REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis Lietuvos nacionaliniam muziejui perdavė iš Italijos, Vatikano ir Stokholmo susigrąžintus Lietuvos diplomatinės tarnybos reliktus.

REKLAMA
REKLAMA

Ceremonijos metu antradienį muziejui perduotos Lietuvos ambasadoriaus prie Šventojo sosto Vytauto Ališausko iniciatyva į Lietuvą grąžintos Lietuvos atstovybės prie Šventojo Sosto iškabos. Taip pat perduoti užsienio reikalų ministro, diplomatijos šefo Stasio Lozoraičio vyresniojo ir nepaprastojo pasiuntinio ir įgaliotojo ministro Švedijoje Vytauto Jono Gylio asmeniniai ginklai.

REKLAMA

Tikimasi, kad šie eksponatai užims svarbią vietą Lietuvos nacionalinio muziejaus kuriamoje nuolatinėje ekspozicijoje apie Lietuvos diplomatijos istoriją.

„Šie susigrąžinti reliktai tetampa dar vienomis iškalbingomis mūsų tūkstantmečio diplomatijos istorijos kūno žymėmis. Kūno, kurį artimiausiu metu ruošiatės atgaivinti naujoje nuolatinėje muziejaus ekspozicijoje“, - sakė A. Ažubalis.

Pasak ministro, Lietuvos diplomatijai šie metai yra ypatingi ne tik strateginiais darbais valstybės ateičiai, bet ir dėl to, kad per trumpą laikotarpį susigrąžinama ilgametė valstybės diplomatijos praeitis.

REKLAMA
REKLAMA

Užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos nacionalinis muziejus 2010 m. pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria siekiama koordinuoti pastangas grąžinant į Lietuvą išvežtą kultūros paveldą, užsienio valstybėse pristatant diplomatinės tarnybos, išeivijos ir kitų šalies tautinių bendrijų istoriją.

2012 m. vasarį muziejuje bus atidaroma Lietuvos modernios diplomatinės tarnybos raidą iki šių dienų pristatanti paroda.

2009-2011 m. šiai parodai perduoti poeto ir diplomato Jurgio Baltrušaičio, Lozoraičių šeimos, rašytojo ir diplomato Igno Šeiniaus asmeniniai daiktai, tarpukario diplomato Antano Liutkaus ir pirmojo atkurtos Lietuvos atstovo Rusijoje Egidijaus Bičkausko asmeniniai bei su tarnyba susiję eksponatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų