REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Angelą sargą pamatyti darosi sunkiau – mažėjant finansavimui komisariatuose ima trūkti policininkų.

REKLAMA
REKLAMA

Panevėžio apskrities vyriausiasis policijos komisariatas (VPK) šįmet gyvens iš beveik dviem milijonais mažesnės kišenės. Milijoną nubraukė Vyriausybė ir Seimas, visoms valstybės išlaikomoms sritims 4 proc. sumažinęs finansavimą, dar maždaug 900 tūkst. Lt komisariatas praras, mat nebegalės teikti komercinių apsaugos paslaugų – saugoti asmenų būstų ar bendrovių objektų. Nuo šių metų tą daryti gali tik privačios saugos bendrovės.

REKLAMA

„Matau vienintelę galimybę taupyti – bus dar mažiau policininkų“, – pripažįsta Panevėžio apskrities VPK viršininkas Rimantas Bobinas.

Anot jo, daugiau nėra iš ko veržtis diržų – už kurą, įvairias paslaugas komisariatas iki šiol atsiskaitydavo ne iš to, ką atseikėdavo valstybė, o ką pats užsidirbdavo. Dabar  tam lėšų teks atseikėti iš bendro komisariato biudžeto – maždaug 40 mln. litų.

R.Bobinas teigia matantis tik du sprendimo variantus: arba pareigūnams nemokamai atostogauti, arba mažinti darbuotojų gretas. Nors viršininkas tvirtina, kad žmonės nebus atleidžiami, bet realiai pareigūnų per metus turėtų sumažėti – į išėjusių į pensiją ar dėl kitų priežasčių palikusių tarnybą vietas nebus už ką įdarbinti naujų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak R.Bobino, taip buvo taupoma ir praėjusiais metais.

Trūksta per šimtą pareigūnų

Šiuo metu Panevėžio apskrities VPK laisvi 102 etatai. Tiek apskrityje padaugėtų pareigūnų, jei komisariatas turėtų iš ko juos išlaikyti.

Praėjusių metų pradžioje neužpildytų vietų Panevėžio apskrities VPK buvo perpus mažiau – 44, taigi realiai per metus apskrityje sumažėjo maždaug šešiomis dešimtimis pareigūnų.

Pasak R.Bobino, pareigūnų trūkumas kai kuriuose apskrities policijos komisariatuose jau pasiekė grėsmingą 12 procentų ribą.

„Aš suprantu, kad jei Vyriausybė yra nustačiusi komisariatams pareigūnų skaičių, jis ir turėtų būti finansuojamas. Deja, taip nėra, todėl esame priversti dirbti mažesnėmis pajėgomis nei priklausytų“, – „Sekundei“ teigė R.Bobinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viršininkas neatmeta, kad šįmet apskrities VPK paliks dar daugiau tvarkos sergėtojų nei pernai. Mat daugiausia pareigūnų buvo įdarbinta pirmaisiais Nepriklausomybės metais – 1991–1993-iaisiais. Dabar jiems atėjo laikas pasitraukti į užtarnautą poilsį.

Viršininkas tikisi, kad bent dalį išeinančiųjų pakeis studijas baigę jauni policijos darbuotojai.

Smurtininkų gretos auga

Nors pareigūnų pastaraisiais metais mažėja, pasak R.Bobino, kriminogeninė situacija Panevėžyje netgi pagerėjo – praėjusiais metais mieste padaryta 241 nusikalstama veika mažiau nei 2010-aisiais.

REKLAMA

Tačiau praėjusių metų pabaigoje įsigaliojus Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymui jau akivaizdu, kad pareigūnams darbo krūviai gerokai išaugs.

Pasak R.Bobino, vien per paskutines dvi 2011-ųjų savaites Panevėžio apskrities VPK pradėtas 41 papildomas ikiteisminis tyrimas dėl smurto artimoje aplinkoje.

„Dėl šio įstatymo taikymo padaugėjo darbo, o papildomo finansavimo negavome. Kai valstybėje tokia sunki ekonominė situacija, gal geriau dirbti taip ir žinoti, kad kas mėnesį stabiliai gausi atlyginimą, nei grįžti į tuos laikus, kai pareigūnams darbo užmokestis vėluodavo dviem mėnesiais“, – svarsto R.Bobinas.

Inga KONTRIMAVIČIŪTĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų