REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lenkijos teismo ekspertizės institutas abejoja išvadomis, kad esą prie Smolensko sudužusio Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio lėktuvo lakūnams darė spaudimą šalies karinių oro pajėgų vadas Andrzejus Blasikas. Tai penktadienio numeryje rašo „Rzeczpospolita“.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos ekspertų nuomone, balsas pokalbių lakūnų kabinoje įraše, kuris anksčiau buvo priskiriamas A. Blasikui, iš tikrųjų yra atrojo piloto Roberto Grzywnos. Oficiali Teismo ekspertizės instituto pranešimo versija turi būti paskelbta pirmadienį.

REKLAMA

Naujoji versija neatmeta išvados, kurią anksčiau priėjo ir Rusijos, ir Lenkijos atstovai, – avarijos priežastis buvo lakūnų klaida, bet neigia tvirtinimus, kad įgula priėmė klaidingą sprendimą dėl aukščiausios vadovybės spaudimo. Anksčiau abejones rusų ir lenkų ekspertų išvadų teisingumu išsakė Lenkijos karinių oro pajėgų vyriausiojo vado našlė Ewa Blasik.

A. Blasiko spaudimo įgulai versiją anksčiau partvirtino Tarpvalstybinis aviacijos komitetas, Rusijos ekspertai ir Lenkijos komisija, vadovaujama šalies vidaus reikalų ministro Jerzy Millerio. Prielaida, kad jis buvo kabinoje katastrofos momentu, buvo grindžiama tuo, kad karinių oro pajėgų vado lavonas buvo rastas šalia lakūnų lavonų.

REKLAMA
REKLAMA

Lenkijos prezidento L. Kaczynskio lėktuvas Tu-154M sudužo prie Smolensko 2010 metų balandžio 10 d. Per katastrofą žuvo visi juo skridę žmonės - 88 keleiviai ir aštuoni įgulos nariai.

2011 metų pradžioje Tarpvalstybinis aviacijos komitetas paskelbė ataskaitą, pagal kurią katastrofos priežastis buvo Lenkijos lakūnų klaida - jie priėmė klaidingą sprendimą tūpti tvyrant tirštam rūkui spaudžiami A. Blasiko. Liepą savo pranešimą pateikė Lenkijos valstybinės aviacijos komisija katastrofoms tirti. Jame buvo atkreiptas dėmesys į pažeidimus, kuriuos padarė Lenkijos ir Rusijos pareigūnai, planuodami skrydį, taip pat į nepakankamą įgulos parengtį. Bet katastrofos kaltininkų komisija neįvardijo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų