REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vasario 10 d., penktadienį, 10–13.30 val., VDU Didžiojoje auloje (Gimnazijos g. 7) vyks VDU profesoriaus ir Senato pirmininko Zigmunto Kiaupos 70-mečio sukakčiai skirta mokslinė konferencija, kurią organizuoja VDU Humanitarinių mokslų fakulteto Istorijos katedra.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijoje pranešimus skaitys ir diskutuos profesoriaus Z. Kiaupos išugdyti mokiniai. Diskusiją moderuos Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos instituto direktorius istorikas prof. Egidijus Aleksandravičius.

REKLAMA

Mokslinio renginio metu bus skaitomi pranešimai, skirti įvairiems XVI-XVIII a. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos epizodams. Tyrinėtojai dalinsis mintimis ir įžvalgomis apie svarbias XVI a. LDK politines figūras, žvelgs į Lietuvos pilių istoriją karybos aspektu, gvildens stepės kaip teritorinės atskirties ypatybes. Itin daug dėmesio sulauks įvairūs LDK miestų socialinės bei politinės istorijos klausimai. Ši tema – vienas pagrindinių profesoriaus mokslinių interesų, todėl nenuostabu, jog Z. Kiaupos mokiniai toliau kryptingai tęsia profesoriaus darbus, naujais atradimais turtina LDK miestų istoriją.

REKLAMA
REKLAMA

Konferencijos metu dalyviai klausysis pranešimų apie LDK seimelių, iždo administravimo, policijos veiklos specifiką, susipažins su XVIII a. privačia Radvilų milicija. Konferenciją užbaigs aštrias socialines luomų ir nusikalstamumo problemas nagrinėjantis tekstas bei XVIII a. pabaigos įvykiams skirtas pranešimas apie sukilėlių spaudinius.

Šios konferencijos tikslas ir idėja – pagerbti istorijai, mokslui ir ugdymui atsidavusį VDU profesorių ir pasidžiaugti gražiu jubiliejumi, nuveiktais ir ateityje laukiančiais darbais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Z. Kiaupa VDU pradėjo dėstyti 1993 metais. Nuo pat pirmųjų VDU atkūrimo metų įsijungė į Istorijos katedros organizavimą, pradėjo kurti naujos akademinės istorijos mokyklos užuomazgas. 2003 metais tapo VDU Istorijos katedros profesoriumi. 2009 m. Z. Kiaupai suteiktas profesoriaus pedagoginis vardas.

Profesorius skaito Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės miestų ir miestelių istorijos, Kauno miesto istorijos, įvado į istorijos studijas ir kitus kursus istorijos bakalauro ir magistro studijų studentams, vadovauja bakalauro, magistro darbams, ugdo jaunuosius istorijos mokslų daktarus. Paskaitų metu veikia jo vadovaujamas Kauno istorijos seminaras, kur užsimezga naujos tyrinėjimų idėjos, duodančios kūrybinį impulsą paties profesoriaus inicijuotoms, kasmetinėms ir jau daugiau nei dešimtmetį gyvuojančioms Kauno istorijos konferencijoms.

REKLAMA

Z. Kiaupa taip pat yra VDU Lietuvos miestų tarpdalykinių tyrimų klasterio tarybos pirmininkas, Kauno istorijos metraščio redkolegijos pirmininkas. Be kita ko, Z. Kiaupa yra VDU Senato narys ir Senato pirmininkas, Lietuvos heraldikos komisijos ir Valstybinės paminklosaugos komisijos narys, iki šiol dirba ir Lietuvos istorijos institute.

2012 m. sausio 16 d. tinklalapyje www.veidas.lt buvo paskelbti akademinės istorikų bendruomenės atstovų organizuotų geriausių pastarojo dešimtmečio istorikų rinkimų rezultatai. Profesorius Z. Kiaupa buvo pripažintas geriausiu šio dešimtmečio istoriku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų