REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirkėjai labai pyksta, kad  vieną kartą užsimauti batai suplyšo ar ką tik iš parduotuvės parsigabentas televizorius nerodo. Visi žino, kad galima įsigyti nekokybiškų prekių, tačiau retas susimąsto, kad namo gali parsinešti ir pavojingą sveikatai ar net gyvybei daiktą.

REKLAMA
REKLAMA

Nuolat randa nesaugių prekių

Kalėdinės pirkimo karštligės apimti pirkėjai labiau nei bet kada rizikuoja įsigyti dovanų ir prekių, kurios gali sugadinti ne tik nuotaiką, bet ir sveikatą. Nors Valstybinė ne maisto produktų inspekcija nuolat kontroliuoja, kad rinkoje būtų tik saugūs gaminiai, garantuoti, jog viskas, ką siūlo prekybininkai, nekelia jokio pavojaus žmonėms, negali.

REKLAMA

Pavyzdžiui, kad vaikui po eglute padėta graži lėlė ar mašinėlė jo nepasmaugs ar nebus užspringimo priežastis. Nėra visiškos garantijos, kad žmonos dovanotu dviračiu nuo kalno važiuojantis vyras nenusisuks sprando, o jo pirktą girliandą eglutei jungiančios žmonos nenutrenks elektra. Kad parduotuvės nesaugios prekės – ne retenybė, rodo ir Ne maisto produktų inspekcijos Panevėžio skyriaus patirtis.

Skyriaus vedėjas Antanas Šleivys sakė, kad metų pabaigoje gauta daugiau lėšų prekių saugos ir kokybės bandymams atlikti. Rezultatas – iš rinkos išimta beveik 10 nesaugių gaminių. Ne po vieną pavojingą prekę aptiko ir kitų miestų kolegos.

REKLAMA
REKLAMA

Inspektoriai tyrimams ėmė įvairias įtartinas prekes, daugiau dėmesio skyrė vadinamosioms šventinio laikotarpio prekėms – žaislams, elektros prietaisams.

Pasak A.Šleivio, situacija rodo, kad nesaugios vartoti prekės rinkoje nėra retenybė. Gyventojams, šiomis dienomis intensyviai ieškantiems dovanų artimiesiems, perkantiems namų apyvokos daiktus,  buitinius prietaisus, patariama atidžiau juos apžiūrėti, pasidomėti instrukcijomis. Kilus įtarimui, kad prekė gali būti nekokybiška ar nesaugi, jie gali kreiptis į inspekciją.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Būtent taip padarė vienas panevėžietis, inspektoriams atnešęs kampinį šlifuoklį. Atlikus bandymus paaiškėjo, kad šiuo prietaisu dirbantis žmogus rizikuoja smarkiai susižaloti. Prekyba nesaugiu šlifuokliu iš karto buvo sustabdyta. Pirkėjas, nenumojęs ranka ir neišmetęs nusipirkto įrenginio, apsaugojo kitus žmones nuo galimos nelaimės. Tačiau yra nemažai prekių, kurias pradėjęs naudoti negali įžvelgti pavojaus ženklų. Tad inspektoriai gaminius tyrimams atrenka, pasikliaudami savo nuojauta ir darbo patirties išlavinta įžvalga.

REKLAMA

Pavojingi ir klijai

Inspektoriams įtarimų sukėlė momentiniai klijai „Super glue“. Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad juose yra per didelis chloroformo kiekis ir juos naudojantis žmogus rizikuoja apsinuodyti.

Panevėžiečiai inspektoriai, viename prekybos centre nuo lentynos paėmę ukrainietiško 10 ritinėlių tualetinio popieriaus „Eko Kampas“ pakuotę ir ją nusiuntę į atestuotą bandymų laboratoriją, gavo atsakymą, kad jo mikrobiologinis užterštumas viršija leistinas normas.

Ištyrus rankinį šviestuvą „Hicen“ paaiškėjo, kad juo, tarkime, tamsiame garaže pasišviesti panorėjusiam vairuotojai kyla elektros smūgio pavojus. Elektra galėjo nutrenkti ir ritininį kabelio ilgintuvą įsigijusius pirkėjus arba jų namuose galėjo kilti gaisras.

REKLAMA

Lygiai taip pat rizikavo trijų kištukinių lizdų šakotuvą nusipirkę žmonės. Pastarasis elektros prietaisas irgi buvo išimtas iš rinkos, o pirkėjai paraginti jo nenaudoti ir grąžinti į parduotuvę, kurioje įsigijo.

Šeimininkės turėtų padėkoti budriems inspektoriams, kad parduotuvėse nebeliko  kinų gamybos trintuvių su rankenomis, nuo kurių į maistą patenka didesnis sunkiųjų metalų kiekis. Tyrimai parodžius, kad jose esančio chromo, patenkančio į maistą, kiekis yra 0,286 mg/l, o leidžiama tik ne daugiau kaip 0,1 mg/l, trintuvės buvo išimtos iš lentynų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Prekiauti uždrausta kalnų dviračiais „Scout“. Laboratorijoje atliktas šių dviračių bandymas parodė, kad dėl jų nesaugių stabdžių ir kitų mechanizmų dviratininkai gali susižaloti.

Ne maisto produktų inspekcijos kitų miestų skyrių darbuotojai parduotuvėse aptiko nemažai nesaugių žaislų.

Inga SMALSKIENĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų