REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Taip tei­gia liau­dies pa­tar­lė, ta­čiau jei vai­kai bū­tų klau­sę tė­vų ak­lai, da­bar vis dar bū­tu­me laks­tę su kuo­ko­mis. Nemąstan­tys sa­vo gal­va ir vis dar iman­tys, jei tik duo­da, ne­re­tai nu­skriau­džia ar­ti­mą sa­vo. Kal­ba­ma apie mais­to pake­tus, da­li­ja­mus pa­tiems skur­džiau­siems. Tik ar jie vi­sa­da ati­ten­ka tiems, ku­riems la­biau­siai rei­kia? Į sa­vait­raš­tį „Šiau­liai plius“ pa­skam­bi­nu­si šiau­lie­tė pa­sa­ko­jo ma­čiu­si, kaip do­va­nų gau­to­mis kruo­po­mis žmo­nės še­ria šu­nis...

REKLAMA
REKLAMA

Per die­ną – 500 lan­ky­to­jų

Mais­to pa­ke­tai da­li­ja­mi maž­daug kas ant­rą mė­ne­sį. Jį ga­li gau­ti kiek­vie­nas šei­mos na­rys, jei­gu pa­ja­mos vie­nam asme­niui ne­vir­ši­ja 525 Lt.

REKLAMA

So­cia­li­nes pa­slau­gas tei­kian­tys spe­cia­lis­tai vis skel­bia, kad maž­daug treč­da­liui gy­ven­to­jų, gau­nan­čių mais­to pa­ke­tus, jie ne­prik­lau­sy­tų, nes kar­tais aiš­kiai ma­ty­ti, kad mais­to pa­ke­tus no­rin­tis gau­ti as­muo vi­sai ne­skurs­ta. Nors jis ofi­cia­liai ne­tu­ri dar­bo, ta­čiau pui­kiai iš­gy­ve­na iš ne­le­ga­laus dar­bo ar lė­šų, ku­rias gau­na iš už­sie­ny­je dir­ban­čio su­tuok­ti­nio.

REKLAMA
REKLAMA

Ky­la klau­si­mas, ar vals­ty­bė­je nie­kam ne­rū­pi su­tvar­ky­ti so­cia­li­nės pa­ra­mos sis­te­mos? Nes juk žmo­gui, ku­riam priklau­so mais­to pa­ke­tai, pri­klau­so ir kom­pen­sa­ci­ja už šil­dy­mą, karš­tą van­de­nį, so­cia­li­nės pa­šal­pos.

Per­nai Šiau­lių mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riu­je per sa­vai­tę ap­si­lan­ky­da­vo apie 400–800 žmo­nių. Šie­met per die­ną ap­si­lan­ko 500. Dau­ge­lis jų krei­pia­si dėl pi­ni­gi­nės so­cia­li­nės pa­ra­mos, ES mais­to iš in­ter­ven­ci­nių at­sar­gų tie­ki­mo bei ki­tais klau­si­mais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tei­sę į so­cia­li­nę pa­šal­pą tu­ri šei­ma ar­ba vie­nas gy­ve­nan­tis as­muo, kai krei­pi­mo­si me­tu šei­mos na­riai ar as­muo nuo­lat gy­ve­na Lie­tu­vos Res­pub­li­ko­je; nuo­sa­vy­bės tei­se tu­ri­mo tur­to ver­tė ne­vir­ši­ja tur­to ver­tės nor­ma­ty­vo; pa­ja­mos yra mažes­nės už vals­ty­bės re­mia­mas pa­ja­mas, t. y. 350 Lt šei­mai ar vie­nam gy­ve­nan­čiam as­me­niui; kiek­vie­nas vy­res­nis nei 18 me­tų šei­mos na­rys, vie­nas gy­ve­nan­tis as­muo ar­ba vai­kas nuo 16 iki 18 me­tų ati­tin­ka bent vie­ną iš iš­var­dy­tų są­ly­gų. So­cia­li­nės pa­šal­pos dy­dis – 315 Lt.

REKLAMA

So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja Ri­ta Blauz­da­vi­čie­nė sa­ko ne­ga­lin­ti pa­sa­ky­ti, ar žmo­gui rea­liai pri­klau­so mais­to pa­ke­tas. Žmo­gus pri­sta­to pa­žy­mą apie pa­ja­mas, tiek pa­kan­ka pa­ra­mai gau­ti.

„Taip, pa­si­girs­ta kal­bų, kad į so­cia­li­nės pa­ra­mos sky­rius at­vyks­ta žmo­nės mer­se­de­sais. Ži­no­ma, kad at­vyks­ta laidojimo pa­šal­pų ar tvar­ky­tis glo­bos se­niems tė­vams. Va­rian­tų yra vi­so­kių, to­kia pa­ra­ma pri­klau­so ir va­ži­nė­jan­tiems merse­de­sais“, – sa­ko R. Blauz­da­vi­čie­nė.

REKLAMA

Ne­są­ži­nin­gų vi­sa­da pa­si­tai­ko

So­cia­li­nės pa­ra­mos sky­riaus ve­dė­ja sa­ko ma­nan­ti, kad pa­si­tai­ko gal tik vie­nas ki­tas žmo­gus, ku­ris gau­na mais­to paketus, nors rea­liai jo pa­ja­mos yra di­des­nės. „Žmo­gui bū­tų per su­dė­tin­ga su­kčiau­ti ir spe­cia­liai dėl mais­to pa­ke­tų ei­ti į dar­bo bir­žą, rink­ti vi­sas rei­ka­lin­gas pa­žy­mas, tvar­ky­ti do­ku­men­tus. Tiek steng­tis dėl su­pe­li­ju­sių kruo­pų, juk ir taip bū­na...“ – sa­kė R. Blauz­da­vi­čie­nė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Esu spau­do­je skai­čiu­si, kad yra įmo­nių, kur ge­ra va­dy­ba va­di­na­ma tai, kad dar­buo­to­jams mo­ka­ma to­kio dy­džio alga, kad žmo­gus dar ga­lė­tų gau­ti ir vi­sas so­cia­li­nes pa­šal­pas, mais­to pa­ke­tus“, – tei­gia R. Blauz­da­vi­čie­nė ir sa­ko, kad so­cia­li­niams dar­buo­to­jams ne­prik­lau­so vaikš­čio­ti ir tik­rin­ti, ar žmo­gus gy­ve­na taip skur­džiai, kad jam rei­kė­tų socialinės pa­ra­mos. Ki­ta ver­tus, ką ga­li pa­ma­ty­ti nu­vy­kęs? Juk žmo­nės ga­li gy­ven­ti la­bai tvar­kin­gai, nors ir skurs­ta.

REKLAMA

Anot R. Blauz­da­vi­čie­nės, tvar­ka so­cia­li­nės pa­ra­mos sfe­ro­je įsi­ga­lios tuo­met, kai vi­si tu­rės dek­la­ruo­ti sa­vo pa­ja­mas. Juk da­bar pa­ten­ti­nin­kai nu­ro­do to­kias pa­ja­mas, ko­kias no­ri. Bū­na, net pa­klau­sia, ko­kio dy­džio pa­ja­mas rei­kia nurody­ti, kad pri­klau­sy­tų vie­na ar ki­ta pa­šal­pa...

Vis dėl­to, R. Blauz­da­vi­čie­nės tei­gi­mu, pa­šal­pų ga­vė­jų skai­čius šiuo me­tu sta­bi­li­za­vę­sis. Pa­di­dė­ji­mo lau­kia­ma po Naujų­jų me­tų, kai žmo­gui ne­be­rei­kės bū­ti re­gist­ruo­tam dar­bo bir­žo­je pu­sę me­tų, kad gau­tų pa­šal­pą.

REKLAMA

Skurs­ta kas de­vin­tas

Kai as­muo su pa­žy­mo­mis apie pa­ja­mas krei­pia­si į so­cia­li­nės pa­ra­mos sky­rių, dar­buo­to­jai už­pil­do rei­kia­mas for­mas ir ta­da su­de­ri­na, ko­kio­je par­duo­tu­vių tink­lo „Ku­bas“ par­duo­tu­vė­je jam pa­to­giau­sia at­siim­ti mais­to pa­ke­tą. Par­duo­tu­vių ve­dė­jams bū­na pa­teik­ti žmo­nių są­ra­šai, o mais­to pa­ke­tų rei­ka­lus ad­mi­nist­ruo­ja Lie­tu­vos Rau­do­na­sis Kry­žius.

Per pir­mą 2010 m. mais­to ve­ži­mą ko­vo mė­ne­sį ne­pa­si­tu­rin­čių Lie­tu­vos žmo­nių, no­rin­čių gau­ti mais­to pro­duk­tų, buvo 96 tūkst., ge­gu­žės mė­ne­sį – 106 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Lie­tu­vos Rau­do­no­jo Kry­žiaus drau­gi­jos Šiau­lių sky­rius mais­to da­li­ji­mo la­biau­siai ne­pa­si­tu­rin­tiems as­me­nims programą vyk­do šeš­tus me­tus. Šiais me­tais mais­to pro­duk­tai bu­vo pra­dė­ti da­ly­ti ba­lan­džio mė­ne­sį.

Aki­vaiz­du, kad skurs­tan­čių­jų Šiau­liuo­se smar­kai dau­gė­ja. Ba­lan­dį mais­to pa­ke­tus ga­vo 10 600 as­me­nų, ge­gu­žę – 400 dau­giau, t. y. 11 tūkst. Lapk­ri­tį mais­to pa­ke­tai iš­da­ly­ti 12 200 as­me­nų, o gruo­džio mė­ne­sį nu­ma­ty­tas pa­pil­do­mas da­li­ji­mas. Mais­to pa­ke­tus gaus net 12 400 skurs­tan­čių šiau­lie­čių.

REKLAMA

Mais­to pro­duk­tų pa­ke­te lapk­ri­čio mė­ne­sį bu­vo kvie­ti­nių mil­tų, ma­nų kruo­pų, du pa­ke­liai ma­ka­ro­nų, mil­ti­nis mi­ši­nys py­ra­gui, sau­sų pus­ry­čių, per­li­nių kruo­pų, du pa­ke­liai ry­žių, sal­din­to su­tirš­tin­to pie­no skar­di­nė, dribs­nių su džio­vin­tais vai­siais, tri­jų grū­dų dribs­nių.

Rau­do­no­jo Kry­žiaus Šiau­lių sky­riaus pro­jek­to koor­di­na­to­rė Ilo­na Sun­gai­lie­nė in­for­ma­vo, kad pro­duk­tus nepasiturintys ga­li at­siim­ti iki gruo­džio 18 d. Gruo­džio mė­ne­sį gau­ti mais­to pro­duk­tai bus da­li­ja­mi iki sau­sio 18 d. Pake­tuo­se nu­ma­ty­ti aš­tuo­ni mais­to pro­duk­tai.

Šiau­liuo­se gy­ve­na apie 111 tūkst. žmo­nių, va­di­na­si, skurs­ta ir mais­to pri­trūks­ta kas de­vin­tas šiau­lie­tis.

Ok­sa­na LAU­RU­TY­TĖ

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų