REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Esame labai išradingi, tačiau kartais būname išsiblaškę ir patenkame į labai nemalonias bei daug streso reikalaujančias vagysčių situacijas. Taigi, kaip apsaugoti savo turtą nuo ilgapirščių kelionės metu?

REKLAMA
REKLAMA

Skaitytojas Aivaras kelionių tinklalapiui Makaliui.lt parašė štai tokią pamokančią istoriją.

REKLAMA

Kelionė traukiniais po Europą su Interrail. Keliavom dviese su drauge. Atvykom į Ventimiglia, prie Italijos, apie antrą nakties, o traukinys į Nicą buvo tik šeštą ryto. Kadangi miego trūkumas tuo metu buvo gan didelis, stoty, kurioj buvo dar ~20 žmonių, susiraitėm į kampą, pasiklojom kilimėlius, ir užmigom keliom valandom... Dabar atrodo kvaila, kad nesugebėjau permest kelioninės kuprinės petnešos per ranką, bet tada nuovargis padarė savo ir kuprinė liko tik priglausta prie manęs, tačiau neužmesta per ranką, ką visada darydavau. Vieną kartą užmiršau – vieno ir užteko... Net nejaučiau. Pabudom su žadintuvu už poros valandų, ir tik tada susigaudėm, kad visos didžiulės kuprinės tiesiog nėra. Stengiausi nepanikuoti. Bėgom per peronus, ir, laimė, prie stoties vaikščiojo du policininkai. Angliškai, deja, beveik nešnekėjo, tačiau iš bendro supratimo suvokė, kas ir kaip atsitiko. Kadangi viename iš peronų radom mano vasarines šlepetes, tai leido suprasti, kad vagis kažkur netoli. Po gerų 15-20 minučių traukinių apieškojimų ir net atvažiavusių traukinių stabdymų (!) policininkai rado kuprinę viename nakvojusio traukinio vagone. Būtų viskas gerai, tačiau iš tos kuprinės dingo mažesnioji kuprinė, į kurią vagis prisidėjo drabužių (visi paimtieji buvo balti), pakrovėjų, dar įvairių smulkmenų, o vienam skyrely buvo nemaža mano kelionės biudžeto dalis. Dalį pinigų laikyt ten – logiška, nes mažą tašytę ar piniginę pavogt gali būt lengviau nei didžiulę kuprinę.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo apie šešta valanda ryto, todėl policininkai pasiūlė laukti aštuntos ir parašyti pareiškimą, sakė dar ieškosiantys, bet pažadėt nieko negalėjo. Kol laukėm, nuėjom prie jūros pasidairyt, grįžom prieš aštuonias į stotį, o ten... Iš dviejų buvusių policininkų dabar jau buvo ~20, iš kito miestelio specialiai atvažiavusi angliškai gerai šnekanti policininkė, ir mūsų laimei, vagis jau surastas su visais mano daiktais ir dar daugiau per tą naktį privogtų daiktų iš kitų žmonių. Apie pinigus jis pats tikriausiai nežinojo, nes jie net nebuvo pajudinti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gal valandą laiko manęs klausinėjo apie įvykį, viską užfiksavo, vagis buvo 25 metų marokietis, ne pirmą kartą pagaunamas, tiesiog trūko įrodymų ir nukentėjusių žmonių atkaklumo, nes visi nukentėję kelionės nestabdydavo ir keliaudavo tolyn, todėl vagis niekaip nebuvo pasodinamas. Šįkart kažkuriam laikui sėdo už grotų. Net ir angliškai beveik nešnekantys policininkai juokavo, kad „It's a miracle“ arba „You are very lucky people“, nes nedaug kas savo daiktus sugebėdavo atgauti. Pagalvojau, jei nebūčiau atgavęs savo daiktų, kelionė būtų stipriai sugadinta, bet viskas baigėsi laimingai, o per likusias 15 kelionės dienų sugebėjome atsipalaiduoti ir pamiršti blogus dalykus.

REKLAMA

Kišenvagių pavojus kyla įvairių kelionių metu. Nebūtina nakvoti stotyje ar oro uoste, kad būtumėte apvogti. Pakanka nerūpestingai užsimesti kuprinę ant nugaros turistų spūstyje ir galite netekti visų brangiausių daiktų.

Kaip apsisaugoti nuo vagysčių?

Nesivežkite su savimi labai brangių daiktų. Kam jums užsienyje jūsų mėgstami auskarai su deimantais ar nuostabi auksinė apyrankė ir pats brangiausias bei gražiausias laikrodis? Palikite savo brangenybes namie, taip tikrai bus ramiau.

Tas pats galioja ir rūbams. Stilingai kelionėje atrodysite ir su pigesniais rūbeliais, nebūtina vežtis paties geriausio savo garderobo.

REKLAMA

Turbūt sutiksite su tuo, jog svarbiausi materialūs dalykai kelionėje – pinigai ir pasas.

Visų pirma nelaikykite visų kelionės pinigų vienoje vietoje. Pasistenkite paskirstyti pinigus ir susidėti juos į skirtingas kišenes, slėptuves, tašytes.

Prisiminkite seną gerą mūsų tėvų patirtį – prisisiūkite slaptų kišenėlių ant apatinių rūbų. Ypač pravers, jei nakvosite kažkur ne viešbutyje.

Svarbiausius daiktus laikykite kuprinės viduryje. Jei kažkas rausis, užtruks, kol suras. Jei prapjaus jūsų kuprinę, didelė tikimybė, jog iki brangiausių daiktų neprisikas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Beje, nepamirškite, jog jūsų pasas – svarbus dokumentas. Niekada niekam nepalikite, neduokite kažkur neštis jūsų paso. Beje, dėl visa ko galite pasidaryti savo paso kopiją ir pasidėti ją į saugią vietą. Ištikus bėdai, bent jau žinosite visus savo duomenis.

Nesėskite į taksi su nepažįstamais žmonėmis. Kartais tikrai atrodo, kad nieko blogo nutikti negali, tačiau, jei esate vienas ar abejojate kelionės saugumu, verčiau nerizikuokite, nes galite būti ne tik apvogti.

Kaip rašė istorijos herojus, jei jau miegate kažkur stotyje ar oro uoste, verčiau nepamirškite savo kuprinės prisirišti prie savęs. Galimas dalykas, jog vis tiek nieko nepajausite, tačiau nusinešti visą kuprinę (ypač sunkesnę) bus daug problematiškiau.

REKLAMA

Nenusisukite nuo savo daiktų. Būna atvejų, kai žmonės pirkdami bilietus stotyje ar kitoje vietoje, pasideda savo daiktus ant žemės šalia, užuot juos pasidėję, pvz., priešais save, ir nusisuka. Tuomet betrūksta akimirkos, o atsisukę, galite išvysti, jog jūsų kelionė gerokai palengvėjo.

Nesigundykite įvairiomis neaiškiomis ekskursijomis nelabai turistiniai keliais.

Beje, kalbant apie lėktuvo bilietus, visada išsisaugokite jų PDF kopiją elektroniniame pašte, jei kartais sugadinsite ar neteksite savo bilietų, jums bent jau neteks susimokėti baudos už bilietų neturėjimą. O atsispausdinti juos galėsite visur. Galite atspausdinti kelias savo ir kartu keliaujančiųjų bilietų kopijas, kad kiekvienas keliautojas turėtų savo ir draugų bilietus. Tuomet tikimybė, jog liksite be bilieto sumažėja iki minimumo.

REKLAMA

Užsirašykite ant lapelio jums svarbiausius telefono numerius. Jei kartais netektumėte telefono, bent jau galėsite be didesnių sunkumų prisiskambinti artimiesiems.

Dėl visa ko į kuprinę galite įsidėti lengvai randamą lapą su telefono numeriu ir vardu arba kuprinės viduje užsirašyti  savo kontaktinius duomenis. Tokiu atveju, jei jūsų kuprinė bus rasta, su jumis bus lengviau susisiekti. Dėl kontaktinių duomenų, tas pats galioja registruojamo bagažo lagaminui. Jei netyčia apsikeistumėte su kažkuo, bus lengviau pasikeisti.

Stenkitės būti budrūs, kad blogi atsitikimai nesugadintų jūsų kelionės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų