REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vakar Šiaulių apygardos teismas pradėjo nagrinėti 83-ejų metų šiauliečio Ignaco Lauciaus baudžiamąją bylą. Vyras kaltinamas tuo, kad prieš 64-erius metus būdamas „liaudies gynėju“, kuriuos žmonės vadindavo stribais, nužudė Lietuvos partizaną ir jo artimuosius.

REKLAMA
REKLAMA

Teisiamasis tikino esąs apkalbėtas

I. Lauciui inkriminuojamas nusikaltimas padarytas 1947 metų kovo 11-ąją. Vyras kaltinamas tuo, kad su kitu „liaudies gynėju“ Alfonsu Remeika, kuris šiuo metu jau yra miręs, Pakruojo rajono Vaigalių kaime kirviu užkapojo Kazimierą Šimkų, o paskui nužudė gretimoje sodyboje gyvenusio K. Šimkaus brolio šeimą: Lietuvos partizaną Leoną Šimkų ir jo žmoną Emiliją Šimkienę nušovė, o motiną Barborą Šimkienę užkapojo kirviu.

REKLAMA

Teisiamasis savo kaltės nepripažino, nors neslėpė buvęs „liaudies gynėju“. Senolis aiškino ginklo į rankas neėmęs, o jo darbas buvęs prižiūrėti du stribų būriui priklausiusius arklius. I. Laucius įtikinėjo esąs apkalbėtas, tačiau negalėjo pasakyti, kas tai padarė ir dėl ko.

Tėvus išžudė matant vaikams

Vakar teisme buvo apklausti tie liudytojai ir nukentėjusieji, kurie atvyko į posėdį. Apklausų metų ėmė aiškėti, kad partizanas L. Šimkus bei jo žmona buvo nužudyti mažamečių vaikų akivaizdoje. Tai teisme patvirtino žudynių liudininkas Leono ir Emilijos Šimkų sūnus Pranas.

REKLAMA
REKLAMA

P. Šimkus, kuriam nelaimės dieną buvo tik šešeri metai, tąnakt jau miegojo, kai jį su seserimi pabudino beldimas į duris. Nelaukę, kol durys bus atvertos, stribai išdaužė langus ir per juos sulipo vidun. Tamsoje vaikas neįžiūrėjo įsibrovėlių veidų, tačiau atkreipė dėmesį į tai, kad abu buvo ginkluoti.

L. Šimkų ir jo brolį „liaudies gynėjai“ nušovė virtuvėje. Liudytojo Prano Šimkaus močiutę stribai užpuolė gulinčią lovoje ir kirviu perskėlė galvą. Mama buvo peršauta matant vaikams, ji tik dar sugebėjo iššliaužti iš kambario ir netrukus mirė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vaikas pažino tėvų žudiką

Prano Šimkaus brolis Antanas žudynių dieną buvo aštuonerių metų. Vakar teisme jis prisiminė, kad jo tėvus nužudę stribai tarpusavyje kalbėjosi lietuviškai. Prieš jiems įsibraunant į vidų vaikas girdėjo, kaip dėdė Kazimieras Šimkus laukė riktelėjo savo broliui neįsileisti atėjūnų, nes jie yra žudikai.

Antanui Šimkui pavyko įsidėmėti vieno žudiko bruožus, vėliau vaikas jį pastebėjo bendraujantį kartu su kitais „liaudies gynėjais“, kurie atvyko į sodybą tirti nužudymus. Išsigandęs vaikas apie tai niekam neprasitarė.

REKLAMA

Moteris su vaikais pabėgo

Paaiškėjo, kad stribai pirmiausia užsuko į Kazimiero Šimkaus namus ir išsivedė, o jo žmonai pažadėjo sugrįžti. Moteris suprato, jog gali būti nužudyta, todėl pasiėmė vaikus ir iš karto pabėgo iš namų. Moteris ir jos vaikai tada išgyveno, tačiau žudikų veidus mačiusi moteris šiuo metu jau mirusi, todėl teismui padėti negali.

Šiaulių apygardos teismas bylos nagrinėjimą atidėjo ir į kitą posėdi išsikvietė nužudytojo Kazimiero Šimkaus sūnų Bronių. Bylą numatoma toliau nagrinėti gruodžio pabaigoje.

Anot kaltinimą palaikiusio prokuroro, nustatyti tikruosius žudikus gali padėti archyvuose išlikę dokumentai. Jeigu teismas I. Laucių pripažintų kaltu, jam grėstų laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų arba laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Juozas GINKUS

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų