REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Beveik šimtą Kalėdų eglučių prie dviejų mikrorajono mokyklų sausio 7 dieną sunešė Justiniškių gyventojai, dalyvavę žaliųjų inicijuotoje akcijoje „Grąžink Kalėdų eglutę gamtai“. Pasak Justiniškių ir Pašilaičių žaliųjų lyderio Vadimo Vileitos, tai tvirtas žingsnis siekiant prasmingo eglučių panaudojimo mūsų sostinės krašte.

REKLAMA
REKLAMA

Į akciją gyventojai buvo kviečiami daugiausia skelbimais, platintais mikrorajono namuose.

„Nemažai gyventojų geranoriškai atsiliepė, nors tokia akcija mūsų rajone vyksta pirmą kartą, – sako Vadimas Vileita. – Smagu, kad pavyko. Visų pirma dėka to, kad labai padėjo Sietuvos mokyklos bendruomenė, vietą eglučių konteineriui suteikė ir Taikos progimnazija“.

REKLAMA

Tai daugiausia aplinkinių namų gyventojų sunešti medeliai, taip pat ir eglės, kurias žmonės buvo tiesiog išmetę kiemuose, bet vėliau žalieji ir kiti akcijos dalyviai jas surinko savo jėgomis.

Kiekvienam akcijos metu eglutę atnešusiam gyventojui padėkojo Kalėdų senelis. Daugelis dalyvių taip pat gavo „ekopasą“, kuris padės pasitikrinti ir pasižymėti, kiek ekologiška yra jų gyvensena.

„Daug kas iš kaimynų dėkojo mums, kad eglutės nesimėtys kiemuose. Mums iš savo pusės svarbu, kad bent jau šios eglutės nekeliaus į sąvartynus, o bus prasmingai panaudotos – iš jų bus pagamintas biokuras, kuriuo šildomi namai“, – teigia Žaliųjų sąjūdžio atstovas.

REKLAMA
REKLAMA

„Žiūrint, kokia didžiulė problema Vilniuje pasidarė šildymo kainos, mes tiesiog privalome ieškoti alternatyvų – mažinti priklausomybę nuo importuojamų dujų, naftos, labiau naudoti savus, lietuviškus išteklius. Žinoma, vien eglučių rinkimu šios problemos neišspręsi – būtina siekti, kad valstybės ir savivaldybės politika atsigręžtų į žmonių interesus. Tačiau ir tokios akcijos – tai žingsnelis to link, kad mes visi pratintumės tausoti mūsų gamtos turtus“, – sako Vadimas Vileita.

Žalieji koordinavo savo pastangas ir su jau ne pirmus metus visoje Lietuvoje vykstančia akcija „Kalėdų eglutės – namų šilumai“, siūlančia žmonėms medelius nešti prie prekybos centrų. Eglučių rinkimą rengia Šeškinės ir Pilaitės žaliųjų bendruomenės, palaikomos biokuro bendrovės „Bionovus“, įmonių „VSA“ bei „Ecoservice“.

Akcijos rengėjai sieks, kad ir po kitų Kalėdų tokio pobūdžio šventėse galėtų dalyvauti ne tik Vilniaus centre, bet ir mikrorajonuose, taip pat kituose miestuose gyvenantys žmonės. Tikimasi, kad plečiant akcijos mastą ir įdiegus įprotį, ateityje didžioji dauguma eglučių po švenčių nebesimėtys prie namų, nebus sumaišytos su šiukšlėmis, o bus renkamos ir naudojamos kurui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų