• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kinija tvirtina praradusi maždaug 44 tūkst. senovinių griuvėsių, šventyklų ir kitų kultūrinių vietovių.Tokie pirmojo per daugiau nei 20 metų atlikto paveldo surašymo rezultatai, skelbia BBC.

REKLAMA
REKLAMA

Dar maždaug ketvirtadalis vietovių yra apgailėtinos būklės.

Aiškindamas surašymo rezultatus, pareigūnas Kinijos valstybinei žiniasklaidai teigė, kad dauguma tokių vietovių buvo neapsaugotos ir buvo sunaikintos rengiant statybos projektus.Surašyme, kurį atliko Kinijos valstybinė kultūros paveldo administracija, suregistruota 700 tūkst. paveldo vietovių.

REKLAMA

Už surašymą atsakingo direktoriaus pavaduotojas Liu Xiaohe teigė, kad pagrindinė kultūros reliktams daromos žalos priežastis – statybos.

Labiausiai nukentėjusiame regione, Šaansi provincijoje, pradingo daugiau kaip 3,5 tūkst. kultūros vietovių. Tačiau jokių konkrečių statinių ar paminklų pavadinimai neįvardijami.

Anot žurnalistų, net garsiajai Didžiajai kinų sienai grėsmę kelia erozija ir neteisėtos statybos. Keliautojai nepaiso paveldosaugininkų taisyklių, o vietos kaimų gyventojai renka savus mokesčius už bilietus.

Prieš dvejus metus Činų dinastijos laikų sienos dalį apgadino kalnakasiai, kurie ieškodami aukso joje iškirto skyles.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų