REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mes visuomet renkamės, kaip paskirstyti savo pinigus, į kurias gyvenimo sritis juos nukreipti, kokius daiktus įsigyti. Daugelis leidžia pinigus neskaičiuodami ir nevertindami, ar tai, ką gauname, buvo verta to, ką sumokėjome. Žinoma, šioks toks vertinimas yra, tačiau ir jis dažnai vyksta pernelyg nesigilinant. Vertiname subjektyviai, remdamiesi savo supratimu kas yra vertinga, o kas ne. Beveik kiekvienas automobilis per metus praranda

20 procentų savo vertės, tačiau automobilį mes suprantame kaip „gerą investiciją“. Ar investuotumėte į fondą, kurio valdytojai su džiaugsmu prognozuotų, jog po metų šis bus praradęs 20 procentų vertės? Greičiausiai, kad ne.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau mes skirtingoms prekių grupėms taikome skirtingas taisykles, nors turėtų galioti viena paprasta taisyklė − „išleisti pinigai turi suteikti realią, o ne emocijomis grįstą naudą“. Pinigų leidimas neskaičiuojant dažniausiai reiškia tai, kad mes nesuvaldome emocijų, „perkame statusą“, lepiname save ir t.t. Todėl daugelį išlaidų reikia vertinti racionaliau, tačiau yra kelios sritys, kur neverta netaupyti, nes kiekvienas investuotas litas atneš didesnę ar mažesnę naudą.

REKLAMA

Išskyriau 3 sritis, kur labiausiai verta investuoti. Jos nebūtinai turi turėti tokį patį eiliškumą, juolab, kad eiliškumas čia ir nėra būtinas.

Vaikai

Laiko, energijos ir pinigų investicija į vaikų auginimą, įvairių įgūdžių ugdymą, jų laisvalaikį apsimoka. Visi žinome, jog užauginti vaiką neretai itin sunku finansiškai. Kažkur žiniasklaidoje buvo minėta, jog vaiką iki pilnametystės užauginti kainuoja apie 170 000 lt. Tačiau ne skaičiuose esmė. Mano kolega, studijuojantis šeimos santykius,

sako, jog vyras užauginęs 10 gerų vaikų, padaro daug vertingesnį darbą visuomenei nei vyras, turintis 2 vaikus ir milijoną banko sąskaitoje. Vyras, užauginęs 10 vaikų, daugybe įvairių aspektų bus pranašesnis už vyrą, kuris gyvenime visą savo laiką skyrė karjerai ir tik truputį laiko savo dviem vaikams.

REKLAMA
REKLAMA

Manote, kad šeima dabar auginanti 2 vaikus negalėtų užauginti 4-ių? Tikrai galėtų. Tenka matyti šeimas, kurios vienam vaikui išleidžia tiek pinigų, jog už tą pačią sumą būtų galima užauginti tris. Ne tokią investiciją turiu galvoje, kad kuo daugiau pinigų vaikui skirsime, tuo jis geresnis užaugs. Tai klaidingas įsitikinimas, kuris atsiranda dėl

pernelyg paviršutiniško pinigų ir rinkos dėsnių supratimo. Niekuomet nėra lygybės tarp to, kiek sumokėjai ir kiek gavai, ir tai kiekvienas greičiausiai jau esate pastebėję. Žinoma, norime tikėti, jog „teisybė ir lygybė“ egzistuoja, jog mokėdami daugiau mes gauname daugiau. Kartais taip,o kartais ne. Nieko čia nepakeisi, reikia su tuo tiesiog susitaikyti ir būti budriam. Tačiau, kad ir koks budrus būsite, kartais išlošite, kartais pralošite. Kartais

pinigus išleisite naudingai, kartais veltui. Taip funkcionuoja rinkos visuomenėje. Čia yra daug kintamųjų, o kuo daugiau kintamųjų turime, tuo sunkiau apskaičiuoti galutinį rezultatą. Taigi, kartais dideli pinigai išleisti vaikui atsipirks, o kartais ne.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kuo daugiau vaikų auginsite, tuo daugiau reikės budrumo bei gudrumo, tačiau kažko teks ir atsisakyti, bet tai labiau požiūrio, o ne finansų klausimas. Daugiau vaikų auginantys žmonės turi šansą tapti psichologiškai stipresni, nes jie turės savyje įveikti neretai kylantį bejėgiškumą. Šios emocijos vedami, mes ieškome atlygio, malonumo, dėmesio. Todėl leidžiame pinigus pirkdami gražesnius rūbus, baldus, automobilius ir t.t. Norime sau suteikti atlygį, statusą ir gerų emocijų. Auginant vaikus dalies šių dalykų gali tekti atsisakyti ir išmokti aukotis vaiko labui. Reikia neblogų savęs pažinimo įgūdžių, žinių, kad suprastum kiek ir ko gyvenime tau išties reikia. Mažiau skirti sau ir daugiau skirti

vaikams.

REKLAMA

Žmonės investuoja į akcijas, kuria verslus, prisiima didžiules rizikas, tačiau bijo prisiimti atsakomybę už kelis vaikus. Kartais per TV parodo tolimosios Amerikos turtuolių gyvenimą. Didžiulis 3 aukštų namas su baseinais, sporto aikštelėmis ir t.t., o šeimoje tik vienas ar du vaikai. Gal geriau būtų buvę du kartus mažesnis namas, bet du kartus daugiau vaikų? Keli vaikai gyvenimą praturtins daug labiau nei keli šimtai papildomų kvadratinių metrų.

Maistas

Kuo sveikesnis esi, tuo geriau. Kartais valgyti kavinėje yra pigiau negu gaminti namuose, o sveikas maistas yra pigesnis negu mums įprastas. Maistas lemia sveikatą ir energijos kiekį. Jei sveikata ir nesiskundžiate, vis vien verta pirkti daugiau daržovių dėl geresnio energetinio tonuso. Taip, medus ar fruktozė yra brangesnis negu cukrus. Riešutai brangesnis užkandis negu bulvių traškučiai, o sausainiai pigiau nei džiovinti vaisiai. Maistą mes taip pat perkame neskaičiuodami ir taip susimokėdami už tai, kas mums labiau kenkia nei padeda. Ar mokėtumėte pinigus už vitaminus, kurie vietoje to, kad suteiktų energijos veikia visai priešingai? Sukelia tingėjimą, apatiją ir kelis kilogramus antsvorio. Greičiausiai, jog tokių vitaminų niekada nepirktumėte, tačiau perkame maistą,

kuris sunkiai virškinimas, riebus, su konservantais ir t.t. Todėl nėra prasmės taupyti perkant sveiką maistą.

REKLAMA

Laisvalaikis

Mirties patale tikrai nesigailėsite, kad per mažai dirbote. Gailėsitės, kad patyrėte per mažai nuotykių, per mažai laiko praleidote su vaikais, kad valgėte nesveiką maistą, kuris dabar į ligos patalą ir paguldė. Rašydamas „laisvalaikis“ aš turiu omenyje sportą, buvimą gryname ore, keliones ir viską, ką norisi nufotografuoti prisiminimui.

Laisvalaikis padeda atsistatyti. Atsistatymas yra vienas kertinių energijos generatorių. Sporte gerai žinoma, jog didžiulį konkurencinį pranašumą suteikia gebėjimas greitai atsistatyti po fizinių krūvių. Daugiausiai laimi ne tie, kurie dirba ilgus metus, o tie kurie dirba ir tada, kada reikia, moka ilsėtis ir greitai atstatyti savo jėgas. Poilsis nebūtinai tiesiogiai yra susijęs su poilsio dienų skaičiumi. Galima puikiai pailsėti per 2 dienas ir galima visiškai nepailsėti per 7. Viskas priklauso nuo veiklos. Reiktų atsirinkti veiklas, kurios suteikia daugiausiai iškrovos ir tuo užsiimti kuo dažniau. Net jei tai ir kainuoja brangiau, nepamirškite, jog grižęs prie darbų, būsite gerokai energingesnis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Visos kitos sritys kur mes „investuojame“ pinigus, manau, yra mažiau vertingos investicijos. Nesvarbu, jog jos gali turėti „procentinę investicinę grąžą“ ar dar ką nors. Žinoma, įvairių daiktų gamintojai ir pardavėjai bandys įtikinti, jog jums reikia vienokių ar kitokių materialių dalykų, jog be tų daiktų negalima gyventi. Jei skirsite visą savo laiką daiktų kaupimui, tai galiausiai liksite be vaikų, be sveikatos ir be prisiminimų.

Galite pagalvoti, jog viskas ir taip aišku, viską žinote, panašiai ir gyvenate. Tačiau galiu lažintis, jog per metus automobiliui ir viskam, kas su juo susiję, skiriate 2 kartus daugiau pinigų negu maistui, 3 kartus daugiau negu vaikams ir 4 kartus daugiau negu laisvalaikiui. Paskaičiuokite, jei manimi netikite (nepamirškite įtraukti automobilio nuvertėjimo).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų