REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Elektromagnetinė „Wi-Fi“ (IEEE 802.11) ryšio spinduliuotė mažina vyrų tikimybę tapti tėvais, atskleidė Ispanijoje atliktas tyrimas.

REKLAMA
REKLAMA

Mokslininkai nustatė, kad dėl netoliese veikiančio „Wi-Fi“ ryšio įrenginio iki 25 proc. vyrų spermatozoidų nustoja judėti, o 9 proc. būna pažeista DNR. Šio tyrimo rezultatai yra svarbūs dėl to, kad iki šiol su nešiojamaisiais kompiuteriais siejamas pavojus vyrų reprodukcinei sveikatai, manoma, kilo dėl padidėjusio šilumos, kurią išskiria ant kelių laikomi kompiuteriai, kiekio. Buvo nustatyta, kad toks šilumos perteklius neigiamai atsiliepia vyrų sėklidėms, rašo „Dailymail.co.uk“.

REKLAMA

Naujo tyrimo, kuriam vadovavo Kordobos (Ispanija) Reprodukcinės medicinos centro andrologas dr. Conrado Avendano, autoriai iš 29 vyrų, kurių amžius siekė nuo 26 iki 45 metų, paėmė spermos mėginius ir padėjo juos arba po nešiuojamuoju kompiuteriu, prijungto prie interneto „Wi-Fi“ belaidžiu ryšiu, arba atokiau nuo jo. Šiuo kompiuteriu iš interneto 4 valandas be perstojo buvo siunčiama informacija.

Ištyrus visus mėginius paaiškėjo, kad vidutiniškai 25 proc. juose esančių spermatozoidų visai nustojo judėti, 9 proc. jų buvo nustatyti DNR pažeidimai, sakoma pranešime. Kiek toliau nuo kompiuterio buvusiuose mėginiuose judrumą prarado tik 14 proc. spermatozoidų, ir tik 3 proc. jų buvo pažeista DNR. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Fertility and Sterility“.

REKLAMA
REKLAMA

Tyrimo autorių teigimu, spermatozoidus ekseprimento metu pažeidė elektromagnetinė „Wi-Fi“ ryšio spinduliuotė.

„Mūsų duomenys rodo, kad netoli vyro lytinių organų laikomas kompiuteris su įjungtu „Wi-Fi“ ryšiu gali pabloginti spermos kokybę. Kol kas mes nežinome, ar tokį efektą sukelia visi prie „Wi-Fi“ prijungti nešiojamieji kompiuteriai, ir kokie kompiuterių naudojimo ypatumai  sustiprina šį efektą“, – sakė dr. Conrado Avendano.

Pranešama, kad buvo atliktas kitas analogiškas bandymas, tačiau jo metu „Wi-Fi“ ryšys buvo išjungtas. Paaiškėjo, kad paties kompiuterio skleidžiama elektromagnetinė spinduliuotė buvo nežymi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šio tyrimo išvados dar labiau sustiprins susirūpinimą dėl belaidžio ryšio spinduliuotės poveikio žmonių sveikatai, sakoma pranešime. Tačiau su tuo sutinka ne visi specialistai, pavyzdžiui, D. Britanijos Vyrų reprodukcijos ir urologijos draugijos prezidentas dr. Robertas Oatesas sakė nemanąs, kad nešiojamieji kompiuteriai kelia rimtą grėsmę vyrų reprodukcinei sveikatai.

Komentuodamas Ispanijoje atlikto tyrimo rezultatus jis sakė, kad tai nėra „realioji biologija“, o grynai „dirbtinis“ eksperimentas. „Tai įdomu moksliniu požiūriu, tačiau, mano manymu, niekaip nesusiję su žmogaus biologija“, - sakė dr. R. Oatesas. Jis pridūrė, kad nebuvo atliktas nė vienas tyrimas, ar nešiojamųjų kompiuterių naudojimas turi kokį nors poveikį žmogaus vaisingumui arba nėštumui. Be to, pasak jo, jis nežinąs, kiek žmonių naudojasi nešiojamaisiais kompiuteriais pasidėję juos ant kelių.

JAV urologijos asociacijos  duomenis, beveik kas 6 amerikiečių pora susiduria su sunkumais norėdama susilaukti vaikų, o maždaug 50 proc. tokių atvejų problema yra susijusi su vyru.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų