REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Irano karinės pajėgos gali gauti slaptųs duomenis apie JAV bepiločių lėktuvų technologijas po to, kai šalies teritorijoje buvo numuštas vienas iš tokių lėktuvų, praneša BBC. Po šios situacijos pasipiktinęs Iranas pradeda aktyviai ruoštis karui. Aukščiausiasis Irano lyderis Ayatollah Khamenei įsakė karinininkams užtikrinti, kad būtų paruoštos viso Irano teritorijos gynimo priemonės.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad mes visada esame susirūpinę, kai prarandam lėktuvą, pilotuojamą ar nepilotuojamą, ten, kur mes negalime nusigauti“, – antradienį pareiškė Pentagono atstovas Johnas Kirby. Slaptasis JAV bepilotis lėktuvas RQ-170 Sentinel buvo numuštas netoli nuo Irano sienos su Afganistanu.

REKLAMA

Iki šiol JAV tikino, kad aparatas paprasčiausiai pasimetė, tačiau Iranas pareiškė, kad numušė lėktuvą po to, kai jis kirto Irano oro erdvę. Irano kariuomenės atstovas teigia, kad lėktuvas patyrė nedidelius pažeidimus, tačiau yra geroks būklės ir šiuo metu yra Irano karininkų rankose.

RQ-170 Sentinel tapo pirmuoju JAV bepiločiu lėktuvu, prarastu Irano teritorijoje. JAV susirūpinimas dėl jo tolimesnės ateities yra akivaizdus – aparatas sukurtas, naudojant Stealth technologiją, dėl to radiolokacinėms sistemoms sunku nustatyti jo trajektoriją. Šie lėktuvai naudojami tik slaptose ir pavojingose operacijose. Pasak vieno šaltinio, šį aparatą JAV keletą mėnesių naudojo žvalgybai Pakistane, kur iki savo mirties slapstėsi Al Qaedos lyderis Osama bin Ladenas.

REKLAMA
REKLAMA

Teheranas jau pareiškė, kad netoleruose jokio neteisėto įsiveržimo į savo teritoriją, todėl šiuo metu aktyviai ruošiasi invazijai. Irano kariuomenės atstovas pareiškė, kad šiuo metu yra aktyvi pasiruošimo fazė – ruošiamasi puolimui iš išorės (visų pirma – Izraelio ir JAV), o taip pat kovojama su užsienio žvalgybos agentūrų grėsme.

Jau yra duotas įsakymas išdėstyti balistinių raketų arsenalą po visoje Irano teritorijoje esančias slaptas karines bazes. Irano oro pajėgos formuoja specialias greito reagavimo eskadriles, kurios atidirbinėja gynybą oro atakos atveju, praneša Newsru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Irano arsenaleyra keleto tipoų balistinės raketos, kurios pajėgios pasiekti Izraelio teritoriją. Visų pirma, tai yra „Šichabai“, skysto kuro raketos, galinčios įveikti 1300 kilomterų atstumą. Pats Teheranas teigia, kad šios raketos gali įveikti ilgesnį atstumą – iki 2000 kilometrų. Pranešama, kad Iranas jau gali disponuoti ir naujomis „Sedžil“ raketomis, kurios yra pajėgios įveikti dar ilgesnį atstumą ir yra tikslesnės už „Šichabus“.

Tuo tarpu Irano oro pajėgos nėra pajėgios deramai pasipriešinti JAV ir Izraeliui. Teherano pilotai daugiausia naudoja pasenusiu sovietų ir amerikiečių naikintuvus, o taip pat savos gamybos skraidančiomis priemonėmis, kurios niekaip negali konkuruot su savo priešininkais. Vis dėlto Iranas turi apie 30 Su-24 naikintuvų, kurie gali nešti sparnuotąsias raketas ir netgi branduolines galvutes.

REKLAMA

Taip pat skaitykite:

Kaip įveikti JAV ir Izraelį: slaptas Irano ir Sirijos karinis planas

A. Liebermanas: Irano branduolinė programa – grėsmė visam pasauliui

Iranas teigia numušęs nepilotuojamą JAV lėktuvą

JAV: Iranas kelia vis didesnį susirūpinimą

Iranas gali atakuoti JAV bazes Europoje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų