REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Latviai graibsto cukrų. Jį iš lietuvių superka neribotais kiekiais ir iš karto atsiskaito grynaisiais pinigais. Vienintelė sąlyga – cukrų pardavėjai patys turi nugabenti į Rygą. 780 eurų už toną, arba 2,7 lito už cukraus kilogramą. Tokią kainą už cukrų šiuo metu siūlo latviai.

REKLAMA
REKLAMA

Apsirūpinti cukrumi latviams nėra paprasta. Latvijoje, kaip ir Estijoje, nėra nė vieno cukraus fabriko. Todėl kaimynams šios prekės tenka dairytis visur, kur tik įmanoma, neretai – ir už ES ribų. Lietuvoje esantys cukraus fabrikai kaimynams ne itin ką gali pasiūlyti.

REKLAMA

„Tai, ką pagaminame, įmonėms Lietuvoje tiekiame pagal išankstines sutartis“, - „Lietuvos rytui“ sakė bendrovės „Nordic Sugar Kėdainiai“ finansų direktorė Eglė Adomavičienė.

Bendrovė „Arvi cukrus“ šiek tiek cukraus parduoda ir kaimynams. Tačiau prekiauti tenka ne tiesiogiai su prekybos tinklais, bet per tarpininkus.

Pasak šios įmonės komercijos direktoriaus Ryčio Morozovo, pastaraisiais metais įsteigta nemažai smulkių įmonių, kurios pelnosi iš cukraus kainų skirtumo.

REKLAMA
REKLAMA

„Jos ieško, kur cukraus nupirkti pigiau, o po to jį brangiau parduoda Latvijoje“, - sakė R.Morozovas. Paradoksas, bet latviai už cukraus kilogramą moka pigiau nei lietuviai. Latvijoje prekybos centruose vidutinė 1 kg cukraus kaina sukasi apie 3,45 lito. Lietuvoje pastaruoju metu kaina svyravo. Už jį teko mokėti ir 3,79, ir 4,19 lito. Tiesa, cukraus kainą pastaruoju metu pradėjo smukdyti akcijos. Pavyzdžiui, šiuo metu „Arvi cukraus“ cukrus prekybos tinkle „Iki“ kainuoja 3,59 lito.

Abu Lietuvoje veikiantys fabrikai jau baigė perdirbti visus iš ūkininkų supirktus cukrinius runkelius.

Cukraus prigaminta daugiau, nei siekia nustatytos kvotos, tačiau gamintojai suspėjo į ES skelbtą konkursą cukraus eksporto licencijoms gauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų