REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ginklų ir narkotikų prekeiviai naudojasi vakarietiškomis jūrininkystės kompanijomis, joms to net nežinant.

REKLAMA
REKLAMA

Stokholmo tarptautinio taikos tyrimų instituto atlikti jūrų transporto tyrimai rodo, kad dauguma laivų, kurie buvo įtraukti į neteisėtą prekybą ginklais, narkotikais ar įranga, skirta gaminti masinio naikinimo ginklus, priklauso kompanijoms, kurios yra įsikūrusios turtingiausiose pasaulio valstybėse.

REKLAMA

Instituto tyrimai atskleidžia, kad laivų, įsitraukusių į nelegalią prekybą, kompanijos daugiausia buvo įsikūrusios Vokietijoje, Graikijoje ir JAV, skelbia guardian.co.uk.

„Tai nereiškia, kad laivų savininkai ar net kapitonai žino, ką jie gabena. Ginklų prekeiviams yra pakankamai lengva ginklus ar narkotines medžiagas paslėpti tarp legalių krovinių“, – sako pranešimo autorius Hugh Griffiths.

Pranešime teigiama, kad šiuos ginklų prekeivių metodus, naudojamus kaip atsaką į Jungtinių Tautų taikomą embargą Iranui ir Šiaurės Korėjai, pradėjo naudoti narkotikų prekeiviai.

REKLAMA
REKLAMA

Jie pradėjo slėpti prekes užantspauduotuose laivų konteineriuose, kuriuose gabenamos legalios prekės. Prekės siunčiamos aplinkiniais maršrutais, kad būtų sunkiau susekti krovinius.

„Prekių krovimas į konteinerius smarkiai pakeitė tarptautinę prekybą, bet tai suteikia puikią priedangą ginklų ar narkotikų prekeiviams. Labai daug laivų keliauja per pasaulio uostus kasdien, todėl tik dalelė jų gali būti patikrinta“, – tvirtina H. Griffiths.

Anot jo, laivų savininkai ir net muitinės darbuotojai turi pasitikėti tuo, kad tai, kas parašyta krovinio dokumentuose, iš tikrųjų yra pakrauta ir konteineriuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų