REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos mafijozai grįžta namo

Ispanijoje tarsi kortų namelis griūva garsios rusų mafijos bylos, kuriose organizuotais nusikaltimais buvo kaltinami Tambovo gaujos vadeivos. Trys iš jų už užstatus ištrūko į laisvę.

REKLAMA
REKLAMA

Prieš trejetą metų Ispanijoje suimtas milijardierius, vienas įtakingiausių Tambovo grupuotės narių Genadijus Petrovas (64 m.) šiomis dienomis jau pasirodė Sankt Peterburge. Kaip nurodyta teismo sprendime, įtariamasis užsiregistravo Ispanijos atstovybėje ir išvyko į Maskvą.

REKLAMA

Kad ištrūktų į laisvę, G. Petrovas, Ispanijoje gyvenęs nuo 1996 metų, turėjo sumokėti 600 000 eurų užstatą. Du jo artimiausi parankiniai – Aleksandras Malyševas bei Leonidas Christoforovas – atitinkamai buvo „įkainoti“ 500 000 ir 300 000 eurų. Jiedu neseniai pastebėti Maskvoje. Paleisti įtariamieji privalo nustatytu laiku registruotis policijoje arba Ispanijos atstovybėje.

Pasikeitė pavardę

A. Malyševas kriminaliniuose sluoksniuose sukasi nuo sovietinių laikų. Jis dar žinomas kaip Malyšas, Boroda. Pirmą kartą už žmogžudystę buvo įkalintas 1977 metais. Anksčiau laiko išėjęs į laisvę, 1984 metais vėl buvo pasodintas už nužudymą, tik šį kartą – už įvykdytą iš neatsargumo.

REKLAMA
REKLAMA

Devintojo dešimtmečio pabaigoje A. Malyševo gauja (arba „imperija“, kaip jis pats sakydavo) buvo pati gausiausia ir stipriausia Sankt Peterburge. Joje buvo apie 2000 smogikų – „torpedų“. Konkuruoti su A. Malyševo gauja galėjo tik Tambovo banditai. Ta konkurencija buvo su pasišaudymais. Po vieno tokio pasišaudymo A. Malyševas išvažiavo į Švediją ir paleido gandus, kad esąs žuvęs.

1992 metais A. Malyševas vėl buvo Sankt Peterburge ir vadovavo jau susivienijusiems šio miesto banditams. Jo štabas buvo Pulkovo viešbutyje. Milicija triukšmingai areštavo Malyšą, spauda parašė, kad Sankt Peterburgo banditų vadeiva bus įkalintas ilgam, bet 1995 metais teismas jį nuteisė kalėti tik 2 su puse metų – už ginklo laikymą.

Išleistas į laisvę A. Malyševas išvažiavo į Estiją. Čia mėnesį net pabuvo areštuotas, nes jo dokumentai sukėlė įtarimą, o išleistas atsidūrė Ispanijoje. 1999 metais A. Malyševas vedė iš Lotynų Amerikos kilusią moterį ir pasiėmė jos pavardę. Tad dabar jis yra Aleksandras Langas Gonzalesas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Filmo herojus

G. Petrovas Sankt Peterburge žinomas nuo 9-ojo dešimtmečio pabaigos. Tuomet jis pradėjo savo verslą, įsteigė juvelyrinių parduotuvių tinklą, o jį globojo A. Malyševas. Beje, G. Petrovas tapo Andrejaus Konstantinovo 1990 metais pastatytos dokumentinės kino juostos „Gangsterių Peterburgas“ herojumi ir per 20 metų žurnalistai apie šį žmogų prirašė šimtus straipsnių.

A. Malyševas, G. Petrovas ir L. Christoforovas Ispanijoje buvo areštuoti 2008 metų birželio viduryje, vykdant operaciją „Troika“, ir teisėjo Baltasaro Garsono sprendimu iki šiol buvo laikomi kalėjime.

REKLAMA

Per tą „Troiką“ Palma de Maljorkoje, Malagoje, Alikantėje ir Madride buvo areštuota 19 žmonių. Iš jų 13 buvo uždaryti į areštines, 2 paleisti už užstatą, o 4 – nepateikus jokių įtarimų.

Suimtiesiems buvo pateikti įtarimai nusikalstamu būdu įgytų pinigų plovimu, mokesčių nemokėjimu ir žmogžudystėmis. Tuomet teisėjas B. Garsonas viešai pareiškė, jog suimtieji – rusų mafijos nariai, visi glaudžiai susiję su Rusijos vyriausybės valdininkais, „Putino draugų draugai“. Vis dėlto jau po metų Ispanijos nacionalinis teismas nusprendė įtariamuosius paleisti į laisvę už užstatus.

REKLAMA

Siūlys tartis?

Kaip praneša G. Petrovo aplinkos žmonės, per tuos trejetą metų, kai buvo suimti, nei G. Petrovo, nei kitų suimtųjų niekas nekvietė į apklausas, be to, Ispanijos teisėtvarka nepaisė advokatų skundų dėl pernelyg ilgų suėmimo terminų. „Matyt, prokurorai suprato, jog baudžiamosios bylos neturi perspektyvos teisme, tad dabar laukiame pasiūlymų, – sakė vieno įtariamojo advokatas. – Tikėtina, jog mūsų klientams bus pasiūlyta dalinai prisiimti kaltę.“

Šiose baudžiamosiose bylose figūruoja ne tik trijų minėtųjų mafiozų pavardės. Dar vienas garsus tai pačiai šutvei priklausantis „verslininkas“ Ildaras Mustafinas iš Ispanijos grįžo dar lapkričio mėnesį

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V. Putino aplinka

Kai kurie šaltiniai praneša, jog Ispanijoje suimti ir nusikalstama veikla apkaltinti asmenys buvo glaudžiai susiję su Rusijos politikais. Kaip rašo „Novaja gazeta“, kai kurie tos nusikalstamos grupuotės šulai buvo netiesiogiai susiję su premjero Vladimiro Putino aplinka.

Savo tėvynėje šie žmonės buvo laikomi tiesiog verslininkais ir 1998–1999 metais kartu su V. Putinui artimais žmonėmis valdė banką „Rossija“. Pagrindinis to banko akcininkas – Jurijus Kovalčiukas – su V. Putinu buvo įsteigęs sodų kooperatyvą „Ozero“. Akcininkai Nikolajus Šamalovas ir buvęs akcininkas Viktoras Miačinas taip pat buvo tarp „Ozero“ steigėjų.

REKLAMA

„Rossijos“ bankas sugebėjo įsigyti stambios Rusijos draudimo įmonės „Cogaz“ kontrolinį akcijų paketą, tapo pagrindiniu finansinės grupės „Deržavnij“, kuriai priklauso daugiau kaip 90 Rusijos įmonių akcijų, akcininku. Taip pat šio banko nuosavybe tapo ir „Nacionalnaja mediagrupa“ (du TV kanalai ir laikraštis „Izvestiji“). „Rossijai“ pavaldi struktūra valdo ir vieną stambiausių Rusijoje pensijų fondą „Gazfond“.

„Rossijos“ banke ir jam pavaldžiose įmonėse dirbo ir premjero V. Putino giminaičiai: pusseserės sūnus Michailas Šelomovas ir pusbrolio sūnus Michailas Putinas.

REKLAMA

G. Petrovo sūnaus Antono Petrovo ir jo partnerių keliai susikirto, kai kartu įsigijo Rusijos investicinę įmonių grupę – Baltijos statybų kompaniją. Bankas „Rossija“ iki 2005 metų vasario buvo vienas iš pagrindinių šios kompanijos filialo akcininkų, o V. Putino sūnėnas M. Šelomovas – to filialo steigėjas.

Energetika ir kuras

Kaip išsiaiškino Rusijos žurnalistai, Ispanijoje areštuotus asmenis su buvusiu Tambovo nusikalstamos grupuotės vadeiva sieja energetika. Andrejus Šumkovas „Rossijos“ akcininkų susirinkimuose atstovaudavo G. Petrovo ir Sergejaus Kuzmino interesams, o su tuo banku susijusios įmonės turėjo tiesioginį ryšį su Sankt Peterburgo energijos ir kuro tiekimo kompanijomis bei chemijos pramonės gamyklomis, kurios pasirodė besančios tikros „aukso kasyklos“.

Bankas „Rossija“ – Sankt Peterburgo kuro kompanijos (PTK), vienos stambiausių to regiono bendrovių, akcininkas. O 1998–1999 metais šios kompanijos direktorių tarybos viceprezidentu buvo Vladimiras Kumarinas, vienas iš Tambovo gaujos vadeivų. Jis 1999 metais buvo išrinktas į vokiečių firmos SPAG įkurtos bendrovės „Znamenskaja“ direktorių tarybą. Kaip žinoma, vienas iš SPAG konsultantų tuo metu ir buvo V. Putinas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų