REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Panevėžys 2012-aisiais gyvens turėdamas mažiau pinigų, bet daugiau valdžios. Jam išgyventi reikia net 100 mln. litų daugiau, nei prognozuojamos šiųmetės pajamos. Galvosūkį, kaip išsiversti su maža kišene, miesto politikai spręs per artimiausias dvi savaites.

REKLAMA
REKLAMA

Dar vienas pavaduotojas

Nors ir užsikabinusi elgetos terbą, Aukštaitijos sostinė lieka išdidi – sunkmečiu, kai biudžetinių įstaigų darbo užmokesčiui pinigų užtenka net nebe dešimčiai, o devyniems mėnesiams, padidino valdžios gretas.

REKLAMA

Nuo šiandien dviem pavaduotojais džiaugiasi politikų dėl prasto darbo dažnai kritikuojama administracijos direktorė Kristina Vareikienė. Opozicijai nepavyko valdantiesiems įrodyti, kad antrojo pavaduotojo etatas Panevėžiui per didelė finansinė našta.

Miesto Taryba balsų dauguma patvirtino seniai į šią vietą numatyto socialdemokrato Žydrūno Kvedaro kandidatūrą. Naujasis pavaduotojas iki šiol keliolika metų dirbo vadovaujamą darbą „Aukštaitijos siaurajame geležinkelyje“.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes parodėme, kad žodžiai „taupyti“, „sumažinti“ skirti uždirbantiesiems minimalų atlyginimą ar 1000 litų, o ne esantiesiems valdančiojoje daugumoje“, – naujo etato įsteigimą įvertino Tarybos narė Gema Umbrasienė.

Myli tik moteris

Ne gėjus, neturi patirties ir nežino, ką dirbs – tokį įspūdį paliko prisistatymo kalbą išrėžęs Ž.Kvedaras.

Pirmoji savybė miesto Taryboje sukėlė juoko pliūpsnį. Į konservatorės Danutės Kažukauskienės klausimą, ar pretendentas teisingos pakraipos žmogus, Ž.Kvedaras nė nemirktelėjęs atšovė: „Seksualinės? Taip, myliu moteris.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau kiti drąsūs socialdemokrato atsakymai politikams nebeatrodė tokie juokingi.

Ž.Kvedaras, išrėžęs tradicinę kalbą, kaip tapęs pavaduotoju sieks tobulinti miesto valdymą, didinti darbuotojų asmeninę atsakomybę, imsis griežtesnės komunalinių paslaugų teikėjų kontrolės, stengsis padėti daugiabučių bendrijoms spręsti ūkinius reikalus, į užduotus konkrečius klausimus atsakinėjo taip, kad politikams beliko žioptelėti iš netikėtumo.

Klausinėjamas apie patirtį verslo srityje, rengiant investicinius projektus ir kuruojant šilumos ūkį, Savivaldybės direktorės dešiniąja ranka būsiantis Ž.Kvedaras leido suprasti, kad nuveiktais darbais negali pasigirti.

REKLAMA

„Nežinau, kuriame Tarybos komitete nuskambėjo, kad aš – didysis miesto verslininkas. Tokiu nebuvau ir nesu. Nežinau, iš kur kyla kalbos apie mano patyrimą projektinėje veikloje. Jis nedidelis, bet rengiau projektavimo sąlygas dėl „siauruko“ plėtros“, – vardijo Ž.Kvedaras.

Socialdemokratas neslėpė nesąs labai įsigilinęs ir į panevėžiečiams vieną svarbiausių šilumos ūkio klausimą. Sudėtinga jam buvo atsakyti ir į klausimą apie miestą slegiančias skolas. Naujasis pavaduotojas žinojo, kad Panevėžys prasiskolinęs 85 mln. Lt, tačiau kiek Savivaldybė skolinga jo paties kuruojamoms įmonėms, Ž.Kvedaras dar tik gilinsis.

REKLAMA

Nors Savivaldybės sunki finansinė padėtis, o naujasis pavaduotojas negali pasigirti patyrimu, Taryba balsų dauguma jam prie pagrindinio atlyginimo pridėjo 25 proc. priedą už papildomus darbus. Jo išlaikymas Savivaldybei per metus atsieis apie 50 tūkst. Lt.

Ką papildomai ketina veikti Ž.Kvedaras, nei jis pats, nei siūlymo autorius Vitalijus Satkevičius konkrečiai atsakyti nesugebėjo.

Viktoras Trofimovas nepatyrusiam pavaduotojui siūlė priedo neskirti bei nuimti priedus ir kitoms dviem Savivaldybės vadovėms – K.Vareikienei bei Janinai Gaidžiūnaitei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Perversmininkams užtenka mero

Merui krikdemui Vitalijui Satkevičiui patarinės taip pat nebe vienas, o du pavaduotojai – į prieš porą mėnesių atstatydinto vicemero liberalsąjūdininko Gintaro Šileikio vietą paskirta socialdemokratė Regina Eitmonė.

Nuo šiandien vicemerės pareigas pradedančiai eiti R.Eitmonei patikėta kuruoti  kultūros, švietimo ir socialines sritis. Už socialdemokratės paskyrimą į šias pareigas balsavo 19 Tarybos narių iš 31-o.

Panevėžio valdančiąją daugumą sudaro 22 Tarybos nariai: 10 Tėvynės sąjungos-krikščionių demokratų atstovų, po keturis partijos „Tvarka ir teisingumas“ narius, nepartinius ir socialdemokratų atstovas. Pastarųjų ilgametis lyderis Povilas Vadopolas atsisakė dirbti su tokia valdančiųjų komanda.

REKLAMA

Ją subūrusi Tėvynės sąjunga daugiausia aukštų postų išdalijo socialdemokratams. Jiems teko vicemerės bei administracijos direktorės abiejų pavaduotojų kėdės. „Tvarkiečiai“ teturi administracijos direktorės postą. P.Vadopolą iš valdžios olimpo nutrenkę konservatoriai-krikščionys demokratai irgi tenkinasi viena vieta valdžioje, tačiau pačia svariausia – mero kėde.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų