REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kai ku­rios Šiau­lių re­gio­no sa­vi­val­dy­bės nu­si­pel­nė ra­žo ir san­kci­jų. To­kia fra­zė lyg kal­ti­ni­mas mes­ta Pak­ruo­jo, Jo­niš­kio, Ak­me­nės ir Kel­mės sa­vi­val­dy­bių at­sto­vams už tai, kad jie ko­ne pra­sčiau­siai ša­ly­je įsi­sa­vi­na ES struk­tū­ri­nių fon­dų lė­šas. Rad­vi­liš­kis, Šiau­lių mies­tas ir ra­jo­nas įsi­sa­vi­na vi­du­ti­niš­kai pu­sę ES ski­ria­mų lė­šų, o Pak­ruo­jis – pa­sku­ti­nis ša­ly­je, nes ge­ba įsi­sa­vin­ti vos 9,5 pro­c. Re­gio­no sa­vi­val­dy­bių at­sto­vai ne­ty­li – įsi­sa­vin­ti lė­šas truk­do ne­lanks­tūs ES siū­lo­mi pro­jek­tai ir ne­to­bu­las vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mas. ES at­sto­vai ar­gu­men­tų ne­gir­di. Ko­dėl?

REKLAMA
REKLAMA

Lė­šos so­cia­li­niam būs­tui – pro­ble­mai „nu­pud­ruo­ti“

Gruo­džio pra­džio­je į Šiau­lių re­gio­no plėt­ros ta­ry­bos po­sė­dį at­vy­kę Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos Re­gio­nų po­li­ti­kos de­par­ta­men­to at­sto­vai ke­liems ra­jo­nų va­do­vams bu­vo griež­ti. Pa­gy­rė Rad­vi­liš­kį, ku­ris 2007-2013 m. su­ge­bė­jo įsi­sa­vin­ti net 60 pro­c. lė­šų, bet ba­rė Pak­ruo­jį, o Jo­niš­kiui, Kel­mei ir Ak­me­nei ža­dė­jo tai­ky­ti san­kci­jas.

REKLAMA

Pa­gal re­gio­no pro­jek­tų įgy­ven­di­ni­mo re­zul­ta­tus Šiau­lių mies­to ir Rad­vi­liš­kio ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės pir­mau­ja ne tik Šiau­lių re­gio­ne, bet ir ge­ro­kai len­kia ša­lies vi­dur­kį pa­gal su­da­ry­tų su­tar­čių ir iš­mo­kė­tų pa­ra­mos lė­šų pro­cen­ti­nę da­lį.

Iš vi­so Šiau­lių re­gio­no so­cia­li­nei ir eko­no­mi­nei plėt­rai ska­tin­ti 2007-2013 m. lai­ko­tar­piu ski­ria­ma 209 mln. Lt ES ir vals­ty­bės biu­dže­to pa­ra­mos pa­gal įvai­rių ins­ti­tu­ci­jų ad­mi­nist­ruo­ja­mas prie­mo­nes. Pa­gal VRM ad­mi­nist­ruo­ja­mas in­ves­ti­ci­nes prie­mo­nes re­gio­nui ten­ka per 108 mln. Lt ES ir vals­ty­bės biu­dže­to pa­ra­mos.

REKLAMA
REKLAMA

Jo­niš­kio ir Kel­mės sa­vi­val­dy­bių at­sto­vai pra­stus ro­dik­lius įsi­sa­vi­nant ES lė­šas lin­kę at­mes­ti. Prob­le­ma ta, kad šias lė­šas ga­li­ma pa­nau­do­ti tik la­bai griež­tai, pa­gal ati­tin­ka­mai siū­lo­mus įgy­ven­din­ti pro­jek­tus. Iš­ties rei­ka­lin­gų pro­jek­tų re­gio­nams net ne­siū­lo­ma, pa­vyz­džiui, ne­duo­da­ma lė­šų so­cia­li­niam būs­tui žem­dir­biš­kuo­se ra­jo­nuo­se. re­konst­ruo­ti.

Anot Kel­mės ra­jo­no me­ro Kos­to Ar­va­se­vi­čiaus, pa­nau­do­ti ES lė­šų so­cia­li­niam būs­tui re­konst­ruo­ti neį­ma­no­ma, nes nė­ra to­kių ob­jek­tų – mo­kyk­lų, bend­ra­bučių, ku­riuos bū­tų ga­li­ma re­konst­ruo­ti ir pri­tai­ky­ti so­cia­li­niam būs­tui. Šie pa­sta­tai jau se­niau bu­vo su­tvar­ky­ti, tad ES lė­šas teks grą­žin­ti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ki­tas da­ly­kas – mies­te yra be­pras­miš­ka kur­ti so­cia­li­nį būs­tą. Pa­gal pro­gra­mą so­cia­li­nį būs­tą Kel­mės ra­jo­ne ga­li­ma re­konst­ruo­ti tik Kel­mė­je ir Ty­tu­vė­nuo­se. Įkė­lus so­cia­liai rem­ti­nus žmo­nes į su­re­mon­tuo­tus bu­tus, po pus­me­čio dėl sko­lų už ko­mu­na­li­nius pa­tar­na­vi­mus šei­mas ten­ka iš­kel­din­ti. Ir vėl ten­ka su­kti gal­vą, ką su jais da­ry­ti.

Jei bū­tų su­teik­ta ga­li­my­bė kai­muo­se ES lė­šo­mis re­konst­ruo­ti so­cia­li­nį būs­tą, šei­mos ga­lė­tų dar­žuo­se dar­žo­vių už­siau­gin­ti, gal­vi­jų lai­ky­ti, mal­ko­mis kū­ren­ti bu­tus.

REKLAMA

Jo­niš­kio ra­jo­no ta­ry­bos na­rys Eu­ge­ni­jus But­kus sa­ko, jog ra­jo­nas la­biau no­rė­tų, kad ES lė­šas bū­tų ga­li­ma nau­do­ti dau­gia­bu­čiams, ku­riuo­se yra so­cia­li­nis būs­tas, re­no­vuo­ti. Aps-k­ri­tai, įgy­ven­di­nant pro­jek­tus, su­si­ju­sius su so­cia­li­niu būs­tu, no­ri­ma dau­giau lanks­tu­mo. Sa­vi­val­dy­bės no­ri tu­rė­ti ga­li­my­bę pa­si­rink­ti nau­do­ti lė­šas ten, kur la­biau­siai rei­kia. Vis dėl­to dau­giau­sia lė­šų rei­kė­tų skir­ti dar­bo vie­toms kur­ti. Jei žmo­nės tu­rė­tų dar­bo, ne­pri­reik­tų ir so­cia­li­nių būs­tų.

REKLAMA

„Bu­vo ren­gia­mas pro­jek­tas įsi­sa­vin­ti 2 mln. li­tų ir Ža­ga­rė­je re­no­vuo­ti dau­gia­bu­tį, ku­ria­me yra 15 bu­tų. Sa­vi­val­dy­bei bū­tų rei­kė­ję pri­si­dė­ti 300 tūkst. li­tų. Pas­kai­čia­vo­me, kad re­no­va­vus bu­tus vie­no jų kai­na bū­tų 200 tūkst. li­tų. Mes už tuos 300 tūkst., ku­riais tu­rė­tu­me pri­si­dė­ti, Jo­niš­ky­je dau­giau bu­tų ga­li­me nu­pirk­ti. Re­no­vuo­ti bu­tus už to­kią kai­ną – ab­sur­diš­ka“, – tei­gė E. But­kus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ta­ry­bos na­rio tei­gi­mu, Jo­niš­kio me­ras Ge­di­mi­nas Če­pu­lis ant­ra­die­nį lan­kė­si Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jo­je ir de­rė­jo­si, kad už tas lė­šas bū­tų ga­li­ma dau­gia­bu­čius re­no­vuo­ti.

Per­ša­si iš­va­da, kad ES kler­kai ne­no­ri ma­ty­ti, jog Lie­tu­vo­je vis dau­gė­ja skurs­tan­čių žmo­nių, kad dėl ne­dar­bo vis dau­giau šei­mų neiš­ga­li pra­si­mai­tin­ti, iš­lai­ky­ti būs­to. Kaip ki­taip ga­li­ma paaiš­kin­ti fak­tą, jog duo­dant lė­šas so­cia­li­niam būs­tui jos ski­ria­mos ne toms sri­tims, ku­rios rea­liai pa­dė­tų ES pi­lie­čiams, o toms, ku­rios tik „nu­pud­ruo­tų“ bė­dą – ją pa­slėp­tų?

REKLAMA

Vie­šie­ji pir­ki­mai nu­ve­ja į teis­mus

Ki­ta pro­ble­ma, su ku­ria su­si­du­ria re­gio­no sa­vi­val­dy­bės – vie­šie­ji pir­ki­mai. Pas­kelb­da­mos kon­kur­są ran­go­vui, sa­vi­val­dy­bės pri­vers­tos nu­ga­lė­to­ja skelb­ti tą įmo­nę, ku­ri pa­siū­lo ma­žiau­sią kai­ną. Ne­re­tai nu­ga­li įmo­nės, ku­rios ne­ge­ba nei ko­ky­biš­kai, nei lai­ku at­lik­ti dar­bų.

Įdo­mu tai, kad ma­žiau­sią kai­ną pa­siū­liu­sios įmo­nės lai­mi kon­kur­sus vyk­dant ko­ne vi­sus pro­jek­tus re­gio­ne, o su dar­bais ne­su­sit­var­ko. Sa­vi­val­dy­bės su to­kio­mis įmo­nė­mis įsi­ve­lia į teis­mų ma­ra­to­nus. Pra­dė­ti dar­bai su­sto­ja, pro­jek­tai ne­vyk­do­mi, to­dėl pa­si­pi­la ga­ly­bė pro­ble­mų.

Pak­ruo­jo ra­jo­no ta­ry­bos na­rys Al­gir­das Vepš­tas sa­ko, kad Vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mas tu­ri bū­ti ko­re­guo­ja­mas. Rei­kia su­da­ry­ti ir ne­pa­ti­ki­mų ran­go­vų są­ra­šą. Jei įmo­nė lai­ku neį­vyk­dė įsi­pa­rei­go­ji­mų, bū­ti­na jai už­draus­ti da­ly­vau­ti kon­kur­suo­se ke­le­rius me­tus pro­jek­tams at­lik­ti. Juk jei žmo­gų meist­rai nu­vy­lė, jis jų dau­giau ne­kvie­čia dirb­ti. Ta­čiau vals­ty­bė lei­džia ga­min­ti bro­ką ir ne­si­lai­ky­ti įsi­pa­rei­go­ji­mų at­lie­kant vals­ty­bi­nius už­sa­ky­mus net ne­pa­ti­ki­moms ir ne kar­tą „pa­si­šiukš­li­nu­sioms“ sta­ty­bų bend­ro­vėms.

REKLAMA

Pa­ti­kė­jus dar­bus kon­kur­se lai­mė­ju­siai ma­žiau­sią kai­ną pa­siū­liu­siai įmo­nei, ky­la ir dau­giau bė­dų. Juk tos įmo­nės dar­buo­to­jai už dar­bą gau­na ir itin ma­žą al­gą. Tai reiš­kia, kad vals­ty­bei mo­kes­čių for­ma grįž­ta itin ne­daug lė­šų, o dar­bi­nin­kai yra nu­ste­ke­na­mi.

Vo­kie­ti­jo­je, pa­vyz­džiui, kon­kur­suo­se da­ly­vau­jan­čios įmo­nės pri­va­lo nu­ro­dy­ti, ko­kio dy­džio al­ga bus mo­ka­ma dar­buo­to­jams, at­lie­kan­tiems dar­bus. Lat­vi­jo­je ren­giant kon­kur­sus pa­siū­ly­ta dar­bų kai­na nė­ra svar­biau­sia – pir­miau­sia ver­ti­na­ma įmo­nės dar­buo­to­jų kva­li­fi­ka­ci­ja, pa­ti­ki­mu­mas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot A. Vepš­to, ne­to­bu­las vie­šų­jų pir­ki­mų įsta­ty­mas – ša­lies bė­da. Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­ja ir Sa­vi­val­dy­bių aso­cia­ci­ja tu­rė­tų la­biau ak­cen­tuo­ti šį klau­si­mą, spręs­ti pro­ble­mą, kad sa­vi­val­dy­bės su kon­kur­sus lai­mė­ju­sio­mis įmo­nė­mis neat­si­dur­tų teis­muo­se ir pro­jek­tų įgy­ven­di­ni­mas neįst­rig­tų ke­le­rius me­tus.

Lė­šos – ir pro­ble­mi­nių te­ri­to­ri­jų plėt­rai

Nuo­mo­nę, ko­dėl lai­ku neį­si­sa­vi­na­mos lė­šos ir kas truk­do jas įsi­sa­vin­ti, iš­sa­kė ir Šiau­lių pre­ky­bos, pra­mo­nės ir ama­tų rū­mų va­do­vas bei sa­vi­val­dy­bės ta­ry­bos na­rys Vid­man­tas Ja­per­tas. Jo tei­gi­mu, kar­tais pa­reng­ta ir pro­jek­to ver­tin­to­jams nu­siųs­ta pa­raiš­ka bū­na ver­ti­na­ma me­tus ar net dve­jus, nors tei­sės ak­tai įpa­rei­go­ja pa­raiš­ką įver­tin­ti per mė­ne­sį. Dėl šios prie­žas­ties sa­vi­val­dy­bės lai­ku ne­gau­na lė­šų pro­jek­tams įgy­ven­din­ti, nu­ke­lia­mi dar­bai.Pak­ruo­jo ra­jo­no ta­ry­bos na­rys Al­gir­das Vepš­tas sa­ko, kad šio mies­to sa­vi­val­dy­bė nie­kaip ne­ga­li „pra­muš­ti“ pro­jek­tų per agen­tū­ras. Jau ko­ne pu­sant­rų me­tų yra įstri­gęs pro­jek­tas dėl Pak­ruo­jo dva­ro at­sta­ty­mo, įsi­ki­šu­si net pro­ku­ra­tū­ra. „La­bai il­gai trun­ka pro­jek­tų tik­ri­ni­mas. Pri­va­lo per mė­ne­sį, o vis pa­pra­šo pa­pil­dy­ti, vėl tik­ri­na – tvir­ti­ni­mas už­si­tę­sia me­tus ar dau­giau“, – sa­kė jis.Dar vie­na pro­ble­ma, ko­dėl sa­vi­val­dy­bės ne­no­ri reng­ti kai ku­rių pro­jek­tų ES fi­nan­sa­vi­mui gau­ti – keis­tai su­for­mu­luo­ti siū­lo­mų įgy­ven­din­ti pro­jek­tų pa­va­di­ni­mai, pa­vyz­džiui, „Prob­le­mi­nių te­ri­to­ri­jų plėt­ra“. „Mes ne­no­ri­me plės­ti pro­ble­mi­nių te­ri­to­ri­jų“, – tei­gė V. Ja­per­tas.

REKLAMA

Kom­pe­ten­ci­jų ne­trūks­ta

Ko­dėl vie­nos re­gio­no sa­vi­val­dy­bės ge­ba pa­siim­ti ES žars­to­mus pi­ni­gus, o ki­toms se­ka­si sun­kiai? Kas kal­tas – tin­gi­nys­tė, ne­ti­kę siū­lo­mi pro­jek­tai ar abe­jin­gas re­gio­no sa­vi­val­dy­bių val­di­nin­kų po­žiū­ris?

Rad­vi­liš­kio sa­vi­val­dy­bė pa­gal ES lė­šų įsi­sa­vi­ni­mą ly­de­rė yra ne tik Šiau­lių re­gio­ne, bet ir ša­ly­je. Ra­jo­no me­ras An­ta­nas Če­po­no­nis, dar prieš sulaikant STT pa­rei­gū­nams, įta­riant jį su­kčia­vi­mu ir do­ku­men­tų klas­to­ji­mu, „Šiau­liai plius“ sa­kė, kad nė­ra jo­kios pa­slap­ties, ko­dėl jiems se­ka­si.

REKLAMA

„Rei­kia kiek­vie­ną die­ną kiek­vie­ną sa­vai­tę įver­tin­ti nu­veik­tus dar­bus pa­gal gra­fi­ką. Šis pro­ce­sas nė­ra for­ma­lus, o or­ga­niš­kas ir gy­vas. Jei koks nors dar­bas ar pro­jek­tas nors sa­vai­tę vė­luo­ja, ieš­ko­me prie­žas­ties, ska­ti­na­me, ra­gi­na­me. Taip dir­ba­me me­to­diš­kai kas sa­vai­tę, kiek­vie­nas dir­ba sa­vo dar­bą“, – sa­kė jis.

A. Če­po­no­nio nuo­mo­ne, kom­pe­ten­ci­jos tik­rai vi­siems pa­kan­ka, tik ne­re­tai bū­tent jos trū­ku­mu ir dangs­to­ma­si. Juk jei pa­vyks­ta pro­jek­tą ati­duo­ti vė­liau, va­di­na­si, kom­pe­ten­ci­jų yra, tik ma­žiau dė­me­sio tam dar­bui bu­vo skir­ta ar su­vei­kė žmo­giš­ka­sis fak­to­rius.

REKLAMA
REKLAMA

„Kiek­vie­ną pir­ma­die­nį per ga­my­bi­nius su­si­ti­ki­mus klau­siu, ko­kių pro­ble­mų dėl pro­jek­tų ki­lo. Joms iš­ki­lus, tel­kia­me vi­sas pa­jė­gas, ša­li­na­me trū­ku­mus. Tu­ri dirb­ti ko­man­da, nes jei ne­ma­tai vi­su­mos, jei kas nors pri­tin­gi, vis­kas su­šlu­buo­ja“, – sa­kė me­ras.

A. Če­po­no­nio įsi­ti­ki­ni­mu, įgy­ven­di­nant ES pro­jek­tus at­si­tik­ti­nu­mų ne­bū­na. Pas­lap­tis – tik kruopš­tus dar­bas.

O. Laurutytė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų