REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybei svarstant, kaip pažaboti nelegalų darbą ir kas turėtų būti labiau už tai atsakingas – darbdavys ar darbuotojas, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorius Viktoras Majauskas „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ sakė, kad nelegalaus darbo mastas – itin didelis, todėl situacija darbo rinkoje – labai pavojinga.

REKLAMA
REKLAMA

„Visų pirmiausia reikėtų uždrausti nelegalų darbą, nes nelegaliai dirbama labai daug ir labai masiškai (...) Kalbama, kad kone trečdalis visos Lietuvos verslo yra nelegalus. Tai yra labai dideli skaičiai. Manome, kad jeigu jis būtų pažabotas, nekiltų klausimų, kaip surinkti biudžetą,  kaip išspręsti „Sodros“ deficito problemas“, - sakė V. Majauskas.

REKLAMA

Lietuvoje, anot pašnekovo, yra net keturios institucijos atsakingos už nelegalaus darbo kontrolę (policija, darbo inspekcija, FNTT, mokesčių inspekcija), tačiau turėdamos įgaliojimus nesiima pakankamai griežtų ir stiprių veiksmų.

„Esu šalininkas žymiai stipresnių veiksmų. Manau, kad gal netgi šiandien yra pakankamai tų įstatymų ir galimybių imtis tų priemonių, tačiau galbūt tos institucijos nėra taip stipriai įpareigotos pradėti masiškai gaudyti (nelegalus – Balsas.lt past.)“, - radijo laidoje kalbėjo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovas. Jo teigimu, Lietuvoje galėtų atsirasti netgi tokia institucija kaip darbo policija.

REKLAMA
REKLAMA

„Daugumoje Europos šalių už nelegalų įdarbinimą darbdaviui gresia kalėjimas iki 3-4 metų“, -kaip vieną pavyzdžių, kaip kovojama su nelegaliu darbu pateikė V. Majauskas.

Nevalstybiniame sektoriuje, anot Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktoriaus, dirba tik apie 200–250 tūkst. šalies gyventojų, kurie moka mokesčius. Tuo pat metu Lietuvoje esama apie 270 tūkst. neįgaliųjų, kuriems valstybė moka pašalpą ir skiria paramą. Dar apie milijonas pensininkų ir apie milijonas jaunimo iki 20 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra labai blogas skaičius. Tiesiog reikia tragiškai rėkti visiems ir aiškinti: žmonės, mokėkime mokesčius visi solidariai ir tada Lietuva bus normali šalis“, – sakė V. Majauskas.

Tuo metu Verslo darbdavių konfederacijos  tarybos narys Vytautas Zimnickas „Žinių radijui“ sakė teigiamai vertinantis Vyriausybės pastangas griežtinti nelegalaus darbo draudimą.

Nelegalus darbas iškreipia konkurenciją, kada ji iškreipiama, tu rinkoje turi jau nebevienodas sąlygas konkuruoti ar gamindamas gaminį ar teikdamas paslaugas, ar darydamas dar kitokius darbus. Tai iš esmės yra bendra tiek Vyriausybės, tiek darbdavių problema“, - aiškino V. Zimnickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų