REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pentagono Priešakinių gynybos tyrimų agentūros (DARPA) konkursą laimėjo programuotojai iš Kalifornijos, pirmieji sugebėję atkurti informaciją iš dokumentų pjaustyklėmis sunaikintų popieriaus lapų.

REKLAMA
REKLAMA

Šis pasiekimas verčia abejoti, ar biuruose naudojamos konfidencialių dokumentų pjaustyklės, į smulkias atraižas pjaustančios popieriaus lapus, iš tikrųjų gali apsaugoti paslaptis. JAV gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūra (DARPA), siekdama išsiaiškinti, ar įmanoma atkurti popieriaus pjaustyklėmis sunaikintų dokumentų turinį ir jei taip, per kokį laiką, paskelbė konkursą „DARPA  Shredder Challenge“ konkursą. Konkurso dalyviams, sėkmingai atkūrusiems sunaikintus dokumentus, buvo pažadėtas 50 000 JAV dolerių prizas.

REKLAMA

DARPA atstovai biuro įrangos parduotuvėse įsigijo kelias komercines dokumentų pjaustykles ir jomis sunaikino penkis popieriaus lapus, ant kurių ranka buvo užrašytas tam tikras tekstas. Kai kurie dokumentai buvo kelių puslapių dydžio. Nors visi 5 dokumentai buvo sunaikinti atskirose pjaustyklėse, visų jų atraižos buvo išimtos, sudėtos kartu ir gerai išmaišytos. Po to kiekviena popieriaus juostelė buvo nuskenuota 400 taškų colyje raiška, o visų jų atvaizdai įkelti į internetą.

REKLAMA
REKLAMA

Konkurso dalyviai turėjo atkurti visų 5 dokumentų turinį ir, pasinaudoję šia informacija, įminti tam tikrą mįslę.

Pasak DARPA atstovų, toks iššūkis turėjo paskatinti kompiuterių specialistus sukurti efektyvius įvairių teksto fragmentų atpažinimo ir lyginimo algoritmus, automatiškai atkuriančius informaciją iš dokumentų pjaustyklėmis sunaikintų popieriaus lapų.

Iš viso konkurse užsiregistravo beveik 9 000 komandų, o nugalėtojais tapo 3 dalyvių iš Kalifornijos grupė, sakoma pranešime. Jie šią užduotį įveikė per 33 dienas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nugalėtojai buvo profesionalūs programuotojai, vienas iš jų – papildytosios tikrovės  (AR) programos „Word Lens“, galinčios realiuoju laiku versti tekstą iš užsienio kalbos, bendraautoris. Šie programuotojai sukūrė programą, kuri, remdamasi optiniu ženklų atpažinimu, popieriaus atraižose aptinka galimas teksto fragmentų sujungimo vietas ir greitai  bando rekonstruoti prasmingai skambantį dokumento turinio variantą. Tiesa, ši programa dar nėra visiškai išbaigta ir reikalauja žmogaus įsikišimo: jis turi pele pažymėti tam tikrą teksto fragmentą. Po to programa sudaro labiausiai tikėtinų fragmentų, kurie gali būti sujungti su pažymėtu tekstu, sąrašą. Iš jo žmogus atsirenka vieną ar kitą variantą ir toliau tęsia rekonstruojamų fragmentų  paiešką.

Išsamesnė informacija apie šią programą neskelbiama, nes DARPA geriausius programinius sprendimus ketina panaudoti kuriant efektyvią dokumentų pjaustyklėmis sunaikintų lapų turinio atstatymo programą, kuria galės naudotis JAV žvalgybos ir teisėsaugos tarnybos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų