REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos ir Japonijos mokslininkai mano, kad iš Sibire rastos gerai išsilaikiusios genetinės medžiagos būtų galima klonuoti mamutą.

REKLAMA
REKLAMA

Jakutijos (Rusija) Mamutų muziejaus ir Kinki universiteto (Japonija) mokslininkų grupė kitais metais pradės išsamų tyrimą, kurio tikslas – „prikelti“ paskutiniojo ledynmečio pabaigoje išnykusius mamutus. Apie tai pranešė Japonijos naujienų agentūra „Kyodo News“.

REKLAMA

Tokią galimybę, pasak specialistų, teikia amžinojo įšalo zonoje Jakutijoje aptiktas mamuto šlaunikaulis su gerai išsilaikiusiais kaulų čiulpais. Mokslininkai tikisi sukurti embrionus su mamuto DNR pasinaudoję artimiausių jų giminaičių dramblių kiaušialąstėmis, kurių branduolys būtų pakeistas iš mamuto kaulų čiulpų gauta genetine medžiaga.

Po to embrionai su mamuto DNR būtų įsodinti į dramblių patelių gimdas. Tikimasi, kad jos mamutukus galėtų  išnešioti ir pagimdyti.

REKLAMA
REKLAMA

Pačiu svarbiausiu branduolio transplantacijos veiksniu laikomos mamuto ląstelės su nepažeistais branduoliais. Nuo pat 1990 m. tokius tyrimus vykdantiems mokslininkams nepažeistos mamutų genetinės medžiagos paieškos yra pats svarbiausias tikslas. Mamutai Žemėje išnyko maždaug prieš  10 000 metų, sakoma pranešime.

Nauja viltis mamutą klonuoti siekiantiems mokslininkams įsižiebė šių metų rugpjūtį, kai Sibire buvo rastas puikiai išsilaikęs mamuto šlaunikaulis. Rusijos ir Japonijos specialistai mano, kad jis sustiprino sėkmingo klonavimo tikimybę. Dėl klimato atšilimo Rytų Sibire traukiasi amžinojo įšalo zona, o atsileidusi žemė archeologams dovanoja vis naujų atradimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų