REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Minint Mažosios Lietuvos rašytojos Ievos Simonaitytės 115-ąsias gimimo metines sausio 23 dieną Klaipėdoje bus įteikiama I. Simonaitytės literatūrinė premija. Šią garbingą premiją šįmet pelnė poetė Elena Karnauskaitė už eilėraščių rinkinį „Pasaulio krašte“.

REKLAMA
REKLAMA

Jau 26-erius metus I. Simonaitytės premijos laureatas paskelbiamas artėjant rašytojos gimtadieniui ir tradiciškai apdovanojamas Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje.

REKLAMA

I. Simonaitytės literatūrinę premiją 1987 m. įsteigė Klaipėdos rajono „Jaunosios gvardijos“ kolūkis ir Lietuvos rašytojų sąjungos (LRS) Klaipėdos skyrius. 1996 m. premijos rėmimą perėmė Klaipėdos apskrities viršininko administracija ir LRS Klaipėdos skyrius. 2011 m. penkerių metų rašytojos premijos rėmimo sutartį pasirašė Klaipėdos I. Simonaitytės biblioteka ir UAB „Mūsų laikas“.

Nors premijos skyrimo nuostatuose akcentuojama, jog tai literatūrinė premija, iš 25 iki šiol įteiktų premijų tik 13 buvo skirta už grožinius kūrinius, iš jų - 8 prozininkams ir 5 poetams. Šiemet naujos sudėties komisija nutarė „grąžinti“ premiją grožinės literatūros kūrėjams.

REKLAMA
REKLAMA

Rinkinys „Pasaulio krašte“ - ketvirtoji poetės E. Karnauskaitės knyga. Pasaulio kraštas - ne tik aliuzija į romantinę pasaulėjautą, bet ir nuoroda į konkrečią Lietuvos vietą, pajūrio erdvę. Poetės kuriamas poetinis pasaulis supintas iš kasdienybės išgyvenimų ir ypatingų akimirkų. Romantiškai nusiteikęs skaitytojas gali tikėtis atviro, apnuoginto jausmų žaismo, tačiau autorė išlaiko subtilias kalbėjimo intonacijas, geba pasakyti ne tik tonus, bet ir pustonius.

E. Karnauskaitė yra kilusi iš Kretingos rajono, baigusi vidurinę mokyklą studijavo lietuvių ir prancūzų kalbas Vilniaus universitete. Studijų metais jaunoji poetė dalyvavo universiteto literatų būrelio veikloje, kuriam tada vadovavo poetas Marcelijus Martinaitis. 1987 m. baigusi universitetą dirbo mokytoja Jokūbavo pagrindinėje mokykloje. Nuo 1989 m. poetė gyvena Palangoje.

E. Karnauskaitė nuo 1990 m. yra išleidusi keturias eilėraščių knygas, nuo 2001-ųjų - Lietuvos rašytojų sąjungos narė. Buvo 2005 metų „Poezijos pavasario“ nominantė, už savo kūrybą pelnė Kauno miesto televizijos ir savaitraščio „Nemunas“ skaitytojų prizus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų