• tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

REKLAMA
Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pirmadienį Ukrainos ir Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikimą temdė opozicijos lyderės Julijos Tymošenko bylos šešėlis, stabdantis valstybės prisijungimo prie ES planus, informuoja AFP.

REKLAMA
REKLAMA

Anksčiau šiais metais abi pusės tikėjosi, kad susitikimo metu galės pasirašyti Asociacijos susitarimą ir žengti pirmą žingsnį Ukrainos prisijungimo prie bloko link.

REKLAMA

Tačiau J. Tymošenko įkalinimas, kurį ES pasmerkė kaip politiškai motyvuotą, sukėlė krizę tarp Kijevo ir Briuselio. Net kilo abejonių, kad susitikimas išvis gali neįvykti. Nepaisant to, pirmadienį Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuel Barroso ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy atvyko į Kijevą, kur susitiko su Ukrainos prezidentu Viktoru Janukovičiumi.

Kalbėdamas viršūnių susitikimo metu H. Van Rompuy sakė, kad abi pusės užbaigė derybas dėl Asociacijos sutarties, tačiau ji nebus pasirašyta tol, kol Ukraina neišspręs politinių problemų.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes norime eiti pirmyn ir kaip galima greičiau pasirašyti bei ratifikuoti Asociacijos sutartį, tačiau tai priklausys nuo politinių aplinkybių“, – kalbėjo H. Van Rompuy.

„Didžiausią nerimą mums kelia politiškai motyvuotas teisingumas, kurio ryškiausias pavyzdys yra J. Tymošenko teismas“, - sakė jis.

Prie susitikimo vietos juos pasitiko keli šimtai J. Timošenko rėmėjų, kuriuos prižiūrėjo policija. Protestuotojai skandavo šūkius, tarp jų – „Išlaisvinkit Juliją!“.

Oficialūs pareigūnai teigia, kad dėl J. Tymošenko bylos tikimybė, jog Ukrainos ir ES lyderiai pasirašys Asociacijų sutartį, dabar yra lygi nuliui.

„Nemanau, kad sutartis bus pasirašyta“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas ES diplomatas.

Pirmadienį J. Tymošenko dar kartą patvirtino remianti integraciją į Europą ir kaltino dabartinę Ukrainos vyriausybę atitolinus narystę ES dėl savo elgesio su politiniais oponentais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų