REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

JAV karinės oro pajėgos ir korporacija „Lockheed Martin“ pasirašė sutartį dėl naujos kartos raketos nešėjos, vienu ypu galinčios iškelti į orbitą net 100 palydovų, kūrimo.

REKLAMA
REKLAMA

Ši unikali daugkartinio naudojimo sparnuotoji raketa pavadinta „RBS Pathfinder“, praneša „Satnews.com“.  Manoma, kad ji smarkiai atpigins ir supaprastins krovinių iškėlimą į kosmosą ir atvers naują kosmonautikos puslapį.

REKLAMA

Pirminiais vertinimais „RBS Pathfinder“ projektavimas kainuos 2 mln. dolerių, po to per 5 metus šiam projektui bus išleista dar 250 milijonų. Už šiuos pinigus bus pagamintas ir išbandytas „RBS Pathfinder“ prototipas, sakoma pranešime.

„RBS Pathfinder“ smarkiai skiriasi nuo dabartinių vienkartinių kosminių raketų. Tai bus inovatyvi daugkartinė sparnuotoji raketa su reaktyviniais varikliais, galinti pati nusileisti iš orbitos į oro uostą. „RBS Pathfinder“ kils vertikaliai kaip ir dabartinės raketos nešėjos, tačiau pasiekus numatytą aukštį ir atsiskyrus krovinių skyriui pirmoji jos pakopa pradės leidimosi į Žemę manevrą. Valdomo skrydžio metu ji nusileis numatytoje vietoje kaip lėktuvas ir bus pradėta ruošti kitam skrydžiui.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal projekto techninius reikalavimus viena „RBS Pathfinder“ raketa turėtų kilti į kosmosą ne mažiau nei 100 kartų, o jos varikliai būtų keičiami kas 10 skrydžių.

Pasak projekto iniciatorių, naujos kartos raketa leis sutaupyti daug lėšų gaminant dideles ir brangias pirmąsias kosminių raketų pakopas, kurios šiuo metu sudega atmosferoje po palydovų iškėlimo. Kol kas neaišku, ar bus kuriama pilotuojamiems skrydžiams skirta „RBS Pathfinder“ modifikacija.

Skelbiama, kad raketos prototipo kūrimo darbai bus vykdomi labai sparčiai, ir jau 2015 m. „RBS Pathfinder“ atliks pirmąjį bandomąjį skrydį. Planuojama, kad šios raketos visiškai pakeis dabartines JAV raketas nešėjas iki 2030 metų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų