REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mokslininkai, aktyvuodami tam tikrus genus, sugebėjo sukurti košmariško dydžio karius-skruzdėles, kurios pasižymi didžiulėmis galvomis ir milžiniškais nasrais, rašo „The Daily Mail“.

REKLAMA
REKLAMA

Anot mokslininkų, šiuos genetinius pokyčius lėmė skruzdėlių protėvių, gyvenusių prieš milijonus metų, turėtos savybės.

REKLAMA

Modifikuotas skruzdėles-karius galima sukurti į paprastos skruzdėles lervą suleidus specialių hormonų, dėl šios medžiagos poveikio lerva išsivysto ne į paprastą skruzdėlę darbininkę ar kovotoją, bet į netradicinių galimybių karį.

Laukinėje gamtoje tokios skruzdėlės taip pat susiformuoja, bet tai įvyksta gana retai. Meksikos dykumose gyvenančių skruzdėlių kolonijose tokie neeilinių sugebėjimų kariai yra atsakingi už visos   skruzdėlių bendruomenės apsaugą. Skruzdėlės naudoja savo didžiulę galvą tam, kad užblokuotų praėjimus į skruzdėlyno lizdą ir atakuoja pernelyg arti prislinkusius priešininkus.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkams pavyko įrodyti, kad įprastinėje Pheidole morrisi skruzdėlėje slypi visi reikiami genai, leidžiantys padidinti jų galimybes, tereikia tam tikro postūmio iš šalies, kad jie būtų aktyvuoti.

Tyrimo duomenys buvo publikuoti žurnale „Science“. Mokslinio darbo autorius dr. Rajendhranas Rajakumaras iš Makgilo universiteto (Kanada) ir jo kolegos rašo, kad jiems pavyko aktyvuoti 35-60 mln. metų senumo genus.

Mokslininkų nuomone gebėjimas tokį ilgą laiko tarpą išsaugoti senųjų genų informaciją turi didelės įtakos vystantis naujiems rūšies bruožams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų