REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas priėmė pirmą palankų šalies investuotojams sprendimą, kad DNB bankas (buvęs „DnB Nord“), platinęs su akcijomis susietas obligacijas (SASO), klaidino investuotojus. Obligacijų bankas siūlė įsigyti savo paties skolintomis lėšomis.

REKLAMA
REKLAMA

Teismas pripažino, kad vieno iš investuotojų su DNB banku 2007 metais sudarytos skolinimo obligacijų apmokėjimo ir obligacijų pasirašymo sutartys yra negaliojančios. Nuspręsta, kad bankas netinkamai vykdė finansų įstaigos pareigą atskleisti visą informaciją klientui, kuri reikšminga rizikai įvertinti ir investiciniams sprendimams priimti. Taip pat nuspręsta, kad banko reikalavimas iš investuotojo gauti daugiau nei 233 tūkst. eurų (beveik 804 tūkst. litų) palūkanų ir priskaičiuotų delspinigių yra nepagrįstas.

REKLAMA

Pasak klientui atstovaujančio advokatų profesinės bendrijos NORDIA BAUBLYS & Partners advokato Mariaus Liatuko, teismas nurodė, pasirašant su banku šias sutartis investuotojas nebuvo tinkamai perspėtas dėl itin aukštos investicinio produkto rizikos ir dėl jos kylančių grėsmių. „Taip elgdamasis bankas nukrypo nuo savo veiklos standartų - akcentavo tik minėtų obligacijų privalumus, tačiau apie praradimus klientui deramai nepaaiškino. Kadangi investuotojas nėra profesionalus rinkos dalyvis, taip pateikta informacija jį suklaidino ir paskatino priimti finansiškai nuostolingus sprendimus“, - sako advokatas.

REKLAMA
REKLAMA

Teismo sprendimu, visas bylinėjimosi išlaidas turės padengti DNB bankas. Teismo sprendimas per 30 dienų nuo jo paskelbimo gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos apeliaciniam teismui.

Vertybinių popierių komisijos (VPK) vykdytas sisteminis tyrimas šį rugpjūtį atskleidė, kad 640 neprofesionalių investuotojų už daugiau kaip 700 mln. litų įsigijo 2005-2010 metais „DnB Nord banko“ siūlytų išvestinių investicinių produktų. Galimi banko klientų nuostoliai iš šių investicijų, VPK skaičiavimu, siekia beveik 100 mln. litų, primena ELTA.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ieškovų teigimu, platinant neprofesionaliesiems investuotojams su akcijų indeksais ir kitu turtu susietas obligacijas, kurių įsigijimas finansuotas banko paskolintomis lėšomis, buvo padaryta esminių pažeidimų.

VPK nuomone, bankas turėtų prisiimti atsakomybę ir atlyginti žalą suklaidintiems investuotojams. Bankas su šiais reikalavimais nesutinka.

„DnB Nord bankas“ yra apskundęs VPK išvadą Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Dėl „DnB Nord banko“ išleistų obligacijų Lietuvos teismuose šiuo metu iš viso nagrinėjama ne mažiau kaip 10 bylų. Preliminariais duomenimis, iš viso į teismus yra kreipęsi mažiausiai 40 asmenų, dalies jų ieškiniai yra nagrinėjami kartu.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų