REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Seimas linkęs kitais metais nepervesti į kaupiamuosius pensijų fondus 2 proc. „Sodros“ įmokų. Tai paaiškėjo antradienį, kai buvo svarstomas grupės parlamentarų teikiamas Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisų projektas, kuriame siūloma nustatyti, kad nuo 2012 m. sausio 1 d. kaupiamosios pensijų įmokos tarifas būtų 0 (nulis) procento, t.y. kad kaupiamosios pensijų įmokos į privačius pensijų fondus nebebūtų pervedamos.

REKLAMA
REKLAMA

Kaip žinoma,  jau anksčiau per krizę  šios įmokos buvo sumažintos nuo 5,5 proc. iki 2 proc., kurių, siekiant užkamšyti biudžeto skyles 2012 m., dabar ir siūloma nepervesti.

REKLAMA

Parlamentarai padarė pirmąjį žingsnį tokio sprendimo link, pritardami Pensijų sistemos reformos įstatymo pakeitimo projektui. Tokiam socialdemokrato Algirdo Syso pateiktam projektui antradienį po pateikimo pritarė 88 Seimo nariai, prieš buvo 14, 17 parlamentarų susilaikė.

„Labai gaila, kad tada patikėjome  šviesiu  rytojumi, o dabar turime ubago lazdą, – sakė A. Sysas. – Aš nepasisakau prieš  pensijų fondus, bet mūsų kelias kitoks – kitose šalyse veikia profesiniai, bet ne privatūs pensijų fondai“, – aiškino jis.

REKLAMA
REKLAMA

Pensijų fonduose užsiregistravo maždaug milijonas, o dalyvauja – apie 700 tūkst.  „Siūlau nemerkti pinigų į balą, iš kurios bus sunku išimti“, – sakė jis.

„Tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, savo ruožtu, siūlė iškelti baudžiamąsias bylas tiems asmenims, kurie netinkamai prižiūrėjo tų fondų veiklą.

E. Masiulis klausė: „Kokią teisę jūs turite kalbėti apie milijono žmonių interesus mėgindamas atimti jų ateitį?“

Siūlantiems  toliau  karpyti pervedimus į privačius pensijų fondus, šios idėjos nepalaikantys parlamentarai sakė, kad tai esąs žmonių, kurie  „šiandien gauna išmokas ir tuos, kurie šiandien dirba ir nori pasirūpinti savo ateitimi“ kiršinimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

A. Mazuronis apgailestavo, kad iš privačių fondų negalima grįžti  į „Sodrą“ .

Liberalų ir centro sąjunga priešinasipasiūlymams nutraukti pervedimus į daugiau nei vieno milijono dirbančių žmonių kaupiamąsias pensijų sąskaitas. Tokį pranešimą antradienį išplatino šios frakcijos narys Artūras Melianas.

„Būtina svarstyti prabangos apmokestinimą, tačiau pateiktieji įstatymai gali užkrauti naštą senoliams, kurie už indėlį banke gauna kuklias palūkanas, ūkininkui, kuris naudoja dešimties metų senumo visureigį, daugiavaikei šeimai, turinčiai mikroautobusiuką. Siūlome Vyriausybei rimčiau apsvarstyti teikiamus įstatymus“, – sako A. Melianas.

Liberalų ir centro sąjungos frakcija taip pat prieštarauja siūlymams, kad pervedimai į dirbančių žmonių kaupiamąsias pensijų sąskaitas būtų stabdomi.

„Būtina rūpintis mūsų tėvais ir seneliais – dabartiniais pensininkais, bet negalima tai nuolat daryti dirbančiųjų žmonių sąskaita. Jau du kartus buvo mažinamos įmokos į žmonių būsimųjų pensijų sąskaitas, duodant Vyriausybės pažadą vėliau atstatyti ir kompensuoti praradimus. Estija nuo kitų metų jau grąžina įmokas savo žmonėms, tačiau Lietuvoje vėl pateikti pasiūlymai iš esmės nemokamai pasiskolinti daugiau nei milijono dirbančiųjų žmonių pensijai kaupiamus pinigus. Apie kokį emigracijos mažinimą galima kalbėti, kai negerbiami dirbančių ir mokesčius sumokančių žmonių teisėti lūkesčiai“, – teigė LR Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Artūras Melianas.

REKLAMA

Dalis parlamentarų prognozavo, kad, nenumačius kompensavimo tvarkos dėl ankstesnių įmokų į pensijų fondus sumažinimo ir dėl dabar siūlomo nulinio tarifo įvedimo 2012 metams, vėl bus neišvengta kreipimųsi į Konstitucinį teismą prašant išaiškinti, ar pervedimų  sumažinimai neprieštarauja Konstitucijai.

Po pateikimo įstatymo projektui buvo pritarta. Parlamentarai nutarė, kad toliau pensijų fondų klausimas Seime bus svarstomas  gruodžio 20 d.

Nuo 2009 m. liepos 1 d. Pensijų sistemos reformos įstatymu patvirtintas kaupiamosios pensijų įmokos tarifas yra 2 procentai asmens pajamų, nuo kurių skaičiuojamos valstybinio socialinio draudimo įmokos.

REKLAMA

Naujuoju projektu siūloma nustatyti, kad nuo 2012 m. sausio 1 d. kaupiamosios pensijų įmokos tarifas būtų 0 proc., t. y., kad kaupiamosios pensijų įmokos į pensijų fondus nebūtų pervedamos.

Pensijų sistemos reformos įstatymo pataisas pasiūlė Seimo nariai A. Sysas, Rima Baškienė, Vincė Vaidevutė Margevičienė, Edmundas Jonyla, Mečislovas Zasčiurinskas, Arvydas Vidžiūnas.

Pasak A. Syso, 2012 metais šis sprendimas leistų sumažinti valstybinio socialinio draudimo fondo biudžeto išlaidas 384 mln. litų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų