REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Teismo procesas, po kurio už teroristinio išpuolio Minsko metro du baltarusiai buvo nuteisti mirties bausme, gali virsti milžinišku skandalu. Stebėtojai ir teisių gynėjai pažymi, kad tyrimo išvados yra abejotinos, įrodymai netiesioginiai – nuteistųjų kaltė liko neįrodyta, ir ja abejoja net ir patys nukentėjusieji. Ekspertų nuomone, valdžia kuo greičiau skuba užverti šią bylą neatsitiktinai. Pagal naująją versiją, už sprogimus, kurie įvyko šių metų balandžio 11 dieną, kurio metu žuvo 15 žmonių, gali būti atsakingos jėgos, susijusios su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka, o tiksliau – su jo sūnumi.

REKLAMA
REKLAMA

Priminsime, kad kaltais dėl išpuolio pripažinti du Baltarusijos piliečiai – 25 metų Dmitrijus Konovalovas (jis pripažintas išpuolio vykdytoju) ir jo bendrininkas Vladislavas Kovaliovas. Kaip mano teismas, Kovoliovas padėjo Konovalovui nugabenti sprogstamąjį mechanizmą į nuomuojamą butą ir parengti jį veikimui. Konovalovas taip pat pripažintas kaltu dėl sprogimo 2008 metų liepą Minske per nepriklausomybės šventę ir dėl sprogimų Vitebske 2005 metų rugsėjo 14 ir 22 dienomis. Vakar Aukščiausiasis Baltarusijos teismas juos nuteisė aukščiausia įmanoma bausme – sušaudimu. Pagal Baltarusijos įstatymus, toks nuosprendis yra galutinis ir negali būti apskųstas.

REKLAMA

Procesą nuo pat pradžių stebėjusi visuomenės aktyvistė Natalija Pachodnia teigia, kad nė vieno realaus kaltės įrodymo nebuvo. Teisų gynėja Liudmila Griaznova teigia, kad visi įrodymai susiveda į formuluotes „mes manome“, „mes galvojame“, „eskpertizė parodė“. Kovaliovo advokatas veikė labai profesionaliai. Jis faktiškai įrodė, kad juosta, kuri neva įrodė nuteistųjų kaltę, buvo sumontuota.

Dėl to, kad tyrėjams taip ir nepavyko įrodyti nuteistųjų kaltės, įsitikinęs ir teisių gynimo centro vadovas Olegas Volčekas. Jo manymu, valdžia paprasčiausiai siekia greitai susidoroti su šiais žmonėmis, kad būtų uždarytas šis klausimas.

REKLAMA
REKLAMA

Realybėje, kaip mano Volčekas, už sprogimą yra atsakingos visai kitos jėgos. Volčekas, perėjęs tarnybą Afganistane, kur dirbo su bombomis, mano, kad surinkti tokią bombą, kuri sprogo Minsko metro, gali tik rimtą pasiruošimą turintis žmogus.

Naują versiją dėl teroro išpuolio organizatorių pateikė buvęs Baltarusijos vidaus reikalų minsterijos specialiųjų pajėgų vadovas Vladimiras Borodačius, kuris šiuo metu yra pabėgęs į Vokietiją. Jo manymu tiek už sprogimus Baltarusijos sostinės metro, tiek už sprogimus 2008 metais yra atsakingas grupuotė, kurią kontroliuoja Baltarusijos prezidento sūnus, Saugumo tarybos vadovas Viktoras Lukašenka.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Borodačius primena, kad sprogimas nepriklausomybės šventės metu 2008 metais tapo tuometinio Saugumo tarybos vadovo Viktoro Šeimano atstatydinimo pretekstu. Tokiu būdu šis epizodas padėjo tašką Aliaksandro Lukašenkos inicijuotoje specialiųjų pajėgų kadrų rokiruotėje. Šiais veiksmai buvo siekiama apsaugoti režimą nuo potencialaus karinio perversmo.

Po sprogimo Minsko metro Lukašenka jau po poros valandų buvo išpuolio vietoje kartu su savo jauniausiu sūnumu Nikolajumi. Tai yra labai netipinis elgesys Lukašenkai, kuris paprastai labai kruopščiai rūpinasi savo saugumu, praneša Newsru.

REKLAMA

Borodačius mano, kad valdžiai reikėjo būtent tokio teroristinio išpuolio. Tokia galimybė valdžios kuluaruose buvo aptarta ne kartą. Pasak buvusio vidaus reikalų ministerijos atstovo, į Viktoro Lukašenkos komandą rodo ir ekspertizės rezultatai. Būtent todėl teismas rėmėsi ne ja, o teisiamųjų parodymais, kurie iš jų buvo išreikalauti jėgos pagalba.

Taip pat skaitykite:

Minsko metro sprogdintojas teigia norėjęs nuversti valdžią

Įtariamieji Minsko metro sprogdintojai – nekalti?

Minsko metro sprogdintojai teismo sprendimu bus sušaudyti (foto)(video)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų