juo džiaugsimės.

O pačiam neatsibosta skaityti aplinkinius kaip atverstą knygą? Juk nelieka jokios intrigos...

Jeigu žmogus akademijoje mokėsi pamatyti grožį, jam nuo to juk nebus blogiau, kad mokės matyti gražius dalykus. Mūsų darbas – kaip aukso ieškotojų: mes atrandame tikrų grynuolių – unikalių ir įdomių žmonių, su kuriais galima įgyvendinti didelius projektus. Tokių žmonių yra daug ir jie dažnai patys nežino esantys tokie vertingi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vadinasi, jūs galite konsultuoti įmones, kurios ieško tokių žmonių?

Na, kadangi gimtojoje Estijoje praleidžiu nedaug laiko, vadinasi, galima. Mes konsultuojame ne tik ieškant vertingų žmonių, bet ir ieškant tų, kurie galbūt atrodo geri ir darbštūs, bet iš tiesų įmonei kenkia.

Markas Lučinas:

Specializacija – sudėtingų situacijų ir uždavinių sprendimo technologijos įvairiose gyvenimo ir verslo srityse.

1991 m. baigė Maskvos valstybinį universitetą, kaip baigiamojo darbo pagrindą patentavo fenotipo technologiją, buvo pakviestas studijuoti aspirantūrą.

REKLAMA

1991–2007 m. tyrė ir kūrė nestandartinius algoritminio mąstymo metodus socialinėms, politinėms ir krizinėms situacijoms, antiteroristines technologijas, domėjosi dirbtinio intelekto algoritmais, buityje pritaikomais technologiniais išradimais ir jų patentavimu.

Nuo 1998 m. vadovauja analitinio centro „Resultat“ technologijų departamentui, šiame centre jis yra pagrindinis specialistas personalo saugumo klausimais.

E. Povilaitytė

Taip pat skaitykite:

M. Lučino pastebėjimai apie Lietuvos žvaigždes

M. Lučinas: pinigai – tikslas ar priemonė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų