REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kad įkurtumėte savo įmonę, jums nebūtina turėti nuosavo biuro. Vos už kelis šimtus litų per mėnesį galite išsinuomoti darbo stalą Vilniaus centre, o jei reikalingas tik įmonės registracijos adresas, virtualiame biure jo nuoma sieks apie 50 litų per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA

Darbo vieta bendradarbystės (angl. coworking) paslaugas teikiančiuose centruose „HUB Vilnius“ kainuoja 220 litų per mėnesį. Į kainą įeina darbo stalas, kėdė, belaidis internetas ir gėrimai – kava ir arbata. Vis dėlto, pasak „HUB Vilniaus“ įkūrėjo Mindaugo Danio, pagrindinis pranašumas čia yra ne darbo vieta ar nuomos kaina, o skatinanti dirbti aplinka ir puiki terpė naujoms idėjoms generuoti: „Čia dirbantieji turi galimybę bendrauti, socializuotis, dalytis idėjomis. Eidami dirbti į „HUB Vilnių“ žmonės žino, kad bus disciplinuojanti ir motyvuojanti darbo atmosfera.“Susiję straipsniai

REKLAMA

Prieš dangoraižį Melnragėje gula kryžium Europos akcijų rinka prekybą pradėjo augimu Eurui išmušė paskutiniojo teismo valanda Pavojingiausi Europos miestai Atsiskaityti vėluoja viešbučiai,maitinimo įstaigos ir NT įmonės

„HUB Vilniaus“ centrai, esantys Šiaurės miestelyje ir Gedimino 9, vienija apie 40 narių ir kol kas, pasak M. Danio, yra nuostolingi. „Dauguma žmonių čia dirba tik iš idėjos, samdomų darbuotojų neturime. Kartais padeda studentai atlikdami praktiką“, – pasakojo M. Danys.

REKLAMA
REKLAMA

Prisidėjo idėjomis

„HUB Vilniuje“ dirbančiai Jolitai Gražulienei pažintys su kitais bendradarbystės centro nariais padėjo įgyvendinti projektą. Ji pati išvertė ir išleido knygą, o kiti „HUB Vilniaus“ nariai prisidėjo naujomis idėjomis – vienas leidinį iliustravo, kitas sukūrė internetinę svetainę, trečias padėjo reklamuotis.

„Kadangi nuosavoje įmonėje dirbu viena, nuomotis biurą man būtų per brangu. Be to, čia daug tokių pačių kaip aš, visi turi tų pačių sunkumų, iškilus problemai žinai į ką kreiptis“, – įspūdžiais dalijosi J. Gražulienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje yra trys bendradarbystės centrai – du Vilniuje ir vienas Klaipėdoje. Vienas buvo įkurtas ir Kaune, tačiau, pasak M. Danio, pakankamai norinčiųjų lankytis jame neatsirado, todėl jis buvo uždarytas. Tačiau netrukus bendradarbystės centrą Kaune ketinama įkurti ir vėl.

Tik adresas

Tiems, kam reikalinga ne nuolatinė darbo vieta, o tik įmonės registracijos adresas, padeda virtualūs biurai. Vilniuje, Vilkpėdės gatvėje, esančio virtualaus biuro „N – biuras“ projektų vadovė Giedrė Balčiūnienė pasakoja, kad „Mini“ paslaugų paketas, į kurio kainą įeitų tik įmonės registracijos adresas, pašto ir registruotų kurjerinių siuntų priėmimas ar persiuntimas, gali kainuoti nuo 55 litų per mėnesį. Už didesnę kainą esą čia galima gauti atsiliepimo įmonės vardu paslaugą, išsinuomoti konferencijų salių ir gauti kitų papildomų paslaugų.

REKLAMA

„Mūsų klientai daugiausia yra savo verslus pradėję žmonės arba antrinės užsienio įmonės, kurios Lietuvoje atidaro filialų“, – dėstė G. Balčiūnienė. Pasak jos, vidutiniškai vienas klientas su „N – biuru“ bendradarbiauja apie pusantrų metų.

Įmonė taip pat teikia patalpų nuomos paslaugas – viename aukšte skirtingoms įmonėms nuomoja nedidelius vienos ar kelių darbo vietų biurus. Jų kainos prasideda nuo maždaug 550 litų per mėnesį. Komunalinės paslaugos į kainą neįeina. Pasak „N – biuro“ projektų vadovės, darbuotojai naudojasi bendra virtuve ar bendra technine įranga, todėl nuoma kainuoja mažiau negu atskiroje įstaigoje.

REKLAMA

Lietuvoje, pasak pašnekovės, kelių skirtingų įmonių atstovams nuomotis vieną darbo kambarį nepopuliaru, o užsienyje tokių atvejų pasitaiko.

Stalo nuoma nepasiteisino

Prieš keletą metų bendras įstaigas keliems žmonėms nuomodavo ir investicinių nekilnojamojo turto projektų bendrovė „Hanner“. Tuomet buvo skelbiama, kad „Hanner“ priklausančiame verslo centre „Europa“ už 500 litų galima išsinuomoti atskirą darbo vietą – stalą, telefono ryšį, nemokamą naudojimąsi susitikimų kambariu. Tačiau dabar, pasak „Hanner“ Komercinių patalpų nuomos skyriuje dirbančio Vaidoto Truncės, įmonė tokių paslaugų neteikia. „Greičiausiai tai nepasiteisino ir bendrovė nutarė šių paslaugų atsisakyti“ , – komentavo V. Truncė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pašnekovo teigimu, dabar įmonė nuomoja po keliolika nedidelių atskirų 20 kvadratinių metrų darbo kambarių viename aukšte skirtingoms įmonėms. Geležinio Vilko gatvėje esančiame pastate tokių įstaigų nuoma yra nuo 1 200 litų, „Europoje“ – 1 700 litų. Komunaliniai mokesčiai įskaičiuoti, tik reikia susimokėti už internetą.

Faktai

Bendradarbystė

Iš viso pasaulyje yra daugiau nei 800 bendradarbystės centrų

Žurnalo „Deskmag.com“ skelbiamos apklausos duomenimis, 85 procentai apklaustų bendradarbystės centrų darbuotojų atsakė, kad centruose jaučiasi labiau motyvuotai ir pasiekia geresnių rezultatų nei dirbdami namie

Skaičiuojama, kad iš viso pasaulyje yra 345 milijonai mobiliųjų darbuotojų, kuriems nereikalinga nuolatinė darbo vieta

Paulius Grinkevičius

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų