• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Automobilių stovėjimo aikštelėje, viename iš aukščiausio lygio Šveicarijos slidinėjimo kurortų, saujelė protestuotojų įsikūrė septyniose iš sniego suręstose iglu trobelėse ir dviejose jurtose. Jie protestuoja prieš Pasaulio ekonomikos forumą (PEF) Davose, kur įvairių sričių galingiausieji kasmet diskutuoja apie ekonomiką, rašo BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė šių metų forumo tema – didieji pasikeitimai. Davoso diskusijų sesijos buvo skirtos kapitalizmo, nelygybės ir euro problemų sprendimui. Tačiau, nepaisant renginyje išreikšto entuziazmo kažką keisti, protestuotojai tuo netiki.

REKLAMA

Konferencijos organizatorius Klausas Schwabas šeštadienį bandė surengti diskusiją su protestuotojais, tačiau ji žlugo, mat abi pusės nesugebėjo suderinti susitikimo vietos.

Prie protestuotojų prisidėjo ir Ukrainos feminisčių grupė, susirinkusiuosius į forumą išvadinusi „gangsteriais, sukėlusiais finansų krizę”.

Kokios alternatyvos?

Visgi į forumą buvo pakviesta keletas alternatyvų požiūrį į ekonomiką turinčių žmonių, simpatizuojančių protestuotojų nuomonei. Vienas jų – „Greenpeace“ vadovas Kumis Naidoo. Jis neprtarė forumo „transformacinei“ retorikai.

REKLAMA
REKLAMA

„Tai labiau sistemos gaivimimas, nei jos performavimas“, – BBC sakė jis.

„Tai ištisos masinio išminties dalijimosi dienos. Tai lyg skaitytum „New York Times“ redakcinius straipsnius penkias dienas iš eilės“, – sakė profesorė Anya Schiffirn, kolumbijos universiteto dėstytoja, redaguojanti knygą apie „Užimk Volstritą” ir iš jo gimusius judėjimus.

Smulkusis verslas

Davose kaip ir kas met dalyvavo galybė didžiųjų pasaulio kompanijų vadovų, o tai reiškia, jog alternatyvūs verslo modeliai lieka kažkur nuošalyje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Svarbiausiai ne tolygus atstovavimas. Pačiai ekonomikai reikia alternatyvių verslo modelių“, – teigė Edas Mayo, „Cooperatives UK“ generalinis sekretorius.

Smulkusis verslas taip pat prisideda prie pasaulinės ekonomikos, bet jam nelieka vietos tokiuose susitikimuose kaip Davosas, teigia jis.

Pasak verslininko, bendradarbiavimas ir nauji nuosavybės modeliai padėtų išspręsti nelygybės problemas, kurios buvo taip plačiai aptarinėjamos šių metų forume.

Nelygybė

Anot E. Mayo, reikia kurti naujus finansų modelius, bendruomeniškai valdyti ir prisimti riziką, nes tai daug efektyviau nei akcininkų valdomi didieji bankai.

REKLAMA

Davoso dalyvis Stewartas Wallace’as taip pat tikino, jog finansų sistemos reformos deramo dėmesio forume nesulaukė.

„Reikia keisti mokestines sistemas ir įgyvendinti daug fundamentalesnes finansų reformas nei yra siūloma“, – alternatyvas vardijo S. Wallace’as, Naujosios ekonomikos fondo vadovas. Kitaip, pasak jo, nebus įmanoma kovoti su augančia pajamų nelygybės problema.

„Žmonės vis dar galvoja, kad viskas ko reikia yra lygios galimybės, nemokamas mokslas visiems, nors turime daug struktūrinių problemų. 400 turtingiausių amerikiečių turi tokį patį turtą kaip 155 mln. skurdžiausių pasaulio žmonių“, – teigė S. Wallace’as.

REKLAMA

Žaliosios iniciatyvos

Paprastai labai svarbia tema Davose tampa visos žaliosios iniciatyvos, tačiau šiemet jas temdė Europos ekonomikos problemos.

„Greenpeace“ vadovo teigimu, susirinkusieji nepastebėjo ryšių tarp šių dviejų dalykų.

„Efektyvus energijos panaudojimas galėtų sukurti daugybę darbo vietų statybų sektoriuje, – sakė K. Naidoo. – Darbo vietų kūrimo potencialas kylančioje žaliojoje ekonomikoje yra daug didesnis nei senojoje sistemoje.“

Kiti forumo dalyviai nesutiko su per menku dėmesiu aplinkosaugai, teigdami, jog tai buvo svarbi verslo lyderių diskusijų tema.

„Dalis kompanijų vadovų tikrai suvokia, kad mes naikiname planetą, mūsų resursai senka“, – sakė S. Wallace’as, cituodamas „Unilever“, „Marks & Spencer“, „Nike“ tvarios veiklos strategijas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų