REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ukrainos feministinio judėjimo „Femen“ aktyvistės, kurios Minske po protesto akcijos buvo pagrobtos Baltarusijos KGB, papasakojo apie tai, kokius pasityčiojimus ir smurtą joms teko patirti.

Ukrainos feministinio judėjimo „Femen“ aktyvistės, kurios Minske po protesto akcijos buvo pagrobtos Baltarusijos KGB, papasakojo apie tai, kokius pasityčiojimus ir smurtą joms teko patirti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naktį iš antradienio į trečiadienį Inna Ševčenko, Oksana Šačko ir Aleksandra Namčinova, lydimos Ukrainos konsulo Nikolajaus Kancero, sugrįžo į gimtinę.

REKLAMA

Kas konkrečiai pagrobė feministes ir iš jų pasityčiojo kol kas nėra žinoma. Merginos teigia, kad jas suėmę žmonės prisistatė policijos pareigūnais. Nors Baltarusijos KGB kategoriškai paneigė savo agentų dalyvavimą šiame incidente, „Femen“ dėl to neabejoja. Feministinės organizacijos atstovė teigia, kad tardymas vyko pagal tradicinius KGB metodus ir buvo įrašomi vaizdo kamera.

„Femen“ pažymi, kad merginos šiuo metu yra fizinio ir psichologinio šoko būsenoje, bet jų „kovinė dvasia nėra palaužta“. Pačios merginos patikino žiniasklaidą, kad yra pasiruošusios ir toliau ginti Baltarusijos žmones, todėl reguliariai vyks į Minską rengti naujus protestus.

REKLAMA
REKLAMA

Buvo sekamos

„Femen“ aktyvistės surengė protesto akciją prie Baltarusijos KGB (nuotr. Elta)„Femen“ aktyvistės surengė protesto akciją prie Baltarusijos KGB (nuotr. Elta)

Kaip pasakoja aktyvistės, jos pasijautė sekamos iš karto, kai iš namo Minske išėjo link autobusų stoties. Pasak jų, stotyje, iš kurios jos turėjo vykti į Ukrainą, jos suprato, kad yra stebimos kelių vyrų. Vėliau jos buvo suimtos tiesiog eilėje prie autobuso. Septyni ar aštuoni vyrai suėme merginas ir išsivedė į savo transporto priemonę.

Merginos pažymi, kad pasipriešinimas buvo beprasmiškas: joms buvo įsakyta tylėti, o žmonės stotyje tiesiog nekreipė dėmesio. Visi kaip tik stengėsi nueiti arba nusisukti. „Žmonės Baltarusijoje yra visiškai įbauginti“, – pažymi O. Šačko. Pasak jos, iš merginų iš karto buvo atimti telefonai, asmeniniai daiktai ir dokumentai. Vėliau buvo naudojama psichologinė prievarta: siekta išgauti prisipažinimą, kad jos atvyko vykdyti politinį užsakymą. Vyrai domėjosi tuo, kas išsiuntė merginas į Baltarusiją, kas apmokėjo kelionę, ar merginos bendravo su Baltarusijos opozicija.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mušė profesionaliai

Merginos pasakoja, kad apie 12 valandų jos buvo vežiojamos po Minską, o maždaug šeštą ryto išvežtos už miesto ribų. Ten joms ant galvų uždėjo kepures ir, joms nematant, perkėlė į kitą mikroautobusą. Dar šešias valandas jas kažkur vežė, mušė, grasino mirtimi ir žadėjo, kad jos dar atsakys už tai, kad atvyko į Baltarusiją.

Aktyvistės pažymi, kad mušamos jos buvo profesionaliai – taip, kad didesnių mėlynių neliktų, nors skausmas buvo didelis. Dėl šio fakto merginos įsitikinusios, kad turėjo reikalų būtent su specialiosiomis Baltarusijos tarnybomis.

REKLAMA

Galiausiai, merginos buvo nuvežtos į mišką. Ten jas privertė išsirengti iki pusės, į rankas įdavė plakatus su užrašu „Slavų tautos vienybė“. Miške iš merginų buvo tyčiojamasi: liepė apsirengti ir vėl nusirengti visiškai nuogai, mušė lazdomis, kirpo plaukus, apipylė įvairiais skysčiais. Pačioje pabaigoje merginas apipylė automobilio alyva ir aplipdė plunksnomis. Visi šie veiksmai buvo fiksuojami vaizdo kamera.

Po visų šių veiksmų, feministes staigiai aprengė ir nuvežė iki Ukrainos pasienio ruožo. Pakeliui joms dar kartą buvo grasinama susidorojimu, jei dar kartą atvyks į Baltarusiją. Buvo įsakyta į kamerą pažadėti, kad daugiau niekada čia nevyks ir nerengs jokių protesto akcijų. Galiausiai, „Femen“ aktyvistes išleido iš autobuso, parodę, kurioje pusėje yra Ukrainos siena.

REKLAMA

Merginos tris valandas vaikščiojo po mišką, kol aptiko nedidelį kaimą. Ten jas priglaudė vietinis gyventojas. Tiesa, net ir kaime žmonės buvo stipriai įbauginti, todėl ragino merginas priglaudusį vyrą nepriimti aktyvisčių. Šie žmonės iškvietė policiją, kuri nugabeno merginas į Ukrainos konsulatą, praneša Newsru.






Protestavo prie KGB

„Femen“ aktyvistės surengė protesto akciją prie Baltarusijos KGB (nuotr. Elta)„Femen“ aktyvistės surengė protesto akciją prie Baltarusijos KGB (nuotr. Elta)

Primename, kad „Femen“ aktyvistės akciją prie Baltarusijos KGB surengė gruodžio 19 dieną, per opozicijos mitingo po prezidento rinkimų metines. A. Nemčinova vaizdavo Baltarusijos prezidentą Aleksandrą Lukašenką, kitos dvi merginos buvo prisiklijavusios ūsus, panašius į Lukašenkos. Savo akcija „Femen“ tikėjosi atkreipti dėmesį į įkalintus Baltarusijos opozicijos lyderius ir reikalavo jų išlaisvinimo. Po akcijos praėjus šešioms valandoms, aktyvisčių mobilieji telefonai tapo nepasiekiami.

Taip pat skaitykite:

„Femen“ aktyvistės surengė protesto akciją prie Baltarusijos KGB (foto)(video)

„Femen“ aktyvistes Baltarusijos KGB sumušė ir paleido miške (foto)

FEMEN: mūsų akcijos yra šoko terapija (foto)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų